Citymagazine

Fietsen, beleef de lente

Eropuit met de fiets

Voel je je ook een stuk energieker nu de lente weer in het land is? Kriebelt het om de buitenlucht op te snuiven? Ideaal om een fantastisch fietstochtje te maken! Want wat is er fijner dan samen onbezorgd te genieten? Ook in eigen streek zit je goed om unieke locaties, sublieme natuurplekjes en authentiek erfgoed te verkennen. We geven je graag enkele bouwstenen mee voor een leuke fietsbeleving. 

Rondje langs het ‘Groen Lint’ van Oostende

Oostende heeft naast prachtige kustpanorama’s ook een verrassend groene stadsrand. De fietsroute het ‘Groen Lint’ voert je langs groenzones en verrassende landschappen die samen een groene gordel rond Oostende vormen. Dit traject is 35 kilometer lang en bestaat uit goed berijdbare paden, voor het grootste deel verkeersvrij. Kijk je ogen uit in eigen streek. Van het nieuw aangelegde natuurgebied aan de Oosteroever, via De Spuikom naar het leuk klinkende Paddegat en Zwaanhoek, verder langs het Krekengebied en het Geuzenbos om neer te strijken aan het Duinenkerkje. Dit laatste staat ook bekend als Ensors geliefde plekje, dat meermaals in zijn oeuvre opduikt en waar je zijn laatste rustplaats kan vinden. Wegwijzers duiden de route van het ‘Groen Lint’ aan. 

Kastelen en abdijen 

Het Brugse Ommeland – dat deel uitmaakt van de regiowerking van Westtoer – roept 2024 uit tot het themajaar van kastelen en abdijen. Heel wat unieke belevenissen en activiteiten vinden plaats in abdijtuinen, kasteeldomeinen en religieus erfgoed. Zoals een theaterfestival, re-enactments of high tea in een unieke setting. Voor de gelegenheid zetten we de Kastelenfietsroute in de kijker, die vorig jaar nog volledig vernieuwd werd. Je kan deze route van 55,8 kilometer starten in Brugge of Torhout, om de prachtige groene landschappen die beide steden verbinden, te ontdekken vanop je tweewieler. Te midden van de ongerepte natuur, ontdek je eeuwenoude kastelen, imposante abdijen en andere bijzondere erfgoedparels. Kasteel Tudor, Abdij Zevenkerken en Tillegem Kasteel zijn enkele hoogtepunten die langs je route te vinden zijn. Om op eigen tempo te ontdekken! 

Een ommetje op de fiets waard 

De unieke route ‘Permeke achterna’ (27 km) loodst je dan weer door de streek die kunstschilder Constant Permeke inspireerde. Een aanrader! Zeker nu het Permekemuseum in Jabbeke een grondige facelift kreeg en sinds 29 maart 2024 opnieuw de deuren opende. Ontdek de vernieuwde inrichting met zijn indrukwekkende collectie van een van Vlaanderens grootste kunstenaars of dompel je onder in de unieke verhalen. 

Van nieuwe blikvangers gesproken: het Romeins archeologisch museum in Oudenburg zit eveneens in een nieuw jasje en zal vanaf 17 mei 2024 opnieuw bezoekers ontvangen. De spiksplinternieuwe scenografie kreeg een inhoudelijke en esthetische make-over, waarbij een interactieve beleving het Romeinse fort nog meer in de schijnwerpers plaatst.

Trap van het ene museum naar het andere en rijg zo deze twee culturele hoogstandjes aan elkaar. Met de fiets doe je er 25 minuten over. Ideaal, toch?! Bewonder onderweg het 52 hectare grote natuurdomein ‘De Hoge Dijken’. Het vijverlandschap – in de volksmond beter bekend als ‘Roksemput’ – vormt een idyllisch decor van zeldzame planten en bomen. Vanuit de kijkhut kan je bovendien unieke vogelsoorten spotten. Eén ding is zeker: natuur- en cultuurfans zullen zich dit voorjaar niet vervelen!

Genieten van de buitenlucht = buitengeluk

Met bijna 23.000 palen en 44.000 borden die fietsers wegwijs maken, goed voor een fietsnetwerk van maar liefst 3.243 kilometer, mag de provincie West-Vlaanderen zich dé fietsregio bij uitstek noemen. Stel je plannen niet uit en stippel vandaag nog een fietstocht uit! Met deze tips heb je geen enkel excuus meer om in je tuinstoel te blijven hangen. Fietsen is een van de meest toegankelijke vormen van actieve beweging, geschikt voor alle leeftijden. Op die manier haal je makkelijk de beweegrichtlijn van 60 minuten per dag of 2,5 uur per week. Bewegen is gezond en bovendien zorgt het lentezonnetje voor de aanmaak van vitamine D. Een boost voor je energie én je humeur!

Ben jij ook een recreatieve fietser? Staat een fietsvakantie met je gezin op je bucketlist? Is al bikepackend je eigen regio ontdekken iets voor jou? Overweeg je om dagelijks van en naar het werk te fietsen? Laat je je wagen liever thuis om je boodschappen te doen en je kinderen naar school en activiteiten te brengen? Of hou je vooral van een sportieve rit? Bij GinoBikes kan je terecht met al je vragen om tot een kwalitatieve fietsbeleving te komen. Met veel enthousiasme vertellen we je vanuit onze eigen jarenlange ervaringen.

Lees er alles over op ginobikes.be of beter nog: breng ons een bezoekje, bewonder onze unieke belevings-showroom en maak een testrit met de fiets van je dromen. We denken graag met je mee bij het kiezen van je fiets en alle bijhorende accessoires. Ook in onze werkplaats hanteren we een persoonlijke behandeling en hoge kwaliteit.
GinoBikes, Frère Orbanstraat 46, 8400 Oostende, www.ginobikes.be

Tekst: Els Goethals – Foto’s: ©Visit Flanders / Westtoer