Citymagazine

Gentse Feesten 2022

Je hoeft er Gentenaars niet van te overtuigen: de Gentse Feesten verdienen de titel van hét grootste volksfeest van Europa. Tien dagen lang staat de binnenstad in vuur en vlam en vormt één gigantisch openluchtdecor voor feestvierders. Na twee jaar van herbronning (laat het ons positief verwoorden), staan de organisatoren te popelen om er een nooit geziene editie van te maken. Tijd voor een blik achter de schermen bij één van de boegbeelden van het feestcollectief en drijvende kracht achter het Polé Polé festival: Jo Bonte.

Wie zich deze zomer wil onderdompelen in een zwoele ambiance, hoeft niet richting het zuiden te reizen. Want van 15 tot 24 juli 2022 snuif je in eigen stad tropische sferen op. De Graslei vormt de perfecte hotspot voor het Polé Polé festival dat er jaarlijks zijn tenten opslaat. Nu ja, tenten… er is wel wat meer voor nodig om het drijvende festivaldorp met een podium van 1.200 m² te bouwen. Het resultaat? Een kleurrijk en uitbundig decor dat je instant katapulteert in een zalige afro-latinvibe. 

30 jaar op de tropische teller

Polé Polé leent zijn naam aan een Swahileense uitspraak en betekent zoveel als “rustig, rustig”. Zelf gepassioneerd door de Afrikaanse levensstijl, rolde Jo Bonte eind de jaren negentig het exotische concept uit. Toen nog op een festivalterrein in Oostakker. Sinds 2002 – onder impuls van toenmalig burgemeester Daniël Termont – verhuisde Polé Polé festival naar de Gentse feesten. Ondertussen zijn de sympathieke warme wereldklanken al jarenlang een vaste waarde. De doorgewinterde organisator weet als geen ander dat sfeer allesbepalend is op een evenement. Laat happy vibes nu net het handelsmerk zijn van Polé Polé. Een knipoog naar Afrika en Zuid-Amerika. Het kleurrijke plaatje klopt! 

Wie is Jo Bonte? 

Jo Bonte, geboren en getogen in Gent, startte zijn carrière met het organiseren van avontuurlijke reizen in Kenia en Tanzania. Uiteindelijk bleef hij er 13 jaar werken en wonen. Toen hij besloot terug te keren naar zijn thuisstad had de microbe van het organiseren hem helemaal te pakken. Bovendien liet de joie de vivre hem niet meer los. Eén en één is twee, en het “Polé Polé”-concept was geboren. Hij opende het eerste Polé Polé café in Gent. Wat begon met één cocktailbar, is intussen een uit de kluiten gewassen begrip dat ook neerstreek in Kortrijk, Brugge, Brussel en Oostende.

De wereld op het podium

Na 30 jaar weet de founding father zich omringt door een goed ge(zonne)oliede organisatie. 

“We hebben voldoende ervaring in huis om alles tot in de puntjes te organiseren. Geen overbodige luxe want ook dit jaar pakt Polé Polé festival uit met artiesten en livebands van over de hele wereld. Welgekozen talent met passie voor het genre: salsa, reggae, latinbeat, afrobeat, …” gaat de organisator verder. “Dat is niet alleen een jaar rond werk, maar er hangt bovendien een flink prijskaartje aan vast.” Van vliegtickets en hotels tot specifieke klank- en lichtinstallaties, podia, decors, enzovoort. De ondersteuning van de stad Gent is welkom, maar dit voldoet bijlange niet om alle kosten te dekken.”

Achter de schermen
Is het aftellen nu voor jou en je team? 

“Jazeker, ook tijdens de tiendaagse kan ik rekenen op een vaste ploeg van medewerkers, die keihard werken tijdens de feesten maar zich ook weten te amuseren. De zalige zuiderse sfeer is daar niet vreemd aan. Door de jaren heen vormden er zich hechte vriendschappen. Toch zijn extra helpende handen steeds welkom.”

“Naast horecapersoneel voorzien we ook stewards. Terwijl het publiek de dansbenen losgooit, waken ze zorgvuldig over de veiligheid, zelfs vanop het water. Als het te druk wordt, kunnen we de hele site afsluiten. Bij Polé Polé hebben ze alles goed onder controle, zoveel is duidelijk. En veiligheid is uiteraard een prioriteit.”

De zomer? Die kan niet meer stuk. 

Samen met duizenden stadsgenoten uitbundig feest vieren. Al dansend en zingend door de straten. Hoppen van plein tot plein, van muziekpodium naar muziekpodium. De Gentse Feesten barsten van de sfeer. Kom zeker eens binnenwaaien bij Polé Polé Festival, waar het zwoele feestgedruis tot in de vroege uurtjes doorgaat. Laat je meevoeren op de magische vibes. Wuivende palmbomen, mocktails en cocktails, Antilliaanse of Afrikaanse ritmes, alsof je in paradijselijke oorden bent. Kan je niet genoeg krijgen van het zomerse vakantiegevoel? Van 26 mei tot 11 september 2022 strijkt Polé Polé beach opnieuw neer in Oostende. Prik alvast je volgende cocktail-date! 

Summer is in the city van 15 tot 24 juli 2022.
www.gentsefeesten.be
www.polepole.be

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als GENT