Citymagazine

R-AM – Onze projecten beginnen waar anderen geen toegang hebben

‘Dream so big they call you crazy’: zo luidt het levensmotto van Martijn Maeckelbergh. Het had even goed ‘the sky is the limit kunnen zijn’. Want in 2021 richtte hij zijn bedrijf RaM op, gespecialiseerd in werken op grote hoogte met industriële touwtechnieken. Martijn vertelt hoe het allemaal begon, wat ‘rope access’ inhoudt en wat de toekomst brengt voor RaM.

Dag Martijn, hoe is het allemaal begonnen voor jou?
Martijn: “Het ondernemen zit in mijn bloed. Ik groeide op op een melkveeboerderij, waar ik leerde dat er voor elk probleem een oplossing bestaat. Na mijn studies begon ik te werken als leraar lichamelijke opvoeding in een instelling in De Haan, in het weekend en de schoolvakanties. Ik deed mijn job graag, maar ik had behoefte aan een extra uitdaging tijdens de week. Zo begon ik in bijberoep te werken bij een aannemer, die mij alle kneepjes van het vak leerde. Toen ik na zeven jaar last kreeg van rugklachten, besefte ik dat ik die job niet kon blijven doen. Intussen was ik wel een fervent recreatief klimmer geworden, een fascinatie die begon toen ik als elfjarige een reportage zag over rope-access werkzaamheden op de bollen van het Atomium. Vanuit die passie schoolde ik me om tot touwtechnieker, en ik ging aan de slag als freelancer bij een Antwerps bedrijf. Al snel ondervond ik dat dit niet te combineren was met mijn gezinsleven. Zo ontstond het idee om mijn eigen bedrijf op te richten, in Oostende. In 2021 werd ‘Rope-access Maeckelbergh’, kortweg RaM, boven de doopvont gehouden. Mijn focus lag op het herstellen van stormschade, en de opdrachten kwamen al snel vlot binnen. Na twee jaar stapte mijn echtgenote Beth mee in het bedrijf voor de administratieve opvolging van de projecten, want ik kon dit niet meer alleen.”

Hoe ziet het RaM-team er vandaag uit?
Martijn: “Zelf hou ik me vooral bezig met het onderhouden van klantenrelaties. Daarnaast ga ik regelmatig nog zelf in de touwen voor kleinere interventies. Beth volgt alle projecten op op kantoor. Ons team bestaat uit drie werfleiders en een achttal freelancers. Onze activiteiten zijn seizoensgebonden, dus we kiezen ervoor om geen mensen vast in dienst te nemen. In piekperiodes zijn er vaak vijftien medewerkers of meer aan de slag, soms in verschillende landen.”

Waarvoor kunnen klanten bij jullie terecht?
Martijn: “RaM is een bedrijf in volle groei. Van in het begin kunnen onder andere syndici en verenigingen van mede-eigenaars bij RaM COAST terecht voor het herstellen van stormschade en voegwerk, het vervangen van regenpijpen en spotrepair bij betonrot op hoge locaties. Ook voor coatingwerkzaamheden zijn deze klanten bij ons aan het juiste adres. In 2022 breidden we met RaM INDUSTRY onze activiteiten uit naar de industriële sector, een zeer diverse bedrijfstak. Dat gaat van samenwerkingen met een bedrijf als Willy Naessens om voegen te vervangen in liftkokers tot montage/demontageklussen op windmolens of het herstellen van betonrot in betonnen havensilo’s.”

Dat is een breed scala aan diensten. Wat brengt de toekomst?
Martijn: “We zijn momenteel bezig met de ontwikkeling van een innovatieve aanpak meerbepaald voor duurzame gevelbekleding, maar daar kunnen we voorlopig nog niet veel over kwijt. Bovendien zijn we van plan om onze activiteiten naast RaM COAST en RaM INDUSTRY verder uit te breiden. Die plannen staan nog in de kinderschoenen, maar ik kan al zeggen dat de toekomst er goed uitziet.”

Wat maakt RaM uniek?
Martijn: “We zijn een van de weinige bedrijven die gespecialiseerd zijn in werken op grote hoogte. Bovendien doen we dit volledig op maat van onze klanten. We denken actief met hen mee en voeren elke opdracht tot in de puntjes uit, met veiligheid als topprioriteit. Daarnaast onderscheiden we ons doordat we aan meerdere projecten kunnen werken op hetzelfde moment, zonder in te boeten op kwaliteit.”

Hoe gaat zo’n rope-access project precies in zijn werk?
Martijn: “Wij beginnen waar anderen geen toegang hebben, zolang er maar een veilig bevestigingspunt is voor onze touwen. Eens we die op het hoogste punt – meestal het dak – bevestigd hebben, laten we ons naar beneden zakken. Onze werkzaamheden spelen zich vooral af aan de gevel. We worden regelmatig ingeschakeld door dakwerkers voor taken die buiten hun bereik liggen. We proberen onze touwen zoveel mogelijk vast te maken aan schoorstenen en liftkokers, om te vermijden dat we moeten boren in daken om bevestigingspunten te creëren. Zo beschadigen we het gebouw niet en blijft de buitenschil waterdicht. Aan het eind van de dag halen we gewoon onze touwen binnen, waardoor de gevel vrij blijft van hinderlijke stellingen.”

Werken op hoogte is niet zonder risico’s. Worden de medewerkers daarin opgeleid?
Martijn: “Elke technicus in ons team krijgt een gespecialiseerde opleiding voor het werken met touwen, gebaseerd op de principes van de IRATA (Industrial Rope Access Trade Association). Om de drie jaar wordt die training herhaald. Bovendien organiseren we twee keer per jaar een interne opleiding omtrent EHBO, reddingstechnieken, en het gebruik en onderhoud van materiaal.”

RaM bestaat nu twee jaar. Wat is voor jou het hoogtepunt tot nu toe?
Martijn: “In mei 2022 werden we uitgeroepen tot “Starter van het Jaar” in Oostende. Een prachtige erkenning en onvergetelijke avond!

Meer info via www.r-am.be.