Citymagazine

Feeëriek genieten

lichttunnel_oostende

WINTERTOPPERS IN OOSTENDE, GENT, BRUGGE

Ja, de wintertijd is een feit, maar nog geen reden om te suffen in de sofa. Goed ingeduffeld, is het net extra gezellig om erop uit te trekken. Veel steden zijn gehuld in een sprookjesachtige wintermagie. Overal zorgen duizenden lichtjes voor een idyllische sfeer. We zochten én vonden hartverwarmende evenementen om donkere dagen op te fleuren. Van een spectaculaire lichttunnel in Oostende tot een kleurrijk belevingsparcours in Brugge en één groot winterdorp in Gent. 10 tips voor originele uitstapjes. Zo geniet je maximaal van de winterse charme!

winter_in_het_park

Winterhoppen in Oostende

Dat de Stad aan Zee veel parels aan haar kroon heeft, wisten we al. Maar in aanloop van kerst kijk je helemaal je ogen uit. Dan baadt de stad in een zee van licht. De Mercator blinkt als een briljant plaatje. Het Kursaal schittert in al zijn glorie. En de vele straten, parken en pleinen zijn gehuld in een fonkelende eindejaarsfeer. Ideaal om van de ene winterbeleving naar de andere te hoppen. 

Winter in het Park

Schaatsen heeft altijd iets nostalgisch, maar op een échte vijver en in het verlichte Leopoldpark is het nog idyllischer. De omringende kerstmarkt met charmante kraampjes en knusse winterbars maakt de verwennerij compleet. Trakteer jezelf op een kruidige glühwein of een warme chocolademelk. Liever ontspannen in après-ski-sfeer? Dat kan in de Berehutte. Klinkt supergezellig, toch?

Spectaculaire lichttunnel

Shoppingplezier gecombineerd met een spectaculaire lichttunnel, daarvoor moet je in de Adolf Buylstraat zijn. Maar liefst 232.500 led-lampjes voeren je mee in een sprookjesachtig decor. De tunnel voert je recht naar het Wapenplein. Daar val je in een nieuwe verbazing. Wedden dat je kroost het ‘Huis van de Kerstman’ en de ‘Sapin Magique’ al van ver ziet blinken? De naam klinkt majestueus en dat is deze kermisattractie ook. Een unieke verschijning in de vorm van een magische kerstboom. Dat kon je natuurlijk al raden.

Ingepakt staat feestelijk

Een leuk kerstcadeau kopen is één ding, het origineel inpakken is twee. Geen nood! De inpakbar komt terug naar het Feest- en Cultuurpaleis. Shoppers zijn er opnieuw welkom.  Vorig jaar kregen maar liefst 4.000 pakjes een feestelijk jasje. Leg je dit jaar ook een Oostends geschenk onder de kerstboom? 

Jingle Bells, jingle all the way… 

De kerststemming zit er goed in op het Visserplein. Tussen de 150 verlichte kerstbomen gaat het gezellige Christmas Village schuil. Lekkers in overvloed. Van schnaps tot warme wafels. 

Oh, what fun it is to ride… Santa In The Sky brengt je letterlijk naar hogere sferen. Nog een laatste selfie bij de grote slede met rendieren? Om daarna een hapje te eten in een van de hippe restaurants? Enjoy! 

winterwonderland

Gent baadt in het licht

Terwijl de dagen steeds grijzer en grauwer worden, baadt Gent net in het licht. Sfeer en gezelligheid beperkt zich niet tot het meerdaagse lichtfestival dat onlangs neerstreek in de Arteveldestad. Daar zorgt het Gentse Lichtplan voor. Bovendien maakt de stad zich klaar voor de laatste rechte lijn richting kerst en oudejaar. Het historische centrum herschept zich langzaam in een winterlandschap. Laat je licht schijnen op de hartverwarmende activiteiten en sfeervolle festiviteiten.

