Citymagazine

Herenmode herfst 2023

HERENMODE

Petje af: van oud naar nieuw, met een mouw (of twee) aangepast  

En dan heb ik het niet over van oud- naar nieuwjaar, want die dresscode is al lang niet meer zo strikt. (Hoewel wij dames nog altijd graag uitpakken met een man in pak). Wat je wel moet strikken, heren, of misschien zal ont-strikken rond de kerstboom, zijn iconische kledingstukken die van onder het stof zijn gehaald. Die wollige cardigan van je (groot)vader? Die zeemansmuts die je oren eigenlijk niet bedekt? Die jeansoutfit uit je wilde (Westen) jaren? Ontwerpers blazen oude trends een nieuw leven in, van stoffig naar tof. Knoop ze goed in je oren, want met deze tips hou je nu al je goede voornemens vol, op vestimentair vlak dan toch. 

Groetjes uit Amerika 

Kledingstukken heruitvinden, de mode maakt er een sport van. Zo maakt zelfs de Amerikaanse baseball bomber jacket zijn comeback, dat jasje vol nummers, logo’s en strepen, maar gelukkig gemasseerd naar de modellen en stoffen van vandaag. Scoor er nog een paar vintage sportsneakers en een stijlvol petje bij, en je loopt zeker geen blauwtje dit seizoen. Letterlijk wel, want je herfst- en wintergarderobe mag je gerust opnieuw bijspijkeren met een full denim outfit. In jeans op jeans waan je je in het Wilde Westen en doe je stof opwaaien in elk salo(o)n, zeker in een donkere wassing. Ook in natuurkleuren zoals khaki, beige en zelfs lavendel heb je bergen stijl. Je horizon verruimen doe je ten slotte nog met een fleecetrui, weliswaar zo’n hip, oversized model met een borstzak en ritsjes. Voor de waaghalzen is er zelfs de mouwloze bodywarmerversie. Deze trends zijn dus helemaal back on track

Carrière in je vestiaire 

Merken maken er hun werk van en doen hiervoor beroep op allerlei beroepen. Zo pluk je vanaf nu de dag in een gemoderniseerd boerenjasje. Iets losser van model, voel je je op de werkvloer waarschijnlijk niet meer zo stijf als een hark. (Op de dansvloer is nog een paar andere mouwen natuurlijk). Of sla je dit najaar een schipperstrui aan de haak, een gebreide trui waarvan je de col kan openritsen tot op de borstkas. Ook de beanie, de fishermanmuts, overspoelt opnieuw de winkels. In een cargobroek, een wijder model met zijzakken op de benen, sla je dan weer de nagel op de kop. En in een pilotenjack vlieg je ten slotte in no time van je pitch in de bureau naar een pintje in de bar. De schuimkragen doen me er trouwens aan denken dat grote kragen opnieuw voorgeschoteld werden op de catwalks. Deze trends zijn dus helemaal back in business!  

Zo grootvader, zo zoon

Vroeger was alles beter? Wel, de mode (en de Zillion-film) geven de oudere generatie gelijk. Ik draag met trots de blazers van mijn oma, inclusief epauletten, en nu is het ook tijd aan de heren om hun (groot)vader te eren. Zo steek je je handen uit de mouwen in een debardeur, de armloze en nu weer stijlvolle gebreide trui die je over een hemd of T-shirt draagt, liefst in een neutrale kleur. Of ben je vanaf nu ook dol op de wollen cardigan, die gilet met een diepe V-hals, knopen onderaan en van die typisch winterse tekeningen in het breisel. Dankzij de kwaliteitsvolle stoffen ogen deze nostalgische kledingstukken niet meer mottig, en die mottenballen hoef je dus ook niet meer aan te schaffen. En om af te sluiten, zowel dit artikel als het jaar 2023, ook van de gekleurde velvet kostuumvest maken we opnieuw een feestelijke traditie. Klaar om van oud naar nieuw te gaan? 

Tekst: Isabeau Verbist

Lees meer in de herfsteditie van OMAG Citymagazine.