Citymagazine

Jan Maes

Familiejuwelier sinds 1966

’Jan Maes’ is uitgegroeid tot een begrip in de uurwerken- en juwelenbranche. Jan Maes (1e generatie) startte in 1958 een groothandel in goud. In 1966 opende hij een juwelierswinkel waar later ook zijn zoon… Jan Maes (2e generatie) als uurwerkmaker mee in de zaak stapte. Inmiddels vormt An Maes, die een opleiding office management volgde, samen met haar echtgenoot Patrick – van origine accountant – met uitgesproken professionele kennis de 3e generatie. En het gaat snel, want ook hun dochter Maxime stapte na haar studies TEW mee in de zaak en zorgt als 4e generatie nu reeds voor de continuïteit van de winkels van Jan Maes. En om de naam ‘familiebedrijf’ alle eer aan te doen zijn Maximé’s tweelingbroer Fréderic en schoonbroer Jelle ondertussen eveneens mee actief in het bedrijf.

We gingen met An Maes en dochter Maxime in Oostende, Sint-Niklaas en Wijnegem op verkenning naar de drie succesvolle vestigingen van Jan Maes.

Snelle groei

Dat ze bij familiejuwelier Jan Maes van aanpakken weten, wordt al snel duidelijk. “Omdat de zakelijke uitdagingen in Willebroek niet echt riant waren gingen we op zoek naar nieuwe opportuniteiten. Dit leidde in eerste instantie naar het Waasland Shopping, toen nog Koopcentrum Waasland. Samen met mijn vader, Jan Maes II, startten we een nieuwe winkel op. Twee jaar later was er ook een opportuniteit om in Wijnegem Shopping Center een winkel te openen en zo gebeurde dit in 1997”, verduidelijkt An Maes. “Ondertussen werd Jan Maes in Sint-Niklaas een gevestigde waarde en zo werd er in het Koopcentrum zelfs een tweede winkel geopend, gericht op een jeugdige doelgroep met uitgesproken interesse voor trendy juwelen en uurwerken.” En omdat mijn man Patrick afkomstig is van Oostende hebben we daar, vlak voor de coronapandemie, ook in de alom bekende Kapellestraat – het shopping-hart van de Stad aan Zee – onze kustwinkel geopend.”

Online-aanbod

“Maar omdat we van oordeel waren dat we ook op de digitale trein moesten springen, hebben we ondertussen ook een aantrekkelijke webshop gelanceerd”, vult dochter Maxime aan. “Dat geeft ons een perfecte aanvulling van de totaalservice die we onze klanten willen aanbieden. Dat neemt niet weg dat we als traditioneel familiebedrijf in onze winkels het persoonlijk contact met de klant nog steeds hoog in het vaandel dragen,” gaat ze enthousiast verder. “Zo lopen alle belangrijke gebeurtenissen die in familieverband voorkomen als een rode draad doorheen onze commerciële activiteiten. Geboorte, doopsel, communie(s), verloving, huwelijk, jubilea, verjaardagen en andere occasionele familiegebeurtenissen zorgen ervoor dat wij een sterke band met onze klanten onderhouden. Voor onze vaste klanten geeft dat een goed gevoel. Zij weten dit alvast te appreciëren en nieuwe klanten vinden hierin voldoende aantrekkelijke aanknopingspunten om onze winkels te bezoeken.”

Open winkelconcept

Om de laagdrempeligheid en de band met de klant maximaal te vergroten werd in de verschillende vestigingen van Jan Maes gekozen voor een open winkel waar iedereen ongestoord kan in- en uitwandelen. De ruime etalages lopen als het ware zonder buffer door tot aan de toonbank. “Weliswaar is de winkel in Oostende iets kleiner en meestal iets rustiger dan de andere, maar dat komt het contact en de band met de klant ten goede,” vult An Maes aan. “De potentiële klant een goed gevoel geven leidt uiteindelijk tot een lange-termijnrelatie. Professioneel en eerlijk advies door onze gespecialiseerde medewerkers zijn voor ons énorm belangrijk. Wij streven naar een duurzame band met onze klanten. Hoewel wij in onze andere winkels soms andere accenten leggen, biedt de winkel in Oostende voor elk wat wils én in iedere prijscategorie. Met kwaliteitsvolle merknamen als Longines, Rado, Gucci, Seiko, Balmain, Tissot en mooie gouden juwelenmerken waaronder Bigli, Chimento, Hulchi Belluni en Eva Nueva voldoen wij ruimschoots aan de vraag van de klant naar zilveren en gouden sieraden. Hoewel wij aanvankelijk enigszins afwachtend waren heeft onze vestiging in Oostende ons na de perikelen van de coronaperiode toch aangenaam verrast. Op korte tijd kunnen we reeds spreken van een vast cliënteel dat wordt aangevuld met een groot aantal geïnteresseerde tweede verblijvers en heel veel occasionele passanten/toeristen.”

Service is ons motto

“Om onze winkels maximaal draaiende te houden hebben we momenteel een team van 25 vaste medewerkers in dienst,” verduidelijkt An Maes. “Zo is bijvoorbeeld onze winkel in Oostende 7 dagen op 7 geopend. Dat vergt een soepele personeelsbezetting met een strak dienstschema. Naast onze vaste personeelsleden kunnen wij bovendien beroep doen op meer dan 10 flexi-medewerkers.” “Het is geen evidentie om voor onze sector geschikt en bekwaam personeel te kunnen vinden,” vult Maxime aan. “Daarom verzorgen wij zelf interne vorming en opleiding. Naast de winkeluitbatingen hebben wij in ons atelier voor de herstellingen ook 2 ervaren uurwerkmakers in dienst, werken wij met een ervaren parelknoopster en hebben wij een vaste samenwerking met 2 zelfstandige goudsmeden. We leggen dus duidelijk niet enkel de nadruk op verkoop maar ook op een gedegen service. Bij Jan Maes kan de klant terecht voor professioneel advies, voor kwaliteitsvolle uurwerken en juwelen in de meest uiteenlopende prijsklassen en voor een na-service gaande van een simpele batterijwisseling, een vakkundige herstelling tot en met een gepersonaliseerd juweelontwerp.”

Team Jan Maes

Uurwerken- en juwelenhandel Jan Maes is, ondanks de sterke groei van de laatste decennia, een familiebedrijf gebleven dat de familiewaarden hoog in het vaandel draagt. Met meer dan 100 merken – een uitgebreide collectie juwelen, horloges, trouwringen en accessoires – is Jan Maes uitgegroeid tot een vaste waarde en ‘een huis van vertrouwen’ in Vlaanderen

Waasland Shopping – Kapelstraat 100, shop nr. 123
9100 Sint-Niklaas – T. 03/778.18.72 E: sintniklaas@janmaes.be

Wijnegem Shop Eat Enjoy – Turnhoutsebaan 5, shop nr. 256
2110 Wijnegem – T. 03/354.14.41 – E: wijnegem@janmaes.be

Oostende – Kapellestraat 5 8400 Oostende
T. 059/29.95.20 – E: oostende@janmaes.be 
www.janmaes.be 

Tekst: Walter Ego 
Foto’s en illustraties: © Jan Maes – Watches & Jewellery  

Lees meer in de herfsteditie van OMAG Citymagazine