Gent by night

Het Lichtfestival Gent was recent aan zijn vijfde editie toe. Maar wist je dat dit heuse evenement deel uitmaakt van het internationaal bekroonde Gentse Lichtplan? Dat is goed nieuws voor wie maar niet genoeg krijgt van verlichte stadstaferelen. Trek erop uit voor een avondwandeling in de historische stad. De verlichte gevels, monumenten en pleinen baden in een betoverende sfeer. Architecturale details komen harmonieus tot hun recht. Een magisch avondlandschap! Drie lichtkunstwerken zijn bovendien permanent te bewonderen. Speur naar de lantaarn van Alberto Garutti op het Sint-Veerleplein. Of passeer langs de Predikherenbrug waar je een prachtig zicht hebt op de Blauwe Vogels van Maeterlinck. Sfeer en gezelligheid troef!

Winterwonderland

Vanaf 9 december verandert het historische centrum in een winterlandschap. Gezelligheid troef! Meer dan 150 houten chalets verspreiden zich van het St.-Baafsplein over de Botermarkt, langs Klein Turkije tot het einde van de Korenmarkt. Je kuiert er langs kraampjes met hapjes en drankjes, leuke hebbedingen en authentieke ambachten. De geur van harshout en glühwein maakt de ervaring compleet. Voeg daar een rondje schaatsen bij op de ijspiste onder de stadshal, en je bent helemaal ondergedompeld in de Gentse wintercharme. Plezier en vertier voor het hele gezin! 

Magisch winterbezoek bij de graaf

Ook het eeuwenoude Gravensteen tooit zich in feeërieke verlichting en feestelijke versieringen. In het poortgebouw klinkt stemmige muziek. Geniet van de betoverende sfeer in het Winterwonderkasteel.

wintergloed

Brugge in een trendy winterjasje 

Zwanen op de reien, middeleeuwse kronkelstraatjes, hoevegekletter,… Is dat niet lyrisch genoeg voor jou? Laat je inspireren door Wintergloed. Woordkunst vormt dit jaar de rode draad. Maar ‘die Scone’ heeft nog meer verrassingen in petto. De kerstmarkt breidt uit en ondergaat een moderne metamorfose. De ijspiste idem dito. De historische parel hult zich in een winters concept waarbij traditioneel en trendy prima samengaan. Ook dát is feeëriek genieten! 

Wintergloed: het woord is aan de wintersfeer

Al voor de derde keer op rij strekt Wintergloed zich uit over de stad. Op diverse locaties, waaronder het Minnewaterpark, het Wijngaardplein en de Gentpoort exposeren lichtkunstenaars hun werk. De belevingswandeling telt dertien installaties en via augmented reality voeg je er extra experience aan toe. Naast kleur en klank, vormt ‘woord’ het thema doorheen het concept. Er is plaats voor traditionele poëzie, projectie op stadsgevels, rap- en slammuziek en zelfs voor emoticons.

Ontdek, geniet en… puzzel zelf met woorden. Zo kan je bij de installatie aan de Rozenhoedkaai een eigen haiku inzenden. En wie weet schittert jouw tekst op de Brugse gevels. Heel leuke app trouwens: sfeermuziek, extra woordkunst, wat duiding en gidst je vlotjes langs het 3,2 km lange parcours. Gezellige buitenbars maken de beleving compleet. Proef de magische sfeer!

Kerstmarkt herdacht

Het bijzondere aan de kerstmarkten in Brugge dit jaar, is de moderne look. Vergeet klassieke houten kraampjes. Dit najaar gaan we naar de ‘Dome’, een grote doorzichtige koepel op de Markt met 50 ‘units’ er omheen. Bovendien breidt de kerstbeleving zich uit naar ’t Zand. Op het Simon Stevenplein smul je dan weer van lokale, ambachtelijke producten. Ideaal voor wie houdt van een trendy beleving, die even leuk en gezellig is als een traditionele kerstmarkt. Eeuwenoud of fonkelnieuw? Het Venetië van het Noorden gehuld in een wintergloed, het blijft een feeëriek decor. Zo droomt jong en oud ervan om te schaatsen in het fabelachtige Minnewaterpark. Een warme ontmoetingsplek, met gezellige winterbar en overdekte zones.

INTERESSANTE WEBSITES
WWW.VISITOOSTENDE.BE
WWW.SANTAINOOSTENDE.BE
WWW.VISIT.GENT.BE
WWW.VISITBRUGES.BE

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als GENT