Citymagazine

Welzijn

Bedrijven doen veel inspanningen zodat hun medewerkers zich gelukkig voelen in hun job. Jij kan je mentaal welzijn op het werk ook zelf verbeteren door bepaalde gewoontes aan te passen.

Boost je mentaal welzijn op het werk

Bedrijven zetten tegenwoordig sterk in op welzijn. Een positieve evolutie, zeker als we een blik werpen op recente cijfers van het Riziv. Zo blijkt dat dat het aantal Belgen met burnout of depressie de laatste 4 jaar jaarlijks toegenomen is met 10%. Als je niet gelukkig bent in je job, lijkt van werk veranderen soms de enige optie. Hoewel… het is niet enkel de job an sich die je welzijn op het werk beïnvloedt, ook de manier waarop je zelf dingen aanpakt. Je kan veel zelf doen om je beter te voelen op het werk. Deze tips kunnen helpen:

Think positive
Alles gaat beter als je focust op wat je leuk vindt aan je job. Geloof in jezelf en wees optimistisch.

Pak de oorzaak van stress aan
Denk na over wat je stress geeft en pak de oorzaak aan. Heb je stress door te hoge werkdruk? Praat erover met je leidinggevende zodat de druk minder groot wordt.

Focus op wat je voldoening geeft
Waar ben je goed in? Integreer deze taken zoveel mogelijk in je job. Zorg dat je naast het werk ook dingen doet die je energie geven, bv. sporten of afspreken met vrienden.

Een zinvolle job
Ga op zoek naar aspecten in je job waarmee jij het verschil maakt en bijdraagt tot een groter geheel.

Humor is de beste saus
Moeilijke situatie? Probeer de humor ervan in te zien en relativeer het met een grapje. Je mag uiteraard niet álles weglachen maar wees ook niet altijd té serieus op het werk.

4 pijlers voor een betere werk-privé balans

We hebben het allemaal druk-druk-druk… Veel mensen zijn op zoek naar een goed evenwicht werk-privé. De verhouding tussen beide is voor iedereen anders maar het is cruciaal om je goed te voelen op het werk. Deze 4 pijlers zijn essentieel:

1. Vergroot je mentale veerkracht

Gevoelens van stress, spanning, angst, depressie of slecht slapen zijn reacties op situaties waarmee je moeilijk overweg kan. Je kan ze voorkomen door je mentale veerkracht te vergroten. Dat doe je zo:

  • Geef jezelf een schouderklopje. Focus op wat je goed doet.
  • Probeer eens iets nieuws. Door te leren omgaan kleine veranderingen, bereid je je voor op mogelijke grotere veranderingen.
  • Focus op het heden en de toekomst. Blijf niet hangen in het verleden, dat heeft geen zin.
  • Onderhoud je sociale contacten. Breng veel tijd door met familie en vrienden.
  • Neem tijd voor jezelf. Als je alleen bent, laad je je batterijen op.

2. Keep on moving

Regelmatig bewegen is belangrijk voor lichaam én geest. Als je je fit en gezond voelt, heb je meer zelfvertrouwen, pieker je minder en heb je een positiever beeld van anderen. Elke vorm van beweging telt, dus ook een korte wandeling of het nemen van de trap in plaats van de lift. Heb je een zittend beroep? Loop af en toe rond, bv. om iets te gaan vragen aan een collega in plaats van te bellen/mailen.

3. Eet gezond

Gezonde voeding geeft energie. En een lichaam dat beschikt over voldoende energie, maakt je blij. Kook bij voorkeur zelf met verse producten en zorg voor voldoende variatie. Blijf weg van bewerkte producten: ze bevatten vaak te veel zout en suiker.

4. Slaap genoeg

Tijdens je slaap krijgen lichaam en geest de kans zich te herstellen na een drukke dag. Slaaptekort leidt tot vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen, besluiteloosheid en stemmingswisselingen. Dat komt je gemoedstoestand niet ten goede. Streef naar 8 uur slaap per nacht.

Stress en burnout: herken de signalen

Je mentaal welzijn op het werk (of dat van collega’s) is niet iets dat van de ene dag op de andere verslechtert. Er zijn enkele signalen. Als je weet waarop je moet letten, kan je ingrijpen en erger voorkomen.

Chronische stress

  • Lichamelijke klachten: hoofdpijn, spierpijn, benauwdheid, spijsverteringsstoornissen, hartkloppingen,…
  • Cognitieve klachten: concentratiestoornissen, piekeren, vergeetachtigheid, lagere productiviteit,…
  • Gedragsveranderingen: ongezonder eetpatroon, meer drinken of roken, gejaagdheid,…
  • Emotionele klachten: snel boos zijn, vaak huilen, meer conflicten met anderen, pessimistisch zijn, angst,…

Burnout

  • Lichamelijke symptomen: aanhoudende vermoeidheid en slaapstoornissen, spierspanningen, verminderde eetlust, spijsverteringsstoornissen, misselijkheid, hoofdpijn,…
  • Cognitieve symptomen: concentratie- en geheugenstoornissen, meer fouten maken, besluiteloosheid,…
  • Gedragsmatige symptomen: onverschillige houding t.o.v. het werk en de collega’s, gebrek aan empathie en motivatie, isolatie, onverdraagzaamheid,…
  • Emotionele symptomen: angst, nervositeit, depressieve gevoelens, lusteloosheid, prikkelbaarheid, overgevoeligheid of net een gebrek aan emoties,…

Als je deze signalen herkent bij jezelf of anderen, blijf er dan niet mee zitten en schakel hulp in van een professional. Praat er zeker ook over met vrienden, familie of collega’s: het is geen taboe. Soms kom je door te praten te weten dat anderen dezelfde problemen hebben/hadden. Dat helpt om ermee om te gaan en om tips en ervaringen uit te wisselen. Samen staan we sterker!

Een duurzame levensstijl

Na afwezigheid door burnout is het belangrijk dat je je levensstijl aanpast zodat je mentaal welzijn op het werk niet meer in het gedrang komt. Werk een duurzame aanpak uit met je werkgever zodat je je blijvend goed voelt in je job. Da’s goed voor jou én voor het bedrijf want een gelukkige werknemer draagt bij tot het succes van de firma.

Feel good at work: tips van onze lezers

Luna, social media manager: “Ik zorg voor een goed gestructureerde agenda, zowel op werkvlak als privé. Zo ben ik zeker dat ik tijd heb om te sporten: daar voel ik me goed door.”

Hannes, customer service medewerker: “Na het werk doe ik iets om mijn gedachten te verzetten, zoals gaan sporten of afspreken met vrienden. Die ontspanningsmomenten ’s avonds en in het weekend zijn heilig.”

Herman, vertaler: “Ik heb een ‘clean desk’ beleid. Ik werk met een draadloos toetsenbord en muis en er is zo veel mogelijk oppervlak van mijn bureau zichtbaar. Dat geeft mij een opgeruimd gevoel en ik werk er beter door.”

Lore, account manager: “Mijn job is behoorlijk stresserend maar ik voel me goed dankzij ons schitterend team. We lachen veel en houden de sfeer er samen in. Ik heb ook geleerd om te praten met mijn collega’s als er iets scheelt”Sabrina, IT manager: “Ik voel me goed op het werk omdat ik merk dat wat ik doe een verschil maakt voor anderen. Dat geeft mij veel voldoening.”

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als GENT