Citymagazine

Reizen naar Senegal

7 augustus 2023 – Senegal

Parel van Afrika
Paradijselijke witte zandstranden, supervriendelijke en ultra-gastvrije inlandse bevolking, avontuurlijke excursies, authentieke natuur, comfortabele hotels en lodges… en zoveel meer, maken van Senegal dé ideale reisbestemming voor iedereen die voor een eerste keer wil kennismaken met Afrika. 

Drie-in-één reis
Senegal- ook wel eens de poort naar Afrika genoemd – ligt aan de meest westelijke punt van Afrika aan de Atlantische Oceaan tussen Mauretanië en Guinee Bissau. Van oudsher vormt het land een belangrijk knooppunt op de karavaanroutes van de Sahara. Het klimaat is er, althans naar Afrikaanse normen, omwille van de maritieme invloeden, relatief mild. Hierdoor bezit een groot deel van het land een gevarieerde plantengroei tot zelfs een tropisch regenwoud. De natuurlijke verscheidenheid biedt onderdak aan heel wat wilde dieren zoals giraffen, olifanten en leeuwen. Deze laatste vormen, samen met de gigantische baobab-bomen, de nationale symbolen van het land. De hoofdstad Dakar is met meer dan 1 miljoen inwoners één van de meest bruisende steden van Afrika.

Door zijn ligging en de prachtige natuur heeft Senegal op toeristisch gebied heel wat aantrekkelijke troeven in petto. Reizen naar Senegal biedt uitgebreide mogelijkheden, gaande van up-to-date strandtoerisme, over een avontuurlijke (safari) verkenningstocht in de rijke natuur tot en met een luxueus lodge-verblijf in de Senegalese ‘jungle’. Uiteraard zijn er vanuit de toeristische verblijfsplaatsen ook heel wat interessante excursies mogelijk. De overheid doet er duidelijk alles aan om het toerisme in Senegal maximaal te promoten. Naast de export van pindanoten is de toeristische industrie een belangrijke bron van inkomsten geworden voor het land.

Luxe strandhotels
Zowel bij de hoofdstad Dakar als daarbuiten hebben diverse internationale hotelketens de toeristische aantrekkingskracht van Senegal ontdekt. Strandhotels zoals Lamartin, Royam, Neptune, Baobab en Palétuvier zijn slechts enkele voorbeelden van het uitgebreide aanbod aan hotelaccommodaties die volledig zijn afgestemd op de wensen van de veeleisende toerist. Naast de lokale producten van de landbouw, de veeteelt en de visvangst, worden de gasten er verwend met heel wat culinaire import-voedingswaren. De ligging vlak bij de zee brengt een grote verscheidenheid aan dagverse visgerechten of andere overheerlijke producten uit de zee, onder meer langoest en kreeft. De recente ontwikkeling van het hoteltoerisme bracht moderne hotels die geenszins moeten onderdoen voor het comfort en de luxe van het Europese continent. Bovendien is de prijs van de hotelverblijven, vooral omwille van de lage lokale loonkost, meer dan gunstig. Noem het gerust low cost voor high comfort. Sinds enkele jaren zit de toeristenstroom naar Senegal behoorlijk in de lift. Dit geldt zowel voor reizen in familieverband als voor de individuele reiziger. Mede door de aard van de bestemming, de opvallende vriendelijkheid, de gastvrijheid en de brede glimlach van de lokale bevolking hebben inmiddels al heel wat Senegal-reizigers er hun hart verloren. De magische aantrekkingskracht van (zwart) Afrika speelt daarbij onmiskenbaar een belangrijke rol.

Excursies en rondreizen
Naast het “beach life” hebben internationale hoteluitbaters, tal van lokale toeristische diensten en reisorganisatoren zich, parallel met de groei van het toerisme, gespecialiseerd in een bijna onuitputtelijk aanbod aan excursies, begeleide uitstappen en binnenlandse reizen. Ontmoetingen met de lokale bevolking, een paardentocht op het strand, kameel-, boot-, jeep- en quadtochten, een spannende safari, een bezoek aan een ecologisch project of een meerdaagse rondreis in het binnenland… je kan het zo gek niet bedenken of het zit allemaal wel vervat in het uitgebreide aanbod. Hoewel het uit veiligheidsoverwegingen (o.m. verzekering) meest aangewezen is beroep te doen op het ‘officiële’ aanbod, begeleid door professionele meertalige gidsen, bestaat ook de mogelijkheid om zelf op avontuur te trekken of gebruik te maken van het niet-officiële aanbod van de lokale bevolking. Dit laatste is vaak een stuk goedkoper maar biedt alleszins minder garanties op welslagen en voldoening.

Woestijnverblijf en nog veel meer
Voor wie op zoek is naar een meer avontuurlijke invulling van een verblijf in Senegal kan naast de reeds opgesomde mogelijkheden ook kiezen voor een verblijf met overnachting in het woestijnzand. Overnachten doe je dan in een Mauritaanse tent die is omgetoverd tot een comfortabele lodge. Van daaruit zijn er dan weer tal van avontuurlijke mogelijkheden zoals zandboarden op een surfboard, een avondmaal bij het kampvuur met muzikale begeleiding door een jambé-band, een kameeltocht door de woestijn, een avontuurlijke safaritocht, enz….

Kortom, een verblijf in Senegal biedt quasi onuitputtelijke mogelijkheden.

Tekst: Walter Ego
Foto’s: © Sensations – Toerisme Senegal – Riu Hotels
Met dank aan : Azuriet Reizen – Sensations Senegal – Riu-Baobab – Dienst Toerisme Senegal

Lees meer in de zomereditie van OMAG Citymagazine.