Citymagazine

‘Ons’ zeilboegbeeld: Emma Plasschaert

Een Oostendse zeilster die tot wereldkampioene gekroond werd in Aarhus (2018). Dat was fenomenaal! Dat Emma Plasschaert vorig jaar nog een tweede wereldtitel pakte in Oman, daarvoor schieten zelfs superlatieven tekort. De stroom aan felicitaties was meer dan verdiend. Hoe kijkt de topsportster zelf naar deze knappe prestaties?

“Onder het motto ‘Als het kriebelt, moet je (water)sporten’, schreef papa mij als zesjarige in voor een zeilkamp,” onthult de kampioene. “Ik vond het best wel plezant. Van het ene kamp kwam het andere. Gevolgd door applaus bij de eerste jeugdwedstrijd. Spannend! Zo kreeg ik met mijn eerste Optimistje de smaak te pakken. Bart Plasschaert, vader van Emma, is ruim 20 jaar voorzitter van de surf- en zeilclub VVW Inside-Outside. Geen wonder dat Emma een kind van de zee is.

Van kleine naar grote mijlpalen 

Via Wil van Bladel, de ex-coach van Evi Van Acker, kwam Emma bij het Laserzeilen terecht. Wil koesterde grootse plannen en zocht versterking voor het Belgische zeilteam. Hij kwam Emma via scouting op het spoor. De zeven jaar in het olympische kielzog van Evi Van Acker, vormden een belangrijke etappe in Emma’s carrière. 

Zowel technisch als tactisch is de Laser Radial een uitdaging. Om te beginnen zorgt de eenpersoonsbemanning ervoor dat je aan alles tegelijk moet denken. Het is bovendien een relatief kleine boot, die in vergelijking met andere types niet supersnel gaat. Daardoor is het verschil in snelheid tussen de deelnemers minder groot dan in andere disciplines. Dit verklaart waarom tactiek en strategie zo’n grote rol spelen. 

Oostende juicht trots

Intussen is Emma’s medaillekast al goed gevuld. Meer zelfs: sinds Evi Van Acker de topsport uitwuifde, komt de Oostendse duidelijk meer op de voorgrond, wat haar topprestaties doet openbloeien. Dit brengt ons bij haar fenomenale overwinning in Oman. Voor de tweede keer op rij wereldkampioene in de Laser Radial-klasse. Dat is nogal wat! “Een eerste gouden medaille behalen is magisch, maar twee keer de beste van de wereld zijn… dat is toch een bevestiging voor mezelf”, zegt ze er zelf van. “Ook de timing van de bekroning in Oman is een meevaller. Nu kan ik optimaal naar de Olympische Spelen toewerken”, klinkt het optimistisch. 

Nieuwe wedstrijden, nieuwe kansen

Emma was in 2021 al bevoorrecht om ons land te vertegenwoordigen op de Zomerspelen.

Nu mikt ze op een podiumplaats in Parijs en wil hiermee in de voetsporen treden van haar Australische verloofde Matt Wearn die in Tokio de gouden medaille in de Laser voor mannen binnenrijfde. Een zeer impressionante ervaring noemt Emma deze olympische overwinning . Maar voor ze zelf zover is, moet ze zich eerst kwalificeren. Met nog een paar jaar aan wedstrijden voor de boeg, wil ze opnieuw het verschil maken. Niet enkel dit jaar met de Europese Kampioenschappen in Frankrijk, maar ook volgend jaar wanneer een nieuw WK op het programma staat. Op naar driemaal scheepsrecht! 

Je moet er een echte diehard voor zijn

Intussen wijkt ze geen millimeter af van haar trainingsschema. En hoe! “Drie uur per dag op het water, zes dagen op zeven. Hierbij richt ik mij samen met mijn team ook op techniek en tactiek. Zeilen wissel ik af met fietsen, lopen en krachtopbouw. In de winter trek ik hiervoor richting buitenland. In België is de temperatuur van het zeewater erg laag en niet geschikt om te trainen. Jawel, topsport is een fulltime job en dit het hele jaar door”, voegt Emma eraan toe. 

Profdiscipline is niet voor iedereen weggelegd. Een sterke innerlijke drijfveer leidt telkens weer tot nog betere prestaties. Of ze ook aandacht heeft voor ontspanning? Het zand tussen de voeten voelen en keuvelen op het strand met de familie. Oostende blijft een plek om te herbronnen. Dit jaar is er nog een toemaatje: de Dragon Gold Cup. Wie weet glijdt ze straks zelf gracieus in het ruime sop. Tegenover een iconische Draak, lijkt een Laser op een strijkplank (lacht).

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als KUST