Citymagazine

Ter Groene Poorte Brugge

“Wij stomen de nieuwe generaties foodies klaar”
Ter Groene Poorte in Brugge is een toonaangevende voedingsschool die competenties als vakbekwaamheid en productkennis koppelt aan gedrevenheid, passie en creativiteit. Hier leert ons land wat lekker is vertaalt de visie en de missie van de school op het bord van de toekomstige consument. “De leerlingen kneden bij ons hun toekomst tot bakker-chocolatier-patissier, vervolmaken zich tot gastronomische topchef of zaalmeester of ambiëren een voorgesneden toekomst als slager-traiteur”, vertelt Iris Cornette, algemeen directeur. “Ter Groene Poorte stoomt de nieuwe lichting foodies klaar voor later.”

Duurzaamheid
Ter Groene Poorte heeft ook ambassadeurs. Veel ambassadeurs. Oud-leerlingen die hun stempel vestigden op de gastronomie. Sterrenchefs en topsommeliers. In binnen en buitenland. Broodkenners en meesterchocolatiers. Ondernemers. Durvers. Doeners.
Naast topgastronomie en hoogstaande opleidingen zet de school ook fors in op duurzaamheid en milieubewust bakken en koken. Zero waste, lokale (streek)producten, plantaardige alternatieven – zelfs in de de afdeling slagerij – en het beperken van afval staan centraal in een bewustwording die op Ter Groene Poorte start op de schoolbanken. Vroeg begonnen is half gewonnen.

Innovatie
Vorig jaar ging in Ter Groene Poorte de nieuwe ‘Food Academy’ van start. “Een volgende stap in het waarmaken van onze missie hier leert ons land wat lekker is”, vertelt Cornette. Binnen Food Academy worden opleidingen en masterclasses georganiseerd die zich specifiek richten op een bepaald (vak)publiek en foodies die graag mee blijven met voedingstrends. “Van trends tot blijvers, van vernieuwing tot anders denken, van boer tot vork. Ter Groene Poorte is het kloppend hart van expertise binnen de food-wereld.”

Zorg op maat
“Onze school is een warme school”, vertelt Cornette. “We willen een degelijke opleiding/opvoeding bieden en tegelijk ‘zorg’ dragen voor onze leerlingen, maken dat ze zich goed voelen bij ons. De school werkt daarom een totaalbeleid uit met een algemeen sterke pedagogisch-didactische basiszorg waarin structuur, respect voor elke leerling en differentiatie centraal staan.”

Daarnaast blijven er leerlingen met bepaalde leer- en/of ontwikkelingsstoornissen, motorische stoornissen of concentratieproblemen. Ook op vlak van zelfredzaamheid, leerorganisatie, samenwerken of algemeen welbevinden hebben sommige leerlingen het moeilijker. Cornette: “Het lerarenteam bekijkt samen met de leerlingenbegeleider wat we nog extra kunnen aanbieden, wat de leerling nodig heeft om goed te functioneren.
Sommige maatregelen zijn van langdurige aard en worden vastgelegd in het klassenprofiel, dat waar nodig wordt bijgestuurd. Andere maatregelen zijn van tijdelijke aard.”

Op internaat beleef je altijd een tikkeltje meer
Ter Groene Poorte is geen school rond de kerktoren. “Wij trekken leerlingen aan uit heel Vlaanderen en Nederland. De helft van onze leerlingen woont zelfs buiten onze provincie. Voor velen onder hen is het internaat een tweede thuis. Een thuis gebouwd op warmte, duidelijkheid en verantwoordelijkheid. Een mix van studie en ontspanning zorgt ervoor dat de leerlingen zich hier echt thuisvoelen. Op internaat beleef je altijd dat tikkeltje meer.”
Op internaat kan je vanaf je 12 jaar tot en met je Specialisatiejaar terecht: “Per graad verandert de beleving, de omkadering en de persoonlijke vrijheid. We werken sterk naar verlangen toe, naar de zelfstandigheid en verantwoordelijk van iedere intern. Op het internaat worden vriendschappen voor het leven gesmeed. Onze internaatopvoeders helpen je studeren, zijn er om leuke ontspanningsmomenten aan te bieden en zijn er voor je als het even minder gaat.” 

Broodnodig voor de toekomst
Opleidingen binnen de voeding zijn broodnodig. “De sector kreunt onder personeelstekort’, besluit Iris Cornette. “Of je nu afstudeert als bakker, slager, kok op zaalmeester? Je kan onmiddellijk aan de slag. De vacatures waren nooit zo talrijk. Onze studenten hebben de jobs voor het uitkiezen en kunnen uitpakken met een merk ‘Ter Groene Poorte’ op hun cv. Het is belangrijk dat iedereen inziet dat de voedingssector zeer belangrijk is om ons dagelijks te voorzien van spijs en brood, en als het even kan van lekkere gastronomie.”

www.tergroenepoorte.be

Infozaterdagen op 16 maart, 23 maart, 20 april, 27 april, 25 mei en 1 juni 2024.