7 augustus 2023 – Een zomerbabbel met biersommelier Sofie Vanrafelghem!
Eindelijk de zon op onze snoet! En wie zomer zegt, denkt naast zee en strand ook aan de nodige verfrissingen. Geef toe: als het kwik stijgt, gaat er niets boven een dorstlessend biertje. Maar zeg niet zomaar ‘pils’ tegen een streekbier. En jazeker, we weten het wel: Belgisch vakmanschap drink je met verstand. Als er iemand met kennis van zaken spreekt, dan is het wel een zytholoog. We komen niet toevallig terecht bij biersommelier Sofie Vanrafelghem. Dit levert een boeiend gesprek én verfrissende tips op.
Sofie, je staat al heel wat jaren je mannetje als biersommelier. Hoe is de liefde voor het gerstenat bij jou gegroeid?
‘Ik ben geboren en getogen in Brugge, een bierstad bij uitstek. Mijn grootvader heeft er altijd in een brouwerij gewerkt. Toch is het niet zo dat ik veel van zijn verhalen heb meegekregen. Ik was nog erg jong toen hij overleed. Ook niet van de kant van mijn ouders, want zij zijn net wijnliefhebbers. Ik was dus helemaal niet voorbestemd om dit pad in te slaan. Integendeel, je mag inderdaad stellen dat bierexpert worden, een verrassende keuze was. Ook mijn studies – bachelor in de rechten en master in de communicatiewetenschappen aan UGent – lieten dit niet vermoeden.’
‘We spreken van zo’n 20 jaar geleden. Toen werd bier eerder geassocieerd met zuippartijen. Allesbehalve een vrouwvriendelijk product, dus. Terwijl ikzelf gecharmeerd was door het brouwproces de passie en het streekeigen vakmanschap – vaak van generatie op generatie doorgegeven – dat leidt tot zoveel verschillende mooie bieren met fijne smaken en aroma’s. En zo … werd ik verliefd op dit goddelijke goedje …’
Had je als enige vrouwelijke biersommelier te kampen met tegenwind?
‘’Vrouwen zullen nooit bier lusten’, was lange tijd een van de stereotiepe reacties. Maar tja … met de stroom mee roeien is aan mij niet besteed. (lacht) Dus stortte ik mij als communicatiespecialiste op verdere research en analyses, leerde het product door en door kennen en was vastbesloten om de patstelling te doorbreken. Zo zag mijn derde boek: ‘Bier? Vrouwen weten waarom’ het levenslicht.’
‘Ook onder de brouwers was er in het begin scepticisme, om nog maar te zwijgen over de seksistische opmerkingen van het grote publiek. Ik heb me extra hard moeten bewijzen. Het duurde even maar uiteindelijk kreeg ik voor de volle honderd procent hun respect.’
Wat is je parcours sinds ‘Bier? Vrouwen weten waarom’
‘Naast biersommelier ben ik auteur en international beer expert consultant. Met Sofie’s World geven we workshops, trainingen en begeleiden we horeca en brouwerijen wereldwijd. Samen met mijn fantastische team zet ik bier op de wereldkaart. Van Dubai tot New York. Wist je dat bijvoorbeeld een Chimay Bleu in Dubai echt gezien wordt als een luxeartikel? Prijskaartje: € 25! Uiteraard heb je in New York een heel ander publiek. Daar telt niet alleen het product, maar de hele beleving errond is super belangrijk. Kwestie van een beetje show te verkopen. (lacht)
Ook Brussels Airlines schakelt mij in als vaste bierconsulent. Iets waar ik best wel fier op ben.
Belgen (en zeker West-Vlamingen) zijn vaak te bescheiden. We mogen gerust wat chauvinistischer zijn! Belgisch bier geniet niet voor niets internationale faam.’
Jouw stijl is erg toegankelijk en inspirerend. Je brengt ook het verhaal achter het bier. Wat zit er nog meer in de pijplijn, euh … bierlijn? Kan je de lezers van Citymagazine een voorproefje geven?
‘Fijn dat je dat opmerkt, want het zijn inderdaad de authentieke verhalen van het vakmanschap en de brouwers die mij blijven inspireren. Een thema dat centraal staat in mijn 6e boek dat eraan komt in september. In ‘Groot Caféboek van België’ breng ik maar liefst 400 bieradressen in kaart. Ik heb er bijna vier jaar aan gewerkt en ben nu wel opgelucht (en trots) dat het klaar is.’
Je maakt mij nieuwsgierig, Sofie. Heb je ook adresjes gespot aan de Vlaamse kust?
‘De kust mag zeker niet ontbreken. Mijn partner en ikzelf houden van lange wandelingen aan zee, samen met onze Golden Retriever. Van al dat stappen krijg je dorst en zo ontdekten we pareltjes van adresjes met indrukwekkende bierkaarten. Van De Panne tot Knokke. Veel meer ga ik nog niet verklappen … Anders is het niet leuk meer om in het boek te grasduinen, hé.’
Tot slot: wat zijn jouw tips voor een lekker biertje deze zomer?
De Jongleur is een van mijn persoonlijke zomerfavorieten: doorzichtig blond, verfrissend, vol van smaak. De session IPA heeft een alcoholpercentage van 4% en valt hiermee binnen de categorie laag alcoholische dranken. Er schuilt bovendien een grappig verhaal achter de naam: de brouwers van dienst zijn circusartiesten, vandaar de naam de Circus Brouwerij.Daarnaast denk ik aan een bier met een hoppig karakter: Viven Master IPA van Brouwerij Viven uit Sijsele. Vakantie brengt al eens onze wilde haren naar boven. Dat doet mij dan weer denken aan de Straffe Hendrik Wild: een indrukwekkend bier met een fris zuurtje en dankzij de wilde gisten: iets complexer, met behoorlijk wat body. Ook brouwerij Alvinne dares to go wild en toch heeft hun Berliner Ryesse (puur of fruit) slechts een alcoholpercentage van 4%, een fris en zuur gerijpt bier. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het rijkdom van het Belgische bier is eindeloos. Om van te genieten. Santé!
Lees meer in de zomereditie van OMAG Citymagazine.