Citymagazine

Keuken als warm kloppend hart

De keuken is niet zelden het warm kloppend hart van de woning. Koken is er een geanimeerde huiselijke bezigheid. Maar het is bovendien de plek bij uitstek om bij te praten met een natje en een droogje.

En men gaat tegenwoordig niet enkel in huis culinair aan de slag, ook in buitenkeukens staan mensen graag gedreven te kokkerellen voor hun tafelgenoten. Daarbij valt op dat, zowel in- als outdoor, men voor de keukenuitrusting opteert voor de nieuwste snufjes. 

Rust aan de kust 
Deze woning aan de Belgische kust is nieuw maar lijkt hier al jaren te gedijen. Bij de realisatie van dit totaalproject hebben de designers van dienst hun hartje kunnen ophalen tot in de details. De trap in de keuken leidt als het ware naar de zevende hemel… Het geheel heeft standing, je ervaart er een bijzondere vibe. En zo zit je hier aan zee gelijk in de goeie flow. “Men leeft evenveel binnen als buiten, het is hier altijd heerlijk proeven van de seizoenen”, klinkt het bij designer Ludo Dierckx. 

Wabi sabi
De keuken in huis werd uitgevoerd in mortex. Mortex en tadelakt zijn ambachtelijke technieken die het midden houden tussen schilder- en pleisterwerk. Het effect oogt doorleefd en authentiek. Plaats het gerust onder de ‘wabi sabi’ noemer. Zeg maar: de perfectie van de imperfectie. Maar de toepassingen zijn wel legio, zo kom je evengoed tot een klassiek als een modern resultaat. Op deze wijze verfraaide interieurs zijn in de mode.      

Exquise finishing touch 
Wat een gedroomde openluchtwoonkamer! Met buitenkeuken en -eetkamer in een toonaangevende rol. Het start met een stijlvol ontwerp. In samenspraak met de bouwheer wordt dit dan op punt gesteld. Vervolgens vraagt het plan een nauwgezette realisatie op het terrein. Klassiek of strak, van a tot z zet men de puntjes op de decoratieve i. Het team met vaklieden heeft duidelijk alle artisanale skills om binnen en buiten te komen tot een exquise finishing touch.

Restaurantwaardig
Met een vacuümlade, twee ovens, een uit het aanrecht liftende dampkap, een warmtelade, een ingebouwde espressomachine, een ruime inductieplaat, twee wijnklimaatkasten en liefst drie vaatwassers… is dit appartement qua hightech keukencomfort het neusje van de zalm. Hoogstaande luxe, hoog in de wolken boven de stad Kortrijk. Een keuken die het waard is om bij een restaurant te horen, maar dan thuis, het is een tendens waar heel wat huiseigenaars warm voor lopen. 

Gestroomlijnd concept
De veelheid aan keukentoestellen getuigt van kwaliteit en goede smaak.  Binnenhuisarchitectuur en totaalinrichting, van de hand van Pedro Verhue, zijn sober van lijn, maar wel met de nodige speelsheid. De inductiekookplaat en dampkap werden beide in vlakbouw weggewerkt. Aan kookcomfort geen gebrek op deze gedroomde locatie die uitkijkt op alle windstreken. Er is zelfs nog een tweede keuken die tegelijk dienst doet als bar. Kunst en reissouvenirs ‘kruiden’ daar het geheel. 

Tuin zonder zorgen
Voorheen woonde het gezin in een villa, maar deze flat hoeft daar qua ruimtegevoel en prestige niet voor onder te doen. “Onze vroegere tuin vroeg veel onderhoud. Nu hebben we 60 m² aan terrassen en rondom is het één en al groen wat de klok slaat”, getuigen de bewoners met een knipoog.

Met de deur in huis
De zon is vroeg uit de veren en kleurt de hemel boven Stekene stralend blauw. In deze gerenoveerde woning val je met de deur in huis en meteen komt de warmte je tegemoet. De totaalinrichters op post tonen dat ze heel wat in hun mars hebben. Samen voor de perfectie! “Deze knusse landelijke keuken heeft karakter, maar is ook heel gerieflijk. Opbergruimte is er in overvloed en in het spoeleiland zit heel wat apparatuur verscholen”, stellen de huiseigenaars. 

Opmerkelijke renovatie
Een oud pand met stallingen werd hier omgetoverd tot een schitterend woonhuis. De haard op tafelhoogte hult de eethoek in genoeglijkheid. Met de kristallen luchters hangt er romantiek in de lucht. Van maatkasten tot parket, het massieve eikenhout werd met stielkennis en passie voor het vak verwerkt, verouderd en vergrijsd. Stijlvol èn onderhoudsvriendelijk gaan samen. Precies volgens de recentste keukentrends. Blikvanger is beslist een traditioneel fornuis van de nieuwste generatie. 

tekst: Patrick Retour