Citymagazine

Korte keten

12 april 2023 – Streekproducten, de smaak van passie

Kies je ook meer en meer voor kwaliteit en authenticiteit op je bord? Dan past het idee achter de korte keten perfect in het plaatje. Streekproducten zijn terug van nooit weggeweest. Verse ingrediënten, pure smaken en lokale producenten. Daar zetten we ook dit voorjaar op in. Als dat ons nu ook nog eens bewuster maakt van onze ecologische voetafdruk, dan zijn we helemaal tevreden. Zin in een culinaire ontdekkingstocht? Laat je inspireren!

Van vangst tot bord 

Vis is voedzaam, toch? Jazeker! Maar laat je niet foppen door ‘verse’ pangasius of scampi’s die de wereld rondreisden om uiteindelijk bij ons in de rekken te belanden. Waarom niet kiezen voor duurzame lokale vissoorten? Er zwemt meer lekkers in de Noordzee dan je denkt. Al eens gehoord van sepia, pieterman of steenbolk? Het proeven waard! Dag en nacht zijn onze Belgische kustvissers in de weer om al het lekkers uit de Noordzee aan wal te brengen. Zij zijn ook perfecte ambassadeurs en weten als geen ander sappige verhalen te vertellen. 

Wist je dat ook de visvangst met seizoenen gepaard gaat? Zo komt het dat – afhankelijk van de periode – grijze garnalen soms twee keer zo duur kunnen zijn. Ook niet te versmaden: een krokant gebakken ‘tongske’. Hoewel het hele jaar door verkrijgbaar, is deze edele vissoort op zijn best van juli tot december. Wil je weten wanneer je van welke delicatesse kan genieten, check dan de viskalender van de VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing): www.vlam.be. Handig, toch? Zo ontdek je meteen welke vis écht uit de Noordzee komt. Proef het ritme van de zee! 

Van boomgaard tot bord

Tomaten in januari, bloemkool in december, … in onze wereld van fast moving consumer goods kan het allemaal. Maar pas wanneer je je tanden zet in seizoenstoppers van eigen bodem, proef je het verschil. Gerijpt op het veld, zijn groenten en fruit veel voller van smaak. Vraag dus in je verszaak of supermarkt naar de herkomst, of koop rechtstreeks bij de boer. Niet alleen onze streekeigen groenten, maar ook fijne vleeswaren, zuivelspecialiteiten en andere ambachtelijke producten verwennen je smaakpapillen. Om officieel erkend te worden als Vlaams streekproduct, moet de specialiteit bereid zijn met streekeigen ingrediënten en een sterke link hebben met de regionale en ambachtelijke traditie. Laat de culinaire ontdekking maar beginnen, want er zijn maar liefst 220 lekkernijen die daaraan voldoen! Voeg daar nog de streekdelicatessen met het ‘100% West-Vlaams’-label aan toe en je zal onze bourgondische magen niet horen klagen. Van advocaat over artisanale vruchtensappen tot ambachtelijke hoeve-ijs. Of doe maar een fruitig streekbiertje. En helemaal in eigen tuin verdient het landbouwpark ‘De Tuinen Van Stene’ onze aandacht. In deze zelfoogst- en Biopluktuin kan je je oogstaandeel van seizoensgroenten zelf komen plukken. Elk gewas, elke groente heeft een verhaal. Steun de lokale producenten en draag zo een steentje bij om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Overtuigd? Trakteer jezelf met lekkernijen uit eigen streek! Zin in heerlijk veel variatie? www.100procentwest-vlaams.be, www.streekproduct.be, www.buitengoed.be/de-biopluktuin.

Meer wijnen kan je bekijken vanaf blz. 100 in OMAG Citymagazine lente 2023!