Citymagazine

RENOVEREN IS BON TON

Huizen en appartementen met karakter verdienen het om gekoesterd te worden. Maar niet zelden is het nodig om ze eens te pimpen en te ‘verwennen’ met een grondige interieurfacelift. Een nieuw seizoen, een nieuw begin.

Een landelijke familiestek

Unieke home make-over

Bij deze unieke home make-over in het Nederlandse Heerle speelde mee dat het een thuis moest worden voor een nieuw samengesteld gezin. Met authentiek sierbeslag van Dauby zetten de binnenhuisinrichters van Martens & Dochters de puntjes op de decoratieve i.

Met acht aan de tafel

Lennie en Marcel hebben samen zes opgroeiende tieners, twee meisjes en vier jongens. “Eerst hebben we hier in het huis vooraan gewoond”, mijmert het paar. “Het was er knus maar veel te klein. Stel je voor, de kinderen sliepen met zijn allen op zolder.” Inmiddels heeft het gezin de achterliggende boerderij omgetoverd tot een magnifieke familiestek. 

Sappige anekdotes

Het schilderij van Saskia Frinking, in de woonkamer, heeft Afrikaanse roots. De in de parket ingewerkte spotjes missen hun doel niet, het is hier aangenaam chillen. Het huiskantoor laat zich met schuifdeuren afsluiten van het salon. Achter de kleinoden in de kast gaan sappige anekdotes schuil. De levensboom is een cadeau van de collega’s aan Lennie. De Papboer is een folklorefiguur die verwijst naar het naburige Wouw. Marcel is er geboren en getogen. “De inwoners werden Papboeren genoemd omdat het dorp welvarend was.”

Schitterend stadsproject

Oud en nieuw verzoend

Dankzij de verregaande renovatie onder leiding van decoratrice Carmen Christiaansen heeft dit charmante herenhuis in het centrum van Antwerpen zijn tweede adem gevonden. Er heerst nu nog meer sfeer dan weleer. Oud en nieuw worden verzoend in een harmonisch geheel waar rust van uitgaat. 

Authentiek chic

Maatkasten van schrijnwerkerij Den Stal zorgen voor een coherente lijn in het interieur, en dat zo de beschikbare ruimte optimaal wordt benut, is mooi meegenomen. Via een gevelgroot raam zet het zonlicht de achterin gelegen woonkeuken in vuur en vlam! “Met oeroude gerecycleerde kaasplanken wisten we hier een tafel te creëren die tegelijk authentiek en chic oogt”, aldus Carmen. “Het tafelblad is voorzien van een kops sierrandje en de lange zijden werden afgerond in het atelier.” 

10 op 10

Niet enkel voor de tijdloze look, ook voor de indeling en organisatie verdient deze keuken een 10 op 10. Het concept is verfijnd van karakter door het gebruik van  notelaar. Het spoeleiland en het aanrecht zijn in Chambolle natuursteen. Pittig detail: waar ooit een toilet was, is er nu een in de wand verzonken voorraadkast. Voor de trekkers is geopteerd voor het vlinderknopje van Dauby. Een speels accent waarmee het keukenontwerp als het ware vleugels krijgt.

Leve het buitenleven!  

Altijd een beetje vakantie

Met de vaklieden van MR Projects belanden we net over de taalgrens in België, voor een totaalproject om ‘u’ tegen te zeggen. De zon is van de partij en er wacht ons een warme ontvangst bij Senne, Evelyn en hun dochter Alixe. Vlamingen die een nieuwe thuis hebben gevonden in Wallonië.

“Positief om te ervaren hoe men meedenkt met de klant. Zo is er qua materiaalgebruik geopteerd voor betaalbare kwaliteit”, klinkt het bij het gezin.

Hemels genieten

Maatkasten schermen de slaapkamer af en aan de achterkant rust het beklede hoofd van het bed er tegenaan. In de antieke lijst zat ooit een foto maar die is nu vervangen door een spiegel. We lopen door de dressing naar de hoofdslaapkamer waar de nok van het dak voor luchtigheid zorgt. Het is hier hemels genieten. 

Vakmanschap meesterschap

In de zithoek bij de slaapkamer zet lila de toon. Het kleine zoldertje komt van pas om spullen op te bergen die je niet zo vaak nodig hebt. Let op het venstertablet in arduin, het werd kunstmatig verouderd en dan verzoet. Een knap staaltje van vakmanschap.

Net buiten de stad

Gebrand hout is hot

Hier bij deze villa van architect Reginald Schellen heeft Pitt-Solutions de gevel verfraaid met gebrand hout. Daarbij maakt men gebruik van Shou Sugi Ban, een traditionele Japanse techniek om hout te verduurzamen. Zo was het van oudsher bestand tegen brandoverslag, insecten en schimmels. Deze brandtechniek waait nu over en is best hot bij ons. “In de praktijk bekomt men een verkoolde toplaag die weerstand biedt aan extreme weersomstandigheden. Gebrand hout geeft geen krimp en heeft een magnifieke uitstraling. Authentiek en eigentijds tegelijk”, weet specialist Danny Pitteurs. 

Sublieme symmetrie

De meesterlijke architectuur straalt af op het interieur. Symmetrie overheerst en men speelt subliem met licht en ruimte. De ratatouille maison is hier naar het schijnt overheerlijk. In het verlengde van de keuken pronkt een designtafel van Marlieke van Rossum. Bijzondere kunst aan de muur in de eetkamer, een waardevol werk dat de bewoners op rol hebben meegebracht uit China. 

Van top tot teen zenIn de achtertuin strijken we neer bij een in het groen verzonken bijgebouw. Binnen hebben een sauna, inloopdouche, loungehoek en berging onderdak gevonden. Bij de aankleding van de bar zien we een rappel naar het burned wood van de gevels. De gashaard licht op. Hier voel je je zen van top tot teen…

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als GENT