Citymagazine

Zwin Natuur Park

18 mei 2022 – Het Zwin Natuur Park is niet alleen een paradijs voor bezoekers, ook de talrijke schare ooievaars en andere vogelsoorten vinden jaarlijks probleemloos hun weg terug naar hun aantrekkelijke biotoop in het Zwin. Een magische symbiose tussen mens, dier en natuur die door de Provincie West-Vlaanderen, het Agentschap Natuur en Bos en het Zwinteam op een optimale manier worden beheerd en jaar na jaar geoptimaliseerd. We spraken met directeur Ina De Wasch die ons een inspirerende inkijk gaf in de aantrekkingskracht van het Zwin Natuur Park.

Ooievaars: de vedetten van het Zwin 

‘Centraal dit voorjaar zetten wij de ooievaar in de kijker. Ieder jaar zijn ze met een 14-tal steeds terugkerende koppels onze trouwe gasten die we aan de hand van hun ringen en de aangebrachte bezendering van jaar tot jaar opnieuw kunnen opvolgen. Nog tot 29 mei krijgen de bezoekers in onze tijdelijke tentoonstelling een unieke kijk in het leven van de ooievaar, ongetwijfeld onze lievelingsdieren die jaarlijks de show komen stelen in het Zwin Natuur Park’, begint Ina De Wasch haar verhaal. ‘De tentoonstelling is volledig opgebouwd aan de hand van een bevraging die we vorig jaar organiseerden bij de bezoekers. Vanuit de meer dan honderd vragen die we ontvingen, geven wij in woord en beeld een antwoord op het mysterieuze leven van onze langpotige en -snavelige gevleugelde gasten. Hoe lang en hoe ver kunnen ze vliegen zonder te pauzeren? Hoe oud kunnen ze worden? Zijn ze monogaam? Wat zijn de voornaamste gevaren tijdens hun vlucht? Waarom staan ze vaak op 1 poot?… zijn slechts enkele van de 26 thematische aspecten van de ganse tentoonstelling die tevens een heleboel interactieve doe-elementen bevat. Zo kunnen de jeugdige bezoekers in competitie met de ooievaar zelf even uittesten hoe lang ze op 1 been kunnen blijven staan of ondervinden hoe moeilijk het kan zijn om een elektrische draad te vermijden. Dit laatste is immers een veel voorkomende doodsoorzaak van de ooievaars tijdens hun soms duizenden kilometers verre trektocht.’

Wildlife Photographer of the Year

‘Dat is natuurlijk niet het enige aantrekkingspunt van ons domein’, gaat Ina De Wasch verder. ‘Naast de permanente tentoonstelling en onze thematentoonstelling over de geschiedenis en het leven van de ooievaars brengen we dit jaar ook een prachtige fototentoonstelling met een selectie van ’s werelds mooiste natuurfoto’s die, middels een uiterst strenge selectie, werden samengebracht door het befaamde Londense Natural History Museum. De tentoonstelling bevat 100 uitzonderlijke beelden van over de hele wereld die op basis van hun creativiteit, originaliteit en technische uitmuntendheid vorig jaar in de prijzen vielen. Zij tonen in intieme dierenportretten en ongerepte natuurlandschappen in al hun pracht de kracht van het statische beeld om de aandacht te trekken, te begrijpen en verantwoord om te gaan met de natuur. En…’ voegt Ina De Wash er met chauvinistische trots aan toe: ‘… één van de portretten werd gemaakt door de Vlaming Billy Herman die op 16 september hierover een lezing zal komen geven in het Zwin Natuur Park.’

Weer of geen weer

‘Maar het Zwin Natuur Park heeft natuurlijk veel meer te bieden dan alleen maar tentoonstellingen’, verduidelijkt directeur De Wash haar verhaal. ‘Uiteraard vormen de permanente en de tijdelijke tentoonstellingen, samen met het thematisch huttenparcours, ook bij minder goed weer een interessante daguitstap voor groot en klein. Maar ook de buitenactiviteiten zijn legio. Naast de klassieke gezinswandelingen waarvoor men tijdens de vakantieperiodes kan reserveren, organiseren we vanaf dit jaar tijdens de zomervakantie iedere dinsdag een begeleide themawandeling. Zo biedt het Zwin Natuurpark bij ieder weertype een zinvol en leerrijk dagverblijf voor het hele gezin. Zelfs voor de jongste bezoekers staat er elke dag wel iets te beleven. Ze kunnen  luisteren naar een leuk verhaal of met spelletjes of een knutselactiviteit en een leuke manier iets te weten komen over de natuur.’

De nieuwe bezoekersgids

Voor wie alles wil te weten komen over de mogelijkheden in het Zwin Natuur Park en de ruimere Zwinstreek realiseerde Stichting Kunstboek, samen met het Zwin Natuur Park, de Provincie West-Vlaanderen, Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid en de Stichting Zeeuwse Landschap een nieuwe bezoekersgids. Dit 200 pagina’s tellende boek, voorzien van evenveel illustraties, richt zich zowel naar de doorgewinterde Zwinbezoekers als zij die het park voor het eerst willen ontdekken. Het geeft een uitgebreid overzicht van de typische flora en fauna die het Zwin rijk is. Daarnaast is het voor ieder seizoen ook een praktische leidraad voor elke bezoeker. De bezoekersgids brengt, dankzij de vele tips die erin zijn opgenomen, uren kijk- en wandelplezier. Ook thuis is het een mooi naslagwerk voor wie meer wil weten over de geschiedenis en het duurzame beheer van dit ongerepte gebied, haar uitzonderlijke biotopen en de bescherming van de unieke soortenrijkdom.

 De bezoekersgids is te koop in de Zwinshop van het Zwin Natuur Park, de boekhandel, bij de Uitgeverij Stichting Kunstboek, in het informatiecentrum Tolhuis (Brugge) en via west-vlaanderen.be/webshop. Het boek werd uitgegeven in een Nederlandstalige en Franstalige editie.

Zomer in het Zwin

Gedurende de zomervakantie staan de hutten in het Zwin Natuur Park open om bezoekers te verwennen met tal van activiteiten. In de kijkhut staat een Zwingids de hele dag klaar om uitleg te geven – 1 juli t.e.m. 31 augustus 2022. 

Vogelringen

Tijdens het ringen brengt een gediplomeerd vogelringer een ring aan de poot van de vogels en worden ze gemeten, gewogen en snel terug vrijgelaten. Een unieke blik achter de schermen met interessante uitleg bij het wetenschappelijk onderzoek van het ringwerk – dagelijks van 10.00 u tot 12.00 u – 1 augustus t.e.m. 6 november 2022.

Herfst in het Zwin

Elke dag in de herfstvakantie zijn er heel wat extra activiteiten op verschillende plaatsen in het park. Een Zwingids geeft o.m. uitleg over nestkasten en het voederen van vogels – van 26 oktober t.e.m. 6 november 2022.

Zwinbabbels

Telkens staat een boeiende lezing gepland. O.m. wetenschapper Wouter Faveyts geeft uitleg over de impact van de klimaatverandering op vogels – op donderdagen 20 oktober, 17 november en 15 december – telkens om 14.00 u.

Vogelsymposium

Het derde trekvogelsymposium wordt verzorgd door eminente sprekers: Eckhart Kuijken, Eric Stienen, Didier Vangeluwe en Wouter Faveyts – zondag 27 november 2022

www.zwin.be

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als KUST