Citymagazine

Zwaantjes Rollerclub

Europees kampioenschap Skeeleren strijkt neer in Oostende

Van 18 tot 25 juli 2024 vinden het Europese kampioenschap skeeleren plaats in Oostende. Zwaantjes Roller Club (ZRC) neemt de organisatie opnieuw op zich. De club is niet aan hun proefstuk toe. De piste in Zandvoorde was al vier keer het decor voor een WK en al zes keer voor een EK. Ook deze keer belooft het een spektakel te worden om niet te missen. 

De Zwaantjes Roller Club kent een lange geschiedenis sinds de oprichting in 1962. “Zandvoorde zocht een evenement voor kinderen. Ze namen contact op met een rolschaatsclub uit Wetteren om een demonstratie te geven in de wijk. Kinderen konden een behendigheidsparcours afleggen met hun rolschaatsen en dat was een succes. Van daaruit werd uiteindelijk een vereniging opgericht onder de naam Zwaantjes Roller Club”, vertelt Marc Decraemer, die al 36 jaar voorzitter is van de club en er zelf als kind begon met rolschaatsen. “Ik ben in 1975 internationale wedstrijden beginnen te rijden. Zo is het idee gekomen om zelf eens een kampioenschap te organiseren. In 1979 hebben we ons eerste Europese kampioenschap op poten gezet en in 1981 volgde het eerste Wereldkampioenschap. Ondertussen staat deze zomer ons elfde kampioenschap voor de deur.”

Heel wat internationale toppers uit de skeelerwereld hebben de voorbije decennia al de piste in Zandvoorde betreden. Deze zomer zullen de beste atleten uit Europa opnieuw naar Oostende afzakken om zich met elkaar te meten op de piste van de Zwaantjes. De piste aan de rand van de Keignaert kreeg speciaal voor de gelegenheid al een nieuwe toplaag en is dus letterlijk in topvorm. Het wordt een druk jaar voor voorzitter Marc Decraemer en zijn team, maar ze kijken er alvast naar uit. “We verwachten 300 atleten uit 25 landen. Bezoekers mogen zich verwachten aan spannende wedstrijden. Het is best spectaculair hoe ze hier op de piste rijden aan een snelheid van 45 tot 50 km/uur. Dat zegt wel iets over de spektakelwaarde. Ook de marathon in het centrum trekt telkens heel wat toeschouwers omdat het bijzonder is om eens te zien. We zullen ook een groot scherm plaatsen”, blikt Marc vooruit. 

Op 18 juli is de openingscerenomie met een optreden op het plein naast de piste. “We voorzien hier ook tenten met catering waar mensen tijdens het kampioenschap terecht kunnen. De vrijdag, zaterdag en zondag zijn er dan kampioenschappen op de piste. Op maandag is er een rustdag. Dinsdag en woensdag zijn er de wedstrijden op de weg. Die gaan door hier in Zandvoorde. Donderdag sluiten we dan af met de marathon in het centrum van Oostende. Het parcours loopt langs de Alfons Pieterslaan, de Leopold II laan, Karel Janssenslaan en Rogierlaan.”

De Zwaantjes roller Club heeft al heel wat kampioenen voortgebracht. Denk maar aan Britta Vantournhout, Kwinten, Siemen en Sandrine Tas. Sandrine was al twee keer wereldkampioen. Na een kampioenschap kent de club telkens een boost. “We zien na een EK dat het ledenaantal stijgt. In aanloop naar het kampioenschap is er altijd meer beleving en aandacht voor de sport en dat heeft een invloed op de recreanten die langskomen.” Ook nu hoopt de voorzitter dat het thuisvoordeel de eigen atleten kan helpen. “We hopen dat enkele Zwaantjes de selectie van de Belgische ploeg zullen halen. Op dit moment hebben we zeker bij de juniors toppers waarvan we hopen dat ze een medaille zullen halen op het EK. Voor hen zou het echt wel een thuismatch worden en dat speelt zeker in hun voordeel. Elke piste is wel ongeveer hetzelfde, maar het is toch niet helemaal  hetzelfde. We hebben hier in mei nog maar een nieuwe toplaag gelegd. Als je kijkt op de recordlijst, dan zijn er enkele in Zandvoorde gereden, het moet dus toch zijn dat we één van de beste pistes hebben. Bart Swings, heeft dat ook al gezegd. De vorm ligt perfect, er zitten geen hobbels in. Elk detail speelt mee op zo’n moment.”

Deze zomer is er ook de jaarlijkse Flanders Grand Prix. “Omwille van de organisatie van het EK 2024 vervroegt deze echter een maand. Meestal heeft die slotmanche van de Europacup omstreeks 15 augustus plaats, maar in de zomer van 2024 prijkt die wedstrijd op de kalender van 12, 13 en 14 juli”, licht de voorzitter nog toe. 

Hij hoopt deze zomer alvast heel wat bezoekers te verwelkomen op één van de wedstrijden. “Het is zeker de moeite om eens te komen kijken, ook als je niet in de sport zit. Wij kijken er alvast naar uit om iedereen hier te ontvangen”, besluit Marc.