Citymagazine

Big Jump 2024

Wie springt mee in het water voor proper water? BE ONE organiseert Big Jump in Oostende

Radio BE ONE zet dit jaar hun schouders onder de Big Jump in Oostende en pakt meteen uit met een ambitieuze actie. Bedoeling is om met 500 mensen – het hoogste aantal deelnemers in België – op zondag 14 juli om klokslag 15 uur in het water van het kanaal Gent – Brugge – Oostende ter hoogte van de roeiclub KRNSO te springen. “We zorgen voor een sfeervolle middag”, licht Geert De Lombaerde toe.

Radio BE ONE is al enkele jaren aanwezig op heel wat activiteiten en betrokken bij verschillende evenementen in Oostende. De radiozender zet dit jaar bovendien hun schouders onder de Big Jump. Met deze actie wordt er elk jaar aandacht gevraagd voor de waterkwaliteit van de lokale waterlopen. In het hele land springen op die dag verschillende verenigingen en lokale stadsbesturen mee in het water. Waarom? “Met de Big Jump laten we zien dat we als burgers wakker liggen van de kwaliteit van onze rivieren”, zegt Jo Van Cauwenberge, directeur van GoodPlanet. “‘Water is leven’ zei voormalig VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon ooit, en we kunnen hem enkel maar gelijk geven: niemand kan leven zonder water. Proper water is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van mens en dier, maar ook voor het behoud van onze planeet. Het speelt een cruciale rol in alles wat we doen, van het verbouwen van voedsel tot het ondersteunen van ecosystemen.”

Kwaliteit kan altijd beter
De kwaliteit van ons grond- en oppervlaktewater is door verschillende factoren echter sterk vervuild en vaak van slechte kwaliteit. “Op dit moment (meting september 2023) is bijvoorbeeld slechts 1 van de 195 Vlaamse waterlopen in goede staat, wat choquerende cijfers zijn. Proper water is essentieel voor een leefbare wereld voor mens en dier, zowel vandaag als in de toekomst. Daarom moeten we nu handelen en ervoor zorgen dat de waterkwaliteit van ons grond- en oppervlaktewater opnieuw de goede kant op gaat, en de Europese kwaliteitsnormen behaald worden. Met Big Jump willen we deze thematiek jaarlijks in de aandacht brengen, en hiervoor hebben we jouw hulp nodig”, klinkt het bij GoodPlanet.

Belangrijk thema
BE ONE zet graag mee hun schouders onder de actie. “Onze eerste taak is muziek maken, maar we zetten ook volop in op live uitzendingen op locatie. We zijn ooit begonnen met vier uitzendingen, we zullen dit jaar aan meer dan 20 live uitzendingen komen. We willen op die manier de interactie met de luisteraar vergroten, maar we komen ook graag naar buiten. We zijn bijvoorbeeld partner van Ondernemend Oostende en we bundelen zo de krachten om ondernemers in de kijker te plaatsen. Met deze actie willen we ons graag inzetten voor een ecologisch thema. Proper water is meer dan ooit een belangrijk onderwerp”, licht Geert De Lombaerde toe. 

Er werken heel wat lokale partners mee aan het evenement. “De actie zal doorgaan aan de Roeiclub en we hebben toestemming gekregen van Haven Oostende. We willen de Big Jump in Oostende graag een niveau hoger tillen dan enkel in het water springen. We zullen – in samenspraak met de stad Oostende – lespakketten ter beschikking stellen aan Oostendse scholen. Het gaat om een bestaand lespakket van twee keer twee uur over de problematiek. Leerkrachten kunnen hier vrijblijvend mee aan de slag. In de scholen zullen we een oproep lanceren om deel te nemen, maar leerlingen kunnen ook oude gsm’s inleveren. Op het plein aan de roeiclub zullen we alle oude telefoons verzamelen. We willen op deze manier graag zo veel mogelijk jongeren betrekken en engageren voor het milieu.”

Demonstraties
De middag wordt echter niet enkel educatief ingekleed, maar er is ook aan het nodige amusement gedacht. “Sportclubs en klassen kunnen zich samen inschrijven en zo een prijs winnen. We zullen ook iets doen voor deelnemers die verkleed komen. Tussen 12 en 15 uur zijn er verschillende activiteiten. We hebben enkele sportclubs aangesproken om een demonstratie te geven, zoals de duikclub, maar ook de redders en de roeiclub zelf natuurlijk. Er komt ook een band optreden die middag. Zo zorgen we voor een sfeervolle, leuke namiddag.”

De deelnemers zullen vanaf 15 uur verspreid in het water springen. Inschrijven kan via www.radiobeone.be/bigjumpoostende en kost 5 euro. De opbrengst van de middag gaat naar de Koninklijke Roei & Nautische Sport Oostende.
Afspraak op 14 juli in de Prins Albertlaan 104 in Oostende ter hoogte van Roeiclub KRNSO.