Citymagazine

Belgische wijnen

12 april 2023 – Verrassende Belgische bubbels

Hou je ook zo van een feestelijk glaasje bubbels? Zoek het niet alleen bij de Italiaanse prosecco, Spaanse cava’s of de Franse champagnehuizen. Want verrassend genoeg, vind je ook bekroonde mousserende wijnen in eigen land. Vignoble des Agaises, een van de grootste wijndomeinen van België, weet met zijn godendrank te bekoren. Santé!

De Agaises-wijngaard

In 2002 werd de wijngaard opgericht in Haulchin (grondgebied Estinnes), in de buurt van Binche, op een plaats die de naam “Les Agaises” draagt. Hij ligt op een kalkrijke helling die zuidelijk georiënteerd is. De wijngaard is het resultaat van een partnership tussen een wijnhandelaar (Raymond Leroy), een landbouwer (Etienne Delbeke), een wijnbouwer uit de Champagne (Thierry Gobillard) en twee ondernemers (Michel Wanty en Joël Hugé). 

Vignoble des Agaises telt 285.000 wijnstokken – chardonnay, pinot noir en pinot meunier – verdeeld over 28,5 hectare. De cuvée Ruffus, vele malen bekroond over heel de wereld, wordt er op de traditionele methode (2de gisting op fles) gemaakt. De wijngaard ontleent zijn naam aan de ‘lieu dit’ les Agaises, lokaal ook gekend als ‘les Terres Blanches’. Het terroir is rijk aan kalk en kalksteen en zou een bijzondere oorsprong kennen. Miljoenen jaren geleden bevond zich hier een warm meer, dat deel uitmaakte van het ‘Bassin de Mons’ en wat in het verlengde lag van het ‘Bassin Parisien’.

De witte poreuze stenen slaan water en warmte op overdag en geven dat af ‘s nachts wat optimaal is voor de wijnbouw.

sdr

Wijnbouwer met een passie

Raymond Leroy vertegenwoordigt de vierde generatie van wijnbouwers en is afgestudeerd als oenoloog bij de École Nationale Supérieure Agronomique in Montpellier. Toen hij in ons land aan zijn wijnavontuur begon, stootte hij op heel wat scepticisme. Maar daardoor liet hij zich allerminst ontmoedigen… In 2002 ging Leroy aan de slag, want hij geloofde rotsvast in de rijkdom van de terroir. In de champagnestreek is namelijk dezelfde bodemsamenstelling te vinden!

Met de hulp van zijn zonen Arnaud en John – en onder het waakzame oog van Thierry Gobillard, een specialist in de wijnbouwmethoden van de champagnestreek – oogst Raymond zijn druiven met de hand.

Meer wijnen kan je bekijken vanaf blz. 100 in OMAG Citymagazine lente 2023!