Citymagazine

Marlon Colpaert

Met goud op het Europees kampioenschap in Duisburg (september ’21), bovenop hun bronzen medaille op het WK roeien voor beloften in Tsjechië (juni ‘21), bemachtigde het duo Marlon Colpaert en Tibo Vyvey twee podiumplaatsen in één jaar tijd. Straffe prestaties! Dichterbij huis sleepte de 22-jarige Marlon Colpaert de trofee van sportman van Oostende in de wacht. Gloort nog meer goud aan de horizon voor de Oostendse roeikampioen?

We treffen Marlon Colpaert tussen de universiteitscampus en de massagetafel. “Als ik niet studeer, ben ik aan het trainen,” onthult de toproeier. “Het was best moeilijk om een evenwicht te vinden tussen mijn studies, stages en wedstrijden. Gelukkig begeleidt Sport Vlaanderen ons hierin. Dankzij een aangepast studietraject gelinkt aan het topsportstatuut is het alsnog een haalbare kaart. Zelfs in examenperiodes train ik tweemaal per dag. Voor mij is dit zelfs een vorm van ontspanning.” Ook al spreken we over sport op het hoogste niveau, het is duidelijk dat Marlon plezier beleeft aan wat hij doet!

Roeien en Marlon Colpaert: liefde op het eerste gezicht?! 

“Zoals veel zevenjarigen stond ik te popelen om een hobby uit te proberen. Mijn stiefvader is kinesist, dus een sportieve activiteit stond zowat in de sterren geschreven. Bovendien woonden wij in een waterrijke omgeving: eerst in Oostende (Bredene), later in Oudenburg. Zo belandde ik als jeugdlid bij de Koninklijke Roei- en Nautische Sport Oostende (KRNSO). Met roeien train je je hele lichaam en al snel bleek dat ik heel behendig was op het water. Ik werd klaargestoomd om deel te nemen aan jeugdwedstrijden. Glunderend van trots won ik mijn eerste prijzen. Dat motiveerde mij! Ik herinner me nog heel goed de dag dat ik Belgisch Kampioen junioren werd. Dat gaf echt een enorme kick! Een zoete zege die smaakte naar meer…” 

Enige kans grijpen

Met brons op het WK roeien voor beloften en goud op het Europees kampioenschap, zijn twee bijzondere mijlpalen bereikt. Het pad naar een gouden toekomst lijkt geplaveid. “Ik wil absoluut mijn eigen grenzen verder verleggen. Mijn ultieme droom is meedoen aan de Olympische Spelen. Toch wordt het enorm spannend. De lichte dubbel is de enige Olympische roeiklasse en ook die valt na Parijs weg. Dit is dus echt mijn enige kans op een afspraak met de vijf verbonden ringen. Ik ben dan ook vastbesloten om alles op alles te zetten!”

Een flinke uitdaging voor het lichtgewicht roeien! Naast hard trainen vergt het ook grote inspanningen om het cijfer op de weegschaal op maximum 70 kg te houden. Het is een kwestie van voortdurend een juiste balans te vinden tussen spieropbouw en -herstel, energieverbranding en -inname. Topsport is een levensstijl op zich. Respect! 

Duo of duel 

Ondanks hun jeugdige leeftijd, heeft het mannenduo Marlon Colpaert en Tibo Vyney al heel wat watertjes bevaren. “Tibo is een fantastische compagnon de route en dat zou ik liefst zo houden. Toch is het afwachten of we in elkaars kielzog kunnen blijven.” Hoezo? “Vanaf de leeftijd van 23 jaar stap je over naar de elites. Een eer die mij te beurt valt, maar mijn huidige roeikompaan is één jaar jonger en blijft normaal gezien nog bij de beloftes. De komende stages, trials en wedstrijden zijn beslissend voor het opstellen van de teams. 

Colpaert wordt zelfs getipt als kanshebber om een leidersduo te vormen met Niels Van Zandweghe – die bevoorrecht was om ons land te vertegenwoordigen op de Zomerspelen van 2021. Ze zouden ongetwijfeld een sterke dubbeltwee vormen. Met wie de Oostendenaar in de toekomst over de eindmeet roeit, blijft voorlopig een open vraag … 

Om af te sluiten wil hij nog één ding kwijt: “Ik zou niet staan waar ik vandaag sta zonder de steun van mijn club (KRNSO), Sport Vlaanderen en mijn familie. Een bijzondere dank aan mijn stiefvader, Jeroen Neus, die mij begeleidt als coach en kinesist. En niet te vergeten: mijn moeder en grootste fan, Christel Van Lommel. De steun van de mensen die mij omringen doet veel!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als KUST