Nu we opnieuw de wijde wereld kunnen ontdekken, kriebelt het meer en meer om een droomreis te maken. Namibië staat bij veel reizigers hoog op de bucketlist en dat is zeker geen toeval. Maak een fantastische rondreis door uitgestrekte woestijnen en weergaloze natuurparken. En ontdek de laatste échte wildernissen van Afrika. Wat de bestemming zo bijzonder maakt, vroegen we aan Namibiëspecialist, Olivier Van de Vijver.
Als je een bestemming van binnen en van buiten kent en er zelfs jarenlang woonde, mag je jezelf eigenlijk een local noemen. Olivier Van de Vijver is van kindsbeen gepassioneerd door het land, de natuur en het savoir-vivre. Niet toevallig werd hij later ereconsul van Namibië en zaakvoerder van reisbureau Travel Lounge Latem. Hij deelt graag zijn insidertips.
Namibië: de authentieke beleving
“In Namibië tref je geen torenhoge hotels of grote hotelketens, en het massatoerisme ontbreekt er in al zijn facetten. Je kan er verblijven in de meest uitgelezen lodges, kleinschalig, luxueus opgezet en met een grote persoonlijke service. Tijdens een 15-daagse rondreis kan je de voornaamste hoogtepunten van Namibië eigenlijk al combineren.”
Acht niet te missen hoogtepunten
Windhoek – Kalahariwoestijn
“Vanuit Brussel vlieg je bijvoorbeeld via Frankfurt naar Windhoek, de hoofdstad van Namibië. Op de luchthaven kan je met een huurwagen meteen doorrijden naar de Kalahariwoestijn. Je proeft er instant de sfeer van het land. Namibië dankt namelijk zijn naam aan de uitgestrekte Namib woestijn, die het grootste deel van het landschap bepaalt. De Namib is de oudste woestijn ter wereld en gaat over in de Kalahari woestijn, die doorloopt in buurlanden Botswana en Zuid-Afrika.”
Namibwoestijn
“De Namibwoestijn of kortweg Namib is een woestijn langs de Atlantische kust van Namibië. De circa 150 kilometer brede woestijn strekt zich uit over een lengte van zo’n 2.000 kilometer. Een deel van de Namib is opgenomen in het Namib-Naukluft National Park, het grootste wildpark van Afrika.”
Sossusvlei
“Wat verder van de kust bevinden zich de Sossusvlei, een schilderachtige vallei waar heel soms water in staat, en de naastgelegen Dodevlei. Samen vormen ze een van de grote toeristische trekpleisters van het land. Wind en mist creëren er dieprode zandduinen, waarvan enkele meer dan 350 meter boven de woestijn uitsteken. Een ander hoogtepunt van de reis is Sesriem Canyon, een 30 meter diepe kloof, uitgesleten door de Tsauchab-rivier. Bij zonsopkomst is de rode gloed over de duinen vanuit de lucht nóg mooier. Een ballonvaart is zeker een aanrader in deze regio. Je kan de duinen ook bezoeken per quadbike.”
Swakopmund
“In het kuststadje Swakopmund merk je het Duitse koloniale verleden nog sterk. In het nabijgelegen Walvisbaai kan je een schitterende dolfijnen- en robbencruise maken of de pelsrobbenkolonie van Cape Cross bezoeken.”
Damaraland
“Rij vervolgens naar Damaraland, het woongebied van de traditionele Herero. In het droge Damaraland vind je de oudste rotsgravures van Twyfelfontein en geologische hoogtepunten als de Organ Pipes, het Petrified Forest en Burnt Mountain.”
“Het landschap is indrukwekkend met droge rivierbeddingen, rotsheuvels, uitgestrekte vlaktes en bergen. In de droge bedding van de Aba-Huab rivier kan je van maart tot en met oktober op zoek gaan naar de zeldzame woestijnolifant. Deze bijzondere olifant legt dagelijks grote afstanden af op zoek naar water en weet hierdoor, ondanks het zeer droge klimaat, toch te overleven. Ook vind je hier gemsbokken, springbokken, bergzebra’s en zwarte neushoorns.”
Kaokoland – Hoanib Valley
“Reis vervolgens naar Kaokoland in het noorden van Namibië. Het zeer dunbevolkte gebied is beslist een hoogtepunt. Met zijn desolate landschappen behoort het tot een van de laatste wildernissen van Afrika. Als Namibiëspecialist kunnen we hier voor geïnteresseerden een bezoek regelen om onder begeleiding een Himba-dorp te bezoeken.”
Etosha
“Wie aan safari denkt in Namibië, kan niet om het wereldberoemde Etosha National Park heen. Beslist een van de grootste bezienswaardigheden van Namibië en het grootste beschermde wildpark van het land.”
“Het park ontleent zijn naam aan de vrijwel vegetatieloze Etosha-zoutpan, die in het regenseizoen deels onder water kan lopen. Blauwgroene algen gedijen uitstekend in het brakke water, waardoor er in deze periode meer dan een miljoen flamingo’s neerstrijken om te broeden. Aan de rand van de pan zijn tientallen drinkplaatsen gevormd, waar regelmatig grote kuddes olifanten hun dorst komen lessen.”
“In Etosha leeft de grootste concentratie wilde dieren van Namibië, waaronder leeuwen, zebra’s, olifanten, giraffen en zwarte neushoorns. Hier kan je in alle rust wild observeren tijdens dag- en nachtsafari’s. Trek zeker een aantal dagen uit.”
Waterberg Plateau – Okonjima Nature Reserve
“Rij tot slot terug richting Windhoek via het mooie Waterberg Plateau. Het savannelandschap ten noorden van Windhoek kent een uitzonderlijke concentratie aan cheeta’s. Bezoek hier de AfriCat Foundation die zich ontfermt over gewonde of gevangen cheeta’s en luipaarden. Daarnaast kan je hier ook wilde honden en hyena’s opsporen. Afhankelijk van de tijd die je hebt, vlieg je dan terug naar Europa of kan je verder op ontdekking.”
Wanneer reis je best naar het Afrikaanse paradijs?
“Namibië heeft een woestijnklimaat. Het is er het hele jaar door overdag warm tot heet, maar ’s nachts koelt het behoorlijk af. De winter (van mei tot september) kent overdag temperaturen van 25 °C tot 30 °C, terwijl het kwik ’s nachts tot beneden het vriespunt kan zakken. Neerslag is in deze periode uiterst zeldzaam.”
“Tijdens de zomer (van oktober tot april) kunnen de temperaturen stijgen tot boven de 40 °C en ’s nachts zakken naar 20 °C. Een stevige regenbui aan het einde van de namiddag behoort tot de mogelijkheden, maar echte regendagen en een overtrokken hemel zijn zeldzaam. In Swakopmund en de kuststreek kan het erg mistig en fris zijn, afhankelijk van de zeetemperatuur.”
Klaar om Namibië te ontdekken? Maak alvast je reiskoffers klaar!
Meer inspiratie: travel-lounge.be