Citymagazine

Redders aan Zee

7 augustus 2023 – Zorgeloos aan ’t zeetje: kustredders staan op post!

Summertime, dat is genieten van het zand tussen je tenen en een frisse duik in zee. Halfweg juni werd het kustseizoen officieel afgetrapt. Dat betekent dat ook de strandredders opnieuw paraat staan in hun rood-gele uniformen. Een dagje strand zonder zorgen? Dat kan dankzij de kustreddingsdiensten. Onder hen ook Yoshi Rondelez, hoofdredder in Bredene. Hij laat je meekijken door de ogen van een lifeguard

Met zijn jarenlange ervaring mogen we Yoshi Rondelez, hoofdredder in Bredene, gerust doorwinterd noemen. Of laat ons zeggen: doorzomerd. Eerst was hij jobstudent-redder, nadien postoverste om later door te groeien tot adjunct-hoofdredder. En nu voor het vijfde jaar op een rij hoofdredder. Op een zonovergoten dag spreken we af, want wie kan beter strandveiligheid uit de doeken doen, dan iemand met 14 badseizoenen ervaring?

Hoe word je redder? 

Yoshi: “Vooraleer je als redder kan starten, moet je slagen voor de eenjarige basisopleiding “Redder aan Zee” georganiseerd door W.O.B.R.A. vzw. (West-Vlaams Opleidingscentrum voor de Brandweer- Reddings- en Ambulancediensten). Wil je als postoverste het strand bewaken? Dan bereidt de specialisatiecursus je hierop voor.”

“Eens je het felbegeerde reddersbrevet op zak hebt, moet je driejaarlijks een bekwaamheidsproef afleggen. Dit is een soort van herexamen waarin zowel de fysieke fitheid als de parate kennis getest wordt. Enerzijds leg je opnieuw zwemproeven af: van het bovenhalen tot het vervoeren van een drenkeling. Anderzijds fris je in het bijscholingsgedeelte onder meer de EHBO- en reanimatietechnieken op. Zelf heb ik ook net het traject achter de rug. De proeven zijn niet min. Het is dus zaak om je fysieke conditie op peil te houden! Maar dat hoort ook zo, de veiligheid van de strandgasten staat uiteindelijk op het spel.”

Wat houdt de taak van hoofdredder in?

Yoshi: “Als hoofdredder sta je samen met je team in voor de veiligheid op en rond het water. Tussen 15 juni en 15 september, schieten we niet alleen baders en watersporters te hulp, maar zetten we vooral ook in op preventie. Bovendien vormen we een aanspreekpunt voor de strandbezoekers. Concreet betreft het in Bredene 6 bewaakte strandposten en 1 EHBO-post. Tussen de Twins watersportclub en het naaktstrand is er afwisselend een bewaakte en onbewaakte zone. Op drukke dagen zetten we meer dan 20 redders in, en dat is zeker nodig om de duizenden strandgangers in het oog te houden. We zijn op elk mogelijk incident voorbereid en staan in nauw contact met andere hulpdiensten (politie, brandweer, noodcentrales, enzovoort). In de rol van hoofdredder sta ik in voor de coördinatie en leiding van het voltallige team. Met zo’n 80 zijn we.” 

Als ik jouw parcours bekijk, heb je een grote passie voor ’t zeetje. Hoe is dat gegroeid?

Yoshi: “Ik ben geboren en getogen in Oostende. Bij mooi weer ging ik als kind steevast naar het strand. Meestal in Bredene, want daar hadden mijn ouders een strandcabine. Ik keek op naar de redders met hun misthoorn en seinvlaggen. Als jonge kerel leek een vakantiejob als redder mij dan ook heel cool, en dat is het ook. Na al die jaren ben ik hier nog altijd niet weg te slaan.” (lacht)

“De mooie omgeving, werk dat er echt toe doet en de voldoening om hulp te kunnen bieden. Dat zijn de aspecten die mij erg aanspreken in mijn job als hoofdredder. Wat ook een grote rol speelt is, is het samenhorigheidsgevoel onder de redders. De sfeer is top! Ook de contacten met het gemeentebestuur van Bredene verlopen heel vlot. Zowel met de collega’s van de communicatie- en personeelsdienst als de technische dienst. De Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (IKWV) voorziet dan weer in onze uniformen en vaartuigen. Bovendien staat ook IKWV-secretaris An Beun altijd klaar om ons te ondersteunen. In het dagdagelijkse leven werk ik als coördinator studentensport aan de UGent. Maar voor dit zomerintermezzo maak ik graag tijd vrij. Ik heb geen moment getwijfeld om mij ook dit jaar kandidaat te stellen, zelfs al moest ik hiervoor opnieuw de bekwaamheidsproeven afleggen.”

Van bloedserieus tot grappig: elke dag is anders

Yoshi: “Terwijl ik erover praat, herbeleef ik een aantal levensechte situaties. Op een dag waren er twee kindjes in moeilijkheden gekomen nadat ze op een golfbreker aan het spelen waren. Gelukkig merkten de redders het incident op, hoewel het zich voordeed in een onbewaakte zone. We konden net op het nippertje de kindjes uit het water halen en zo – samen met de ambulancediensten – een drama vermijden. Het zijn bloedstollende ervaringen, dat kan ik je verzekeren.”

“Op andere momenten gaat het er al wat ludieker aan toe. Zo geeft het naaktstrand steevast aanleiding tot grappen en grollen. Opmerkingen in de trant van: ‘moet je als redder op het nudistenstrand, zelf ook niet naakt rondlopen?’” (lacht)

Je merkt het: de helden van de kust zijn deze zomer alom aanwezig. Nu hopen op een stralende zon aan ’t zeetje!

Onze focus? Duizenden strandgasten laten genieten van de zomerse vibe en zorgen dat iedereen ook weer veilig thuiskomt.

Zo hou je het veilig aan zee: 5 tips van hoofdredder Yoshi!

  1. Sla de richtlijnen van de redders zeker niet in de wind. Er is altijd een reden voor hun waarschuwing.
  2. Zwem niet in onbewaakte zones. Er heerst soms het idee dat er niets aan de hand is, maar de zee kan verraderlijk én veranderlijk zijn.
  3. Blijf uit de buurt van golfbrekers: ze zijn gevaarlijk glad. Wie erop wandelt, kan door het mos en het zeewier makkelijk uitglijden. 
  4. Zwemmen in zee? Zie je een groene vlag wapperen, dan is de kust veilig. Bij een gele vlag is voorzichtigheid geboden bij het zwemmen, bovendien zijn drijvende voorwerpen niet toegestaan. Rood betekent dat zwemmen over de hele lijn verboden is. 
  5. Daarbovenop is het gebruik van anti-verdwaalbandjes erg belangrijk als je met kinderen naar het strand komt. Elk jaar lopen er kindjes verloren en raken in paniek. Op het polsbandje kunnen de begeleiders hun mobiel nummer achterlaten, waardoor de redders snel actie kunnen ondernemen en zo het kind herenigen met de ouders. Gratis verkrijgbaar aan alle strandposten, bij de Dienst Toerisme in het Staf Versluyscentrum en in sommige winkels.

foto’s: IKWV
Lees meer in de zomereditie van OMAG Citymagazine.