Citymagazine

Damesmode

12 april 2023 – Kunst in je kast!

Hang jij al overal rond als een mooi schilderij? De kunstzinnige trends spatten er namelijk van af dit seizoen. De lente- en zomermode haalt haar inspiratie uit verschillende stromingen en overspoelt ons met popartkleuren, waterverfprints, minimalistische vormen en romantische details. Om dit alles te kaderen wanen we ons even als de Bob Ross van de mode. Je weet wel, die Amerikaanse schilder met zijn zachte stem en idem ditto penseelstreken en haardos, die je een landschap leert schilderen in 30 minuten. Wij schetsen je het lentemodelandschap in 3 minuten. Hier ben je de kunstenaar én het canvas. En weet: oefening baart kunst! 

Popartkleuren

We moeten er geen tekening bij maken: kleur is de rode draad in de huidige mode. Dat we gelukkig worden van shoppen wisten we al langer, maar ook de kleren, en vooral de kleuren die je draagt, hebben effect op je gedrag. Dopamine dressing is en blijft een ding. Zo koos Pantone voor het vrolijke, optimistische, dappere en energieke – just what we need – Viva Magenta als dé trendkleur van 2023. Leve dit prachtige, krachtige rood-roze, maar ook in grasgroen, knaloranje of kobaltblauw loop je zeker geen blauwtje. Volgens de regels der popartkunst is het niet enkel de hardheid, maar ook het contrast van kleuren dat de outfit spetterend maakt. Houd je dus niet in om aan color blocking te doen, en niet enkel boven met onder, maar ook links met rechts. Denk aan een broek met twee andersgekleurde pijpen of een trui met twee verschillende mouwen. Ben je nog een groentje in contrasten? Ga dan voor éénzelfde tint met een opvallend accessoire, maar durf hoe dan ook kleur te bekennen dit seizoen! 

Waterverfprints

Aquarel, ma belle! Van de felle popartkleuren duiken we de frisse waterverftinten in. De pastel- of zelfs minerale kleuren komen terug boven drijven en vloeien in elkaar zoals bij een aquarelschilderij of -tekening. Zijn het bloemen, zebrastrepen of van die symmetrische inktvlekken, de mode laat je verbeelding spreken met deze mysterieuze, troebele dessins. Highenddesigners dompelen de catwalks zelfs onder in optische illusies, zoals 3D-effecten of het beeld van een lichaam, op dus je eigen lichaam. In de wereld van vandaag, met NFT’s en digitale kunst, surf je natuurlijk in vele collecties ook door pixel-achtige motieven. Wat nog viraal gaat voor deze lente en zomer zijn kledingstukken uit spons en wetsuitmateriaal, waar je dus nu ook figuurlijk mee in zee kan gaan. Het waterige effect loopt dus ook over naar de stoffen, maar de aquareltrend kadert zich vooral in de dessins. Met de unieke waterverfprints zal je er alvast niet als twee druppels water bijlopen!  

Lees het volledig artikel vanaf blz. 86 in OMAG Citymagazine lente 2023!