Citymagazine

Brouwerij De Halve Maan blijft innoveren

Het bloed dat door de aderen van Brugge stroomt is van bier. Letterlijk en figuurlijk. Daar zit brouwerij De Halve Maan voor iets tussen. Het is de laatste authentieke familiebrouwerij in het historische centrum van Brugge. De stamboom van de bieren loopt er parallel met die van de familie. En met Xavier Vanneste als zesde generatie aan het roer worden de tradities hoog gehouden.

Brouwerij

Het verhaal van De Halve Maan gaat al terug naar het jaar 1856, toen Leon Maes of Henri I eigenaar werd van de brouwerij. Doorheen de vele jaren en wel 6 generaties van de familie Maes/Vanneste later is brouwerij De Halve Maan nog steeds een traditioneel bedrijf dat trouw blijft aan zijn oorsprong van authentieke, Brugse bieren. Van generatie op generatie werd de kunst van het brouwen doorgegeven en die ervaring proef je ook. 

“We zijn dan wel al zes generaties bezig met het brouwen van bier, toch vormen die zes generaties dezelfde rode draad in dit verhaal”, vertelt brouwer Xavier Vanneste. “Alle generaties hebben er altijd naar gestreefd om een optimale bierkwaliteit na te streven. Aan de hand van alle innovaties en technieken hebben we een superieure bierkwaliteit weten te bekomen en net dat typeert onze brouwerij. Dat streven naar een optimaal bier, daar waren ze 150 jaar geleden ook al mee bezig.”

En met succes want de kwaliteit van de bieren uit Brugge is ook de rest van de wereld niet ontgaan. Ondertussen is Brouwerij De Halve Maan actief in meer dan veertig landen over de hele wereld. Hun wereldbekende bieren kregen al verschillende awards in binnen- en buitenland.

Bieren

In 2005 lanceert Brouwerij De Halve Maan de ‘Brugse Zot’. Een heerlijk goudblond bier dat wordt vervaardigd volgens een unieke receptuur en met respect voor traditie. Op het Walplein in het oude stadscentrum van Brugge vinden we vandaag nog klinkende namen terug zoals Straffe Hendrik en Blanche de Bruges. De Brugse bieren genieten bekendheid ver buiten Brugge en zelfs buiten België, met rede weliswaar. En dat niet alleen om de wereldbefaamde bierpijpleiding die sinds 2016 onder Brugge doorloopt om het bier naar de bottelarij te pompen. Het uitgebreide gamma van De Halve Maan gaat van moderne bieren zoals een alcoholvrije Sportzot tot gesofisticeerde degustatiebieren als een Straffe Hendrik Heritage. Zeer uiteenlopende stijlen maar smaak, traditie en karakter hebben ze allen gemeen. De bierwereld is er één van tradities maar ook van innovaties. De brouwerij combineert erfgoed met hedendaagse technieken om zo steeds een overheerlijk schuimend product neer te zetten. 

Brouwerijbezoek

Dat erfgoed is trouwens zeker de moeite waard om eens te bezoeken. De brouwerij is intussen uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Brugge. Jaarlijks bezoeken maar liefst 100.000 bezoekers de brouwerij. Een rondleiding in de brouwerij annex museum leert je alles over het brouwproces en de geschiedenis ervan. Tegelijkertijd word je getrakteerd op betoverende uitzichten over het pittoreske Brugge. Zo’n bezoek kan weleens dorst opwekken en dan is er geen betere oplossing dan af te sluiten met een welverdiende maaltijd en een goed glas bier in de brasserie die zich in de brouwerij bevindt. Dat is trouwens de enige plek ter wereld waar je de bieren van De Halve Maan ongepasteuriseerd kunt drinken. Een ware belevenis! 

Een brouwerijbezoek is elke dag mogelijk en is te reserveren op de website van de brouwerij: www.halvemaan.be. Wie de brouwerij gaat bezoeken trekt best wel aangepast schoeisel aan, want de brouwerij bevat maar liefst 220 treden op het parcours. Na het bezoek is er een mogelijkheid om één van de bieren te degusteren. Een bezoek duurt ongeveer drie kwartier en daarbij is een Brugse Zot Blond, Brugse Zot Dubbel of een Straffe Hendrik inbegrepen. Ook privé rondleidingen zijn mogelijk op aanvraag. Voor de echte bierfanaten is de XL tour een prachtige aanvulling bij de rondleiding: de gids verzorgt namelijk een uitgebreide proefsessie na het bezoek. Hij geeft je alle tips en tricks over bier schenken en drinken in de historische kelders van de brouwerij.

Huisbrouwerij De Halve Maan
Walplein 26
8000 Brugge
+32 (50) 44 42 22
info@halvemaan.be
www.halvemaan.be

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als KUST