Citymagazine

Herenmode – lente 2024

Kastflow: het beheren van je kleren

De ‘stavaza’ voor de nieuwe herenmode? Wel, dit kwartaal kleed je je als een freelancer. Je hangt namelijk niet meer vast aan het klassieke overhemd als opperste, geniet van meer vrijheid in ruimere silhouetten en kan erop los experimenteren met verschillende stoffen en vooral hun texturen. Ook het kostuum pakken we aan volgens deze unique selling points. En als extra bonus kan je met deze trends rechtstreeks van pitch naar pint. Hoe je er nu werk van maakt? Hier een SWOT-analyse van spring suiting. 

Stoffenonderzoek

Wil je modegewijs wat stof doen opwaaien op het werk? Duelleer tegen je concurrenten in een full denim look zoals in het Wilde Westen of waan je op verlof in de Italiaanse Rivièra in luchtig linnen. Merken fusioneren kwaliteitsvolle materialen of zetten zelfs 100% in op één gerecycleerde stof. Het is bovendien een goed moment om te investeren in dun gebreide of fijn gehaakte kledingstukken, want deze brengen veel stijl en comfort op. Ook kledij uit seersucker mag je (be)leggen in je kleerkast. Dat is een dun katoenen weefsel met een gebobbelde uitstraling, die een extra dimensie geeft aan je outfit. We downsizen dus qua prints, maar begroten met texturen. Deze fijngevoelige stoffen vragen wel wat risicomanagement om nergens aan te blijven haperen, maar qua stijl sta je gegarandeerd bovenaan de ladder. 

Nieuw verdienmodel

Je deadlines zijn al strak genoeg, dus hou je werkoutfits gerust wat losser. Relaxte silhouetten zijn vanaf nu je core business in je kleerkast, en dat in zowel boven- als onderstukken. Ook stof tot nadenken heb je genoeg op je werk, dus maak er korte metten mee en ga voor een short suit op drukke (en drukkende) dagen. Met deze no-brainer, een blazer en een matching korte broek, heb je het spring suiting helemaal onder de knie. En dat mag je letterlijk nemen, want heads up: de verbannen bermudabroek, die ene short tot net over de knie, is terug van lang weggeweest. Highenddesigners halen het iconische stuk opnieuw binnen, na zijn talloze sabbatjaren op golfeilanden. Over deze trend valt nog te sparren, maar dealbraker of niet, in relaxte fittings kan je rechtstreeks van de bureau naar de bar. Als dat geen win-win is. 

Overname van het overhemd

Niemand kan jou vervangen op het werk, maar enkele van jouw klassieke hemden, die mogen wel ontslaan worden uit je dressing. Het is namelijk hoog tijd om andere bovenstukken te rekruteren in je garderobe. Een eerste kandidaat is een oud-collega, meer bepaald de polo. Het bekende T-shirt met een kraag en knopjes maakt zijn comeback, en hoe. Minder strak dan vroeger kleedt deze minder sportief en daarom juist veel stijlvoller. Het gewone T-shirt krijgt dan weer een promotie in duurzame stofjes, met een bortzakje als badge, en ook de debardeur heeft zich opgewerkt tot directeur op de frissere dagen. Ten slotte komt de tank top terug flexijobben, het ‘Marcelleke’ die al lang op pensioen was. En dan heb ik het niet over die van Onslow uit de serie ‘Keeping Up Appearences’, maar eentje uit deftig slow fashion-materiaal.

Tekst: Isabeau Verbist
Herenmode is powered by Kleding Paul Oostende.