Citymagazine

Ter Groene Poorte

“Vandaag wordt bepaald wat we morgen eten”

“Innovatie is niet langer een toverwoord. Het is een krachtig tool waarmee we de komende jaren een draagvlak zullen creëren om onze wereld anders – en hopelijk ook beter te maken.” Aan het woord is Iris Cornette, algemeen directeur van Ter Groene Poorte.
Innovatie vinden we in alle sectoren: van de industrie over de medische wetenschap tot – jawel – ons bord. De voeding van gisteren is niet meer de voeding van vandaag en wat we vandaag eten zullen we morgen misschien niet meer eten. Of tenminste anders eten. “Daarom dat het zo belangrijk is dat een toonaangevend opleidingscentrum als Ter Groene Poorte de vinger aan de pols houdt.”

Opportuniteiten
“Vandaag wordt bepaald wat we morgen eten. Binnen voedingsopleidingen moeten we zorgvuldig maatschappelijk trends volgen en anticiperen. Bedreigingen moeten opportuniteiten worden”, verduidelijkt Cornette. “Binnen onze opleiding bakkerij wordt geëxperimenteerd om pakweg het duurdere tarwe deels te vervangen door goedkopere peulvruchten. Vegan patisserie zonder het gebruik van dierlijke melk of eieren komt steeds vaker op het schap. Allergenen staan op iedere verpakking of menukaart vetgedrukt en alcoholvrije alternatieven bieden steeds meer tegengewicht. En dit zonder aan smaak in te boeten. Smaakvol eten blijft ook de komende jaren allesbepalend. Want we zijn nu eenmaal Bourgondiërs en die mindset zullen we moeilijk veranderen. Wat we wel kunnen veranderen is de aanpak en de kijk tegenover ons eten en onze manier van consumeren.

Vegetarische slager
Waarom zou een slager zich niet profileren met een assortiment vegetarische en veganistische burgers? Cornette: “De expertise is er, de knowhow evenzeer én ook het doelpubliek wordt steeds groter. Misschien eten we over enkele jaren insecten zoals we nu garnalen pellen? Moeten we kweekvlees zien als een ‘raar alternatief’ of als een ‘moderne oplossing’ voor onze vleesconsumptie? Het zit allemaal tussen de oren, maar die bewustwording moeten we vandaag meegeven aan de volgende generatie topchefs, patissiers, bakker en slagers. Zij zullen de komende decennia onze hoogsteigen eetcultuur en onze ruime gastronomie verder op de wereldkaart moeten zetten. Het is de taak van Ter Groene Poorte om daar waakzaam over te zijn.”

Kloppend hart

Ter Groene Poorte vormt al decennia het kloppend hart op gebied van opleidingen binnen de voeding. Een school waar je met anderen samenwerkt in een uitstekende infrastructuur. Waar hygiëne, productkennis en vakmanschap de rode draad vormen. Ons onderwijsteam geeft iedere dag kennis en expertise door aan de jongere generatie. “De kruisbestuiving tussen de verschillende opleidingen zorgt voor een unieke sfeer en ontwikkeling, die je enkel bij Ter Groene Poorte vindt. Van startende leerlingen in de eerste graad tot volwassen jongeren na één of meerdere specialisatiejaren. We zorgen ervoor dat je met creativiteit, vakkennis en passie gevormd wordt tot een persoonlijkheid die als vakman én als mens goed in het leven staat.”

Benieuw naar onze opleidingen? Check www.tergroenepoorte.be en maak een afspraak om even langs te komen.

Lees het volledig artikel in OMAG Citymagazine lente 2023!