Citymagazine

Bouwwerken Van Huele

Louis Van Huele uit Blankenberge startte in 1909 zijn onderneming gespecialiseerd in de aanleg en herstelling van zeedijken, golfbrekers, sluizen en sluisdeuren en aanverwante werkzaamheden in de waterbouw. Vier generaties later staat Xavier Van Huele (53 jaar) aan het hoofd van een veelzijdig bedrijf dat instaat voor de realisatie van vastgoedprojecten, wegenbouw, gevelrenovaties, onderhoud van gebouwen en technische werkzaamheden. Niet alleen in Oostende maar ook ver daarbuiten klinkt de naam Van Huele als een begrip dat garant staat voor kwaliteit en afwerking. Het verhaal van Xavier Van Huele leest als een succesverhaal met vele facetten. Als hoofd van een onderneming met meer dan 120 vaste medewerkers is hij de enige Van Huele die nog steeds actief is in het bedrijf en blijft hij trouw aan de initiële doelstellingen van overgrootvader Van Huele, namelijk een betrouwbare partner zijn voor algemene bouwwerken.

Expansieve groei
“Oorspronkelijk waren we dus waterbouwers”, begint Xavier Van Huele zijn verhaal. “Noem het gerust een nomadenbestaan want met projecten in zowat heel België verhuisde het bedrijf als het ware telkens naar een andere locatie. Het duurde zelfs tot in 1933 alvorens de vaste zetel van het bedrijf in Oostende werd gevestigd. Van dan af ging het allemaal heel snel. De tweede en derde generatie zorgde voor een verdere uitbouw van de activiteiten waarbij geleidelijk ook wegenbouw, de constructie van woningen en appartements-gebouwen, gevelrenovatie en technische aspecten voor de bouw in het dienstenpakket werden opgenomen. Vandaag de dag zijn we actief met diverse ploegen in openbare werken, andere ploegen zijn dan weer actief in de constructie van gebouwen en we beschikken we zelfs meerdere ploegen die uitsluitend doende zijn met gevelrenovatie. Noem ons dus gerust een belangrijke speler, maar zeker niet de belangrijkste in de bouwsector.”

Kwaliteit is prioriteit
“Ik blijf graag bescheiden”, vult Xavier Van Huele er nog vlug aan toe. “Toch groeiden onze activiteiten de laatste decennia snel. In de periode tussen 2000 en 2010 kenden we een zeer expansieve groei. Na een periode van relatieve stagnatie kennen we sinds 2017 opnieuw een sterke toename van de activiteiten. Nieuwe opportuniteiten, belangrijke investeringen en een goed team liggen ongetwijfeld aan de basis van ons succes. Zowat 25% van onze werkzaamheden vinden plaats in Oost-Vlaanderen en 75 % in West-Vlaanderen. Graag pak ik uit met de slogan dat we wereldberoemd zijn in Oostende. Onze reputatie is vooral gebaseerd op de kwaliteit van onze diensten. Wellicht zijn we niet de goedkoopste maar we zijn wel gekend voor de kwaliteit van onze werkzaamheden. Hoewel we niet altijd alles 100% in eigen handen hebben, maak ik daar toch een prioritaire doelstelling van. Voor zover nodig streef ik ernaar om zoveel mogelijk met dezelfde betrouwbare partners samen te werken. Onze ervaring van meer dan 110 jaar in de bouwsector en een gemiddelde van enkele tientallen actieve werven vormt voor de klant uiteraard een stevige garantie die vrij uniek is in onze sector.”

Lees meer in de zomer-editie vanaf blz. 104.