Citymagazine

Energie

Energiezuinig wonen en leven doe je zó!

Digitale meters, de invoering van het capaciteitstarief, energiedelen, smart energy systemen, … Nieuwe termen vliegen ons rond de oren. En wat met het jojo-effect van de energieprijzen en de snel wisselende maatregelen van de overheid? Grip krijgen op je energiekosten lijkt moeilijker dan ooit. En tegelijk is een duurzame transitie van fossiele brandstoffen naar groene energie broodnodig. Met deze tips kan je besparen én bijdragen aan een CO2-arme omgeving. Een win-win voor de planeet én je portemonnee!

De ene energiecrisis is amper gaan liggen of nieuwe prijsstijgingen loeren om de hoek. Terwijl de eerste winterkou sowieso een effect heeft op de tarieven, zijn alle blikken gericht op het conflict tussen Hamas en Israël. In eerste instantie voor al het menselijke leed. Maar om bij het onderwerp te blijven: in welke mate zal de situatie in het Midden-Oostende de energieprijzen opnieuw doen pieken? Want vergis je niet: sinds de recordhoogtes in 2022 daalden de tarieven voor gas en elektriciteit, maar kwamen uiteindelijk nooit op het niveau van vóór de crisis. Wat kan je doen om je energiefactuur onder controle te houden? We helpen je op weg! 

Kritische blik op onze elektriciteitsfactuur

Het capaciteitstarief is officieel in voege sinds januari 2023. Hoe zit dat nu precies? De netbeheerder brengt elektriciteit of aardgas tot in je woning en rekent hiervoor transport- en distributiekosten aan. Voor een gemiddeld gezin vertegenwoordigt dit zo’n 18 procent van de totale factuur. Valt je jaarlijkse energiefactuur in je (digitale) bus, dan vond je vroeger deze kosten terug onder de noemer ‘distributienettarieven’. Nu dus onder ‘capaciteitstarief’. What’s in a name …?! In dit geval meer dan je denkt. 

Sinds de invoering van het capaciteitstarief wordt niet alleen de reële afname van het net, maar ook het maandelijkse piekverbruik in rekening gebracht, waarbij er een ondergrens is van 2,5 kW. We moeten er dan ook geen doekjes omwinden, voor de meeste huishoudelijke verbruikers stijgt het nettarief en dus ook de energiefactuur. Voorlopig kan deze nieuwe berekeningsvorm alleen toegepast worden voor woningen uitgerust met een digitale meter. Maar dat is al lang geen uitzondering meer: het aandeel digitale meters steeg tot ruim de helft van de Vlaamse huishoudens. 

Wil je weten hoe je een nadeel kunt ombuigen tot een voordeel? Lees dan zeker verder! 

De digitale teller: een vloek of een zegen?  

Wie beschikt over een digitale teller en onaangename verrassingen wilt vermijden bij de jaarlijkse afrekening van de energiefactuur, kan opteren voor een dynamische teller. Hierbij stap je af van het klassieke systeem van ‘vaste’ maandelijkse voorschotten en betaal je elke maand je effectieve verbruik. Ideaal om energiestromen van kortbij te volgen. Wat ongetwijfeld tot energiebesparingen zal leiden! 

Vermijd pieken en dalen 

Huishoudtoestellen dragen bij tot een aangenaam wooncomfort, maar zijn vaak ook echte energieverslinders. Bewust spreiden van je verbruik, is dus alvast een goed begin. Daarom is tegelijk je oven, vaatwasser en droogkast aansteken, geen goed idee. Je elektrische wagen opladen? Plan dit best op een moment waarop er weinig ander stroomverbruik is. Maar het kan nog optimaler: door je eigen energie op te wekken bijvoorbeeld … 

Je eigen groene energie

Qua energiezuinigheid scoren woningen of residenties met een fotovoltaïsche installatie op het dak stukken beter. Zelfs ondanks de hele saga rond de premies! Want ja, de steunmaatregelen voor zonnepanelen doven onverbiddelijk uit. Toch is het dit jaar nog mogelijk om een premie in de wacht te slepen van maximaal 750 euro, om in 2024 naar een halvering te gaan en uiteindelijk in 2025 helemaal weg te vallen. Het is dus voor snelle beslissers en die hebben nog tot 31 december 2023 om te genieten van het tijdelijk verlaagde btw-tarief van 6%, daarna treedt de ‘normale’ 21% opnieuw in voege.

Daartegenover staat dat de elektriciteitstarieven op elk moment opnieuw de hoogte kunnen inschieten. Laat het opwekken van je eigen energie dan net in het voordeel zijn! Uiteindelijk gaat alleen de zon voor niets op …

En wat met die gevreesde digitale teller …?! Het ideale scenario: zoveel mogelijk je verbruik afstemmen op de momenten waarop je energie produceert. Lukt het niet altijd om dit zo te plannen? Geen probleem. Er zijn gelukkig enkele handige alternatieven. 

Tekst: Els Goethals 
Foto’s: publiek recht 

Lees meer in de herfsteditie van OMAG Citymagazine