Citymagazine

Resurf

resurf

Bij Resurf in Melle is liefde voor oldtimers de centrale filosofie. Koen De Smet en zijn zoon Gianni blazen het klassieke garageconcept nieuw leven in door oldtimereigenaars hun eigen pronkstuk te helpen opknappen. Ze verleggen de traditionele grens tussen garagist en klant waardoor deze garage en workshop eerder aanvoelt als een vriendengroep met een gedeelde passie voor oldtimers en hun mechaniek.

Een ambitieus vader-zoon duo

Voor beide mannen is Resurf hun tweede job. Koen is een gerenommeerd heupchirurg en waar hij doordeweeks aan patiënten sleutelt, doet hij in zijn vrije tijd hetzelfde maar dan aan auto’s. Zoon Gianni baat overdag zijn saladebar SOBO uit in Gent en daarnaast versterkt hij het team van zijn vader. Oldtimermechaniek fascineert Koen al sinds zijn studies geneeskunde, toen hij zich regelmatig afvroeg waar zijn echte roeping lag. Uiteindelijk richtte hij zich succesvol tot zijn carrière als chirurg en verdween zijn liefde voor auto’s naar de achtergrond.

Al jaren restaureert Koen langzaamaan een BMW 327 en tijdens de eerste lockdown – met wat herwonnen vrije tijd -vlamde zijn passie opnieuw op. Ook Gianni’s zaak sloot tijdens de pandemie, dus hielp hij Koen met het opknappen van de BMW. Snel sloeg de vlam over en ze kregen het idee om van deze uit-de-hand-gelopen hobby een nieuwe zaak op te richten met als doel de liefde voor en de kennis over oldtimers te delen.

De naam Resurf komt voort uit de heupoperatie waarvoor Koen het meest bekend staat: de resurfacing. Bij deze operatie wordt zo veel mogelijk van de natuurlijke heup behouden: enkel het versleten deel van de heupkom en -kop wordt vervangen door een nieuwe metalen oppervlak. Deze filosofie trekt Koen door bij het herstel van zijn oldtimers. Alles wat behouden kan worden van de originele structuur, daar wordt zo weinig mogelijk aan veranderd. Enkel wat echt aan vervanging toe is, wordt op een minimaal invasieve manier hersteld. Op die manier behoudt de oldtimer zoveel mogelijk van zijn originele karakter en schoonheid.

Lopende restauratieprojecten

In hun vrije tijd werken Koen en Gianni ook aan hun eigen projecten. Dit zijn voornamelijk zeldzame schuurvondsten die ze een nieuw leven geven of jeugddromen die ze waarmaken. Na volledig herstel verkopen ze deze opnieuw door, worden ze geveild, voorgereden op rally’s, gehuurd op evenementen zoals trouwfeesten of persoonlijk gebruikt. 

Hun belangrijkste vondst is een Bentley 3,5 liter, waar er wereldwijd maar één exemplaar van bestaat. In de jaren ’30 werd dit type Bentley verkocht met enkel chassis, motor en versnellingsbak om dan door een “coachbuilder” afgewerkt te worden met een gepersonaliseerde carrosserie. Toen het Resurf-duo werd opgebeld door een oudere man uit Eke, die deze oldtimer al 41 jaar stalde in zijn schuur, waren ze meteen akkoord om de auto over te nemen. Hun aankoop werd uitgebouwd door Letourneur & Marchand, een van de laatste Franse coachbuilders in de buitenwijken van Parijs op de Champs-Elysées, die voornamelijk werkten met Bugatti & Delahayes. 

Verder werken ze ook aan een Jaguar MK II die ooit toegeëigend was aan de vrouw van Leopold II. Een auto met veel geschiedenis maar die nu niet zo goed in de markt ligt. Ook een 97 jaar oude Citroen Treffle T32, of een Torpedo in de volksmond, geven ze een nieuw leven. 

Resurf garage in Melle

Resurf zelf is een streling voor het oog. Op de Brusselsesteenweg in Melle zijn er twee units beschikbaar. De eerste is een volledig uitgeruste garage met alle benodigde materialen (van schroeven tot benzinefilters), tools (van alle soorten boren tot slijpmachines) en twee autobruggen. Deze workshop kan gehuurd worden aan € 25 per uur en een online inventaris begeleidt u door alle gebruiksaanwijzingen en de opbergplaats van het materiaal. De organisatie van de garage, in combinatie met de metamorfose van verwaarloosde tot net-als-nieuwe oldtimers, geven een onnoemelijke voldoening aan alle liefhebbers van automechaniek.

In de tweede unit kunnen oldtimers veilig en met het nodige onderhoud gestald worden. De echte eyecatcher in deze unit is de mahoniehouten retrobar uit de jaren ’40 die Koen online vond en transporteerde vanuit Sluis. Gianni kleedde die verder aan. Het maakt de sfeer helemaal compleet. Na een dag hard werken, samen een pintje pakken en dromen van het volgende project. Ook tijdens rally’s is deze bar de ideale tussenstop voor een aperitief en een kleine rondleiding. 

Voor kleine defecten of volledige restauraties kan u rekenen op professioneel advies, kwaliteitsvolle producten en een vlotte service. Verder kan uw oldtimer veilig gestald worden in één van de 40 “hotelkamers” waar ze uw pronkstuk gezond houden tijdens zijn verblijf. Een tweede garage in Destelbergen stalt zelfs elk type voertuig: van motors tot boten. Heeft u zelf een klassieker in uw garage of bent u geïnteresseerd een van deze wagens te kopen? Voor alle informatie kan u terecht op www.resurf.be.

Welkom bij Resurf
T. 09 335 04 58

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als GENT