Citymagazine

MOWI

Mowi

Visverwerkend bedrijf Mowi zet zwaar in op duurzaamheid. “We zijn daar echt fier op”.

Mowi Belgium is onderdeel van één van ‘s werelds meest toonaangevende visbedrijven. In België zijn er twee vestigingen, in Brugge en Oostende, gespecialiseerd in de productie en verkoop van een groot assortiment visproducten. Factory manager Kurt De Cock neemt ons mee door de geschiedenis van het bedrijf en vertelt hoe er gestreefd wordt naar duurzaamheid.

Mowi

Mowi biedt een uitgebreid assortiment verse, diepvries en gerookte vis en visproducten. “Onze hoogkwalitatieve visproducten vinden hun weg naar de consument via onze klanten en dat zijn  retailers, foodservice bedrijven, groothandels en vishandels. Vooral in de Benelux”, vertelt Kurt De Cock. De naam Mowi Belgium is dan wel relatief nieuw, het bedrijf werd in 2019 omgedoopt, maar kent wel een lange geschiedenis.

“In 1953 werd “Pieters Visbedrijf” door Jérôme Pieters in Zeebrugge opgericht. In 1976 verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie in Brugge. In 2002 werd Pieters voor 100 procent een dochterbedrijf van zalmkweekbedrijf Fjord Seafood. In 2006 werd  Fjord Seafood samen met ‘ s werelds twee grootste zalmkwekers ondergebracht in de Marine Harvest Groep. Die laatste werd in 2019 omgedoopt tot Mowi, waardoor Marine Harvest Pieters omgedoopt werd tot Mowi Belgium”, licht De Cock toe. Het merk Pieters is wel blijven bestaan binnen de Foodservice. In de vestiging in Brugge werken 220 mensen om de vis te verwerken en verpakken, in Oostende is de zalmrokerij gevestigd met een honderdtal medewerkers.

Mowi

Zalm

Mowi staat wereldwijd vooral bekend voor de productie van Atlantische zalm met een volledig geïntegreerde waardeketen van zalmeitje en zalmvoer tot kant-en-klare producten. Een kwart van de geconsumeerde zalm ter wereld wordt dan ook in een Mowi farm gekweekt. Het bedrijf is een pionier van de internationale ontwikkeling van de vissector. “Het grote voordeel van onze zalm is dat alles in eigen beheer wordt gekweekt waardoor we de kwaliteit tijdens het ganse proces kunnen garanderen. Om een volledige keten te kunnen waarborgen heeft Mowi zelfs eigen voederbedrijven”, vertelt De Cock. In Brugge ligt de focus op het verwerken en verpakken van de vis voor de Benelux markt. Zalm maakt de helft van de capaciteit uit. Het proces vindt plaats onder optimale omstandigheden zodat de vis langer vers blijft. “We hebben de samenstelling van de beschermende atmosfeer in de verpakking zodanig aangepast dat de vis optimaal bewaard kan worden. We verpakken daarnaast ook andere vis zoals kabeljauw. Voor elke soort wordt de beschermende atmosfeer aangepast.”

Mowi

Oostende

In Oostende is de zalmrokerij gevestigd. “Hier gaan we de filet eerst volledig opkuisen. Dat is ongeveer hetzelfde proces als in Brugge. De graten worden verwijderd, de vis wordt bijgetrimd, maar daarna gaan we niet verpakken maar droogzouten. De zalm wordt nog gerookt volgens een authentiek rookproces. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van chemische rookaroma’s, de zalm wordt effectief gerookt met houtsnippers. Daarna worden de filets versneden en verpakt in sneetjes zoals je ze vindt in de supermarkt.”

Mowi

Medewerkers

Bij Mowi Belgium werken in totaal zo’n 320 medewerkers. “Tijdens het hoogseizoen loopt dat verder op. Dan kan er 10 tot 15 procent meer mensen aan het werk zijn.” Daarnaast zoekt het bedrijf ook nog zeker 5 tot 6 operatoren die meteen aan de slag kunnen in Brugge. “Nieuwe medewerkers krijgen uiteraard de nodige opleiding, maar de mensen moeten wel in staat zijn om onze hoogtechnologische machines te bedienen. Alles werkt geautomatiseerd. Zo wordt er gebruik gemaakt van lasertechnologie op basis van een 3D scan van een filet om de vis optimaal te versnijden. De vis wordt ‘gemapt’ en zo wordt bepaald wat de beste snijwijze is.”

Mowi

Duurzaamheid

Mowi zet zich in voor de verdere ontwikkeling van duurzaamheidsinitiatieven. Dat betekent dat er ingezet wordt op duurzame kweekprogramma’s en het behouden van de biodiversiteit, maar ook in Brugge en Oostende worden heel wat inspanningen geleverd. “We zijn daar toch wel heel fier op en de inspanningen worden ook gedragen door de hoofdzetel.”

Mowi Belgium kon onder meer het UNITAR SDG Pioneer-certificaat binnenhalen. “Ondernemingen die gedurende drie jaar acties opzetten rond elk van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s), krijgen na een positieve evaluatie het UNITAR SDG Pioneer-certificaat. We zijn best trots op dit certificaat dat Mowi als enige in de visverwerkende industrie in België heeft behaald.” 

Het klinkt eenvoudig, maar er werden heel wat inspanningen geleverd om dit te behalen. Door heel wat kleine zaken aan te pakken in het productieproces kon Mowi in de praktijk al een groot verschil maken. “Zo hebben we alle lichten vervangen door LED, waardoor we minder energie verbruiken. We hebben op onze productielijnen ook het gebruik van water kunnen verminderen. Er wordt enkel water gebruikt als een product gedetecteerd wordt waardoor er minder verspilling is. Op die manier kunnen we er telkens voor zorgen dat onze reststromen verminderd worden. We bekijken ook om die reststromen zo veel mogelijk circulair te hergebruiken. Daar zetten we sterk op in.”

Ook de verpakking van de vis werd door de jaren heen onder loep genomen. “Onze verpakking bestaat voor 95 procent uit gerecycleerde materialen. Daarnaast hebben we ook de dikte van het materiaal serieus verminderd waardoor er opnieuw minder afval is.” Het bedrijf wil zich ook sociaal inzetten en probeert er zo voor te zorgen dat zo weinig mogelijk producten in de vuilbak moeten belanden. “We geven daarom regelmatig overschotten aan de voedselbank. We willen zo veel mogelijk vermijden dat er moet weggegooid worden. Dat zit in ons DNA.”

Mowi Belgium (Brugge)
Kolvestraat 4
8000 Brugge
050 45 85 85
brugge@mowi.com

Mowi Belgium (Oostende)
Zandvoordestraat 446
8400 Oostende
oostende@mowi.com

www.mowi.com

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als KUST