“Bubbels zijn onmogelijk weg te denken”
De liefde voor wijn of wijn voor de liefde? Het past in iedere context. Als het gezellig moet zijn, zijn we niet verlegen om die extra toets te bekrachtigen met een goed glas. Tijdens de eindejaarsperiode mag het al eens iets meer – of beter iets anders of iets meer uniek. We legden ons oor even te luisteren bij meestersommelier Gianluca Di Taranto. Niet zomaar de eerste de beste wijnkenner want Di Taranto legde alvast een indrukwekkend wijnparcours af in binnen- en buitenland.
Het stond in de sterren geschreven
Voor Di Taranto begon het al op jonge leeftijd. “Mijn vader sleurde me mee naar toonaangevende wijndomeinen in de verschillende Italiaanse regio’s”, vertelt de sommelier. “Na enkele jaren vakantie- en weekendwerk, startte ik in 2004 op vaste basis in het restaurant van mijn ouders, Spiga d’Oro. Daar nestelde het wijnbeestje zich definitief onder mijn vel.” Na zijn studies als sommelier in België en Frankrijk, kreeg Gianluca in de lente van 2013 de kans om aan de slag te gaan als sommelier in Zilte (***) te Antwerpen. “Een unieke kans om met Viviane en Viki Geunes te werken. Een dik jaar later vond ik een nieuwe uitdaging als sommelier in het nieuwe restaurant van Nick Bril & Sergio Herman, The Jane in Antwerpen. De zomervakanties van The Jane vulde ik in met enkele mooie stages bij beroemde restaurants in het buitenland, zoals Piazza Duomo te Alba (***) en Osteria Francescana (***) te Modena, om de nodige internationale ervaringen op te doen.” Tussendoor pakte Gianluca heel wat indrukwekkende wijntitels, onder meer Best Sommelier of Belgium & Luxemburg 2018 (GaultMillau) en Best Sommelier of Belgium 2019-2020.
Commercieel kantje op goeie manier
Het spreekt dat we hier aan het juiste adres zijn om de correcte wijnen op onze feesttafel te plaatsen. “Kies in die periode vooral breed en toegankelijk”, vertelt Di Taranto. “Met de feesten zitten we vaak aan tafel met een diverse groep en wijndrinkers hebben verschillende smaakprofielen. Sommigen hebben het liever licht, fris en fruitig terwijl anderen misschien kiezen voor meer structuur en tannine. Je kiest best voor een stijl die niet te fel doorsmaakt in een bepaalde richting. Zeer uitgesproken druiven, wijnen met veel aciditeit of natuurlijke wijnen liggen misschien moeilijker. Kies voor een commercieel kantje, maar op een goeie manier.”
Sommige klassieke regio’s kunnen echt verrassen. “Bordeaux of Bourgogne bijvoorbeeld zijn wijnregio’s die iedereen wel kent, maar je kan ook zoeken naar alternatieven binnen een stilistisch karakter. Alternatieven die gelijkwaardig zijn, maar misschien minder bekend, maar toch van een uitstekende kwaliteit zijn en tegen een zachter prijsje.”
Opmars van rosé
Di Taranto geeft nog mee dat de focus steeds vaker komt te liggen op autochtone druivenrassen, minder gekende rassen die nu hun voordeel halen uit altitude of een afgelegen geografische plek. “Meer aandacht zorgt voor een heropleving. Daarnaast zien we ook dat wijnen met een lager alcoholpercentage aan een opmars bezig zijn. Ook roséwijnen hebben een vaste plaats verworven. Vroeger waren roséwijnen seizoengebonden, maar nu zijn ze breder beschikbaar en worden ze heel het jaar door gedronken. Het is absoluut geen schande om uit te pakken met een lekkere rosé.” Maar eindejaar, dat blijft nog steeds een feest van bubbels. “Klopt”, besluit Gianluca Di Taranto. “Bubbels zijn onmogelijk weg te denken. Het blijft iets wat hoort bij de eindejaarsfeesten, maar het hoeft niet per se champagne te zijn. Een goeie Crémant Bourgogne of een schuimwijn uit Noord-Italië kan evenzeer het verschil maken.”
Dit interview kwam tot stand dankzij A-Wines en Anthony Smaele.
Meer “wijnen” kan je bekijken vanaf blz. 26 in OMAG Citymagazine herfst 2023.