Citymagazine

Syntra West

Syntra West stuwt ondernemersdroom naar een hoger niveau

Ben je wat uitgekeken op je job? Bij Syntra West is er keuze genoeg om een nieuwe passie te ontdekken. Een van de opleidingen die tot de verbeelding spreekt, is die van boomverzorger. Spreekt werken op hoogte je aan? Vader Bart en zoon Stan alvast wél, zij bloeiden beiden open na het leren over bomen en boomverzorging. Zet je schrap voor hun inspirerende verhaal.

De meeste dromen zijn bedrog maar niet die van cursisten bij Syntra West die een nieuwe job of ondernemersdroom najagen. Het verhaal van Bart en Stan is toch wel heel bijzonder. Vader en zoon die tegelijk afstuderen als boomverzorger: een leuk toeval of een bewuste keuze?

Bart Deneir startte in 2020 een tweejarige avondopleiding als boomverzorger bij Syntra West campus  Roeselare. Zijn zoon Stan besliste – na zijn studies in 2021 – om de voltijdse dagopleiding te volgen eveneens in Roeselare. Intussen koos Stan voor een zelfstandige loopbaan als professionele boomverzorger. We gingen met hen in gesprek.

Wat boeit jullie in het beroep van boomverzorger?
Stan: “Heb je een halve dag? (lacht) Hoe bomen zich ontwikkelen, hun morfologie, de impact op de omgeving, kennis van de verschillende soorten,… ik vind het allemaal even boeiend. Ook het snoeiwerk moet op de juiste manier gebeuren. Met welke klimtechniek, welk gereedschap en wanneer? Dat en nog veel meer leer je in de opleiding.”

Bart: “Ik ben blij met de mooie kans om bomen gezond te houden en een lang leven te gunnen. Aspecten als standplaatsinrichting en het onderscheiden van groeistoornissen of aantastingen zijn hierin belangrijk.”

Wat sprak jullie aan in de opleiding boomverzorger?
Stan: “Mijn liefde voor de natuur en buitenwerk kreeg ik van thuis uit mee. Meehelpen met snoeien (met vader Bart, dus) was van jongs af een van mijn favoriete bezigheden. Daarnaast besteedde ik veel tijd en energie aan mijn tweede passie: turnen. Toen ik de opleiding ‘boomverzorger’ op het spoor kwam, had ik al een diploma ‘professionele bachelor houttechnologie’ op zak. Boomverzorger… dat sprak me enorm aan! Zo kon ik mijn talenten nóg meer laten samenvloeien én een positieve bijdrage leveren aan het klimaat!”

Bart: “Zelf heb ik een achtergrond als ontwerper in de machinebouw. Maar mijn echte passie, waar ik altijd al in mijn vrije tijd mee bezig was, dat is hout en natuur. Ik werk graag met mijn handen en ben gebeten door hout. Toen ik hoorde van de opleiding voelde ik meteen die klik. Stan is hier altijd in betrokken geweest en zijn latere keuzes verbaasden mij dan ook niet! (lacht)”

Wat na de opleiding?
Stan: “Meteen na de opleiding startte ik als zelfstandige in hoofdberoep. Met mijn zaak ‘Delta Tree’ gevestigd in Lauwe wil ik met elke boom het verschil maken. Dat lukt aardig. Dankzij de opleiding kon ik mij hier goed op voorbereiden. Aangezien ik de dagopleiding volgde, was er ook een stageplaats aan verbonden. Mijn stagebegeleider was zo tevreden dat we nog steeds regelmatig samenwerken. Van een goede start gesproken!”

Bart: “Mijn zelfstandige activiteiten focussen deels nog op houtconstructies, daarnaast is er zeker een groeiende vraag naar boomverzorging. Stan en ik volgen elk ons eigen pad maar bundelen ook regelmatig de krachten. We vullen elkaar perfect aan. Ik ben vaak de ogen op de grond, terwijl Stan hoog in de bomen klautert.”

Meer info over de opleidingen via www.syntrawest.be

Lees meer in de zomer-editie vanaf blz. 76.