Citymagazine

James Ensor, inspired by light

JAMES ENSOR, Inspired by Light

Iedereen weet ondertussen dat in 2024 het 75 jaar geleden is dat de schilder James Ensor in Oostende overleed.  Ter gelegenheid hiervan vonden reeds tal van feestelijke evenementen in de stad plaats. 

Een van de grootste en meest spectaculaire performances van het jaar gaat nu van start: 

Een unieke en indrukwekkende ‘immersive experience’.  

In de Dominicanenkerk in de Christinastraat te Oostende loopt momenteel een immersieve lichtbeleving over het leven en werk van James Ensor.  Je wordt letterlijk ondergedompeld in de geest van James Ensor tijdens een nooit eerder vertoond lichtspektakel. De tekeningen en schilderijen van James Ensor spreken tot ieders verbeelding.  Wie was James Ensor?   Je staat (of zit) als het ware letterlijk te midden van een verbluffende animatiefilm.  Je beleeft het leven van Ensor, zijn schilderijen komen tot leven, maskers knipogen, stillevens komen in beweging, stoeten marcheren door de stad…  Bereid je voor op de meest betoverende ervaring van het jaar.  Een beleving vol kunst, licht en verbeelding.   De Domicanenkerk wordt omgetoverd tot een wereld van kleur en beweging. Je stapt binnen in een levend canvas. Het is een reis doorheen de creatieve geest. Zijn meesterwerken komen op een exceptionele en meeslepende manier tot leven.

De Dominicanenkerk: een buitengewone erfgoedlocatie

Deze kerk bevindt zich op wandelafstand van de Grote Post, in de Christinastraat nr 95. De Dominicanen kwamen in 1873 naar Oostende.  Einde 1882 werd begonnen met de bouw van een neogotische kerk naar ontwerp van Auguste Van Assche.  De kerk werd gewijd aan Sint-Catharina van Siena.  In 1883 was de kerk voltooid.  Deze neogotische kerk werd geïnspireerd door de in 1860 gesloopte Dominicanenkerk te Gent, waardoor ook elementen van de Scheldegotiek in het gebouw aanwezig zijn. Het betreft een eenbeukige zaalkerk onder zadeldak. 

Er gaan momenteel geen diensten meer door in de kerk en de kerk is ook niet meer toegankelijk voor het publiek.  Het is dan ook een bijkomende opportuniteit om deze kerk binnen te bewonderen.  Voor deze ‘immersive experience’ werd ook maximaal nagedacht om het kerkgebouw maximaal te verwerken in de lichtervaring.

Urban Mapping, de bedenker en uitvoerder van dit unieke evenement

Urban Mapping werd opgericht onder impuls van Alexander Stragier, 29 jaar maar reeds 11 jaar professioneel actief in de wereld van projectie, kortom een creative technologist. Op zijn palmares staan o.a. de Young Innovation Award (2013), cultureel ambassadeur stad Roeselare (2014), de Bill Award (2015), Urban Crafter (2015), One Minute Mapping Award (Leffingeleuren 2018), Award starter van het jaar (2022), …  Hij stuurt momenteel een team aan van 7 mensen.  Met Urban Mapping brengen ze verhalen tot leven met de magie van projectie tijdens unieke audiovisuele stadswandelingen. Zo waren er al wandelingen te Menen, Wervik, Aalst, Willebroek en Ieper. Voor deze stadswandelingen ontwikkelde Alexander met zijn team nieuwe projectie-units zijn. Deze projectie-units zijn geschikt voor alle weersomstandigheden, vandalismebestendig, elegant en plaatsbesparend. Via bewaking- en bediening van op afstand verzekeren ze een zorgeloze ervaring. Urban Mapping is ook de organisator van “De Lumineuze Nachten” waarvan edities doorgingen bij brouwerij Rodenbach, het park van Edingen en het kasteel de Haar te Utrecht.  Hij werkte eveneens al samen met het Hans Anderson festival te Odense (Denemarken).   Creativiteit en ontzorgen staan centraal bij Urban Mapping: zij zijn uw partner voor het volledige creatieve proces en zij zorgen eveneens voor alle technische ondersteuning bij elk project. Meer info vindt u op hun website www.urbanmapping.eu

Kunst en technologie

Met het gepassioneerd animatieteam had Alexander het ambitieuze doel om het leven en de prachtige kunstwerken van James Ensor tot leven te laten komen.  Ze waren vastbesloten om zijn uniek visie, expressie en artistieke flair te vangen in levendige animaties die het publiek zullen betoveren.  

Door het combineren van traditionele animatietechnieken met cutting-edge AI-algoritmen, worden de karakteristieke penseelstreken, kleuren en vormen van Ensor’s schilderijen omgezet in bewegende beelden.  Het doel was een brug en slaan tussen kunst en technologie, en om de kunstwerken van James Ensor toegankelijk te maken voor een breed publiek. 

Praktische informatie:

 • Locatie: Dominicanenkerk, Christinastraat 95  Oostende
 • Vooraf reserveren is sterk aangeraden: eenmaal een tijdslot volzet is, worden geen extra personen toegelaten.  Reserveren kan via de website www.ensoroostende.be. U kiest eerst de datum, daarna het tijdslot. Wij raden iedereen aan om 15 minuten op voorhand te komen. Elke sessie start namelijk op het exacte tijdstip en laatkomers worden niet meer binnengelaten.
 • Openbaar vervoer:
  • de tram/ bus  stopt op 350 m van de event-locatie (neem halte Marie-Joséplein)
  • of bezoek de voorstelling met de trein en ontvang 50% korting op een retourticket naar Station Oostende (discovery ticket).  Het station bevindt zich op 520 m van de event-locatie
  • Toch met de auto?  Dan parkeer je het dichtst op de Zeeparking,  deze parking is gelegen tegenover het Leopoldpark, naast het oude postgebouw.  Opgelet: deze parking is wel betalend.    Gratis parkeren kan op Parking Maria Hendrikapark | Graaf de Smet de Naeyerlaan.  Deze gratis parking in Oostende heeft een 300-tal gratis parkeerplaatsen en heeft geen tijdsbeperking. Te voet is het ongeveer 10 minuten wandelen (720 m)  
 • Tarieven:
  • Aan de deur:
   • Kinderen t/m 4 jaar: gratis (is zonder ticket)
   • Kinderen t/m 12 jaar: 13 €
   • Regulier 18, 5 €
  • Tickets via de website
   • Kinderen t/m 4 jaar: gratis (is zonder ticket)
   • Kinderen t/m 12 jaar: 10,99 €  
   • Regulier 15,99 € 

tekst: GDL – foto’s: fotograafadriaan.be