Citymagazine

Een zomer vol fietsplezier

7 augustus 2023 – Leuke Fietsroutes!

Leve de tweewieler! Het zilte zeetje mag dan wel zalig zijn in de zomer, ook het hinterland nodigt uit om buitengewone plekken te ontdekken. Stap op de trappers, voel de zeebries in je haren en geniet van de afwisselende natuur! Voor wie houdt van het goede leven, vallen er tal van charmante terrasjes mee te pikken! Hou dus onderweg zeker eens halt in één van de idyllische dorpen. Klaar voor het ultieme vakantiegevoel? Smeer alvast je ketting … en je kuiten in!

Als er één regio is die bekend staat als een paradijs voor fietsers, dan is het wel het kusthinterland. Een fietsroutenetwerk van 350 kilometer staat garant voor urenlang actief genieten. Stippel een parcours uit aan de hand van de knooppunten of volg één van de vele bewegwijzerde routes. Het vlakke landschap voert je langs duinen en polders, en leidt van het ene charmante dorpje naar het andere. 

Weet je niet welke route te kiezen? Geen nood. Wij kozen twee toppers voor je uit. Laat je inspireren!

De Warandeduinen vormen een 32 hectare groot natuurgebied met gevarieerde duinvegetatie, gelegen tussen Westende en Middelkerke. De markante Warandetoren – geflankeerd door lange gebogen ‘sprieten’ die helmgras uitbeelden – fungeert als herkenningsbaken. Het ideale start- en eindpunt van onze fietsbeleving. Geniet vooraf nog even van het sublieme uitzicht over polders, duinen … en zee. 

We volgen de kustlijn tot aan het Provinciedomein Raversyde, waarna we het hinterland intrekken. Via het charmante polderdorp Leffinge – gelegen langs het kanaal Nieuwpoort-Plassendale – fietsen we op het gemak verder richting Gistel. Zet je fiets even aan de kant nabij de schilderachtige Abdij Ten Putte met bijhorende tuin en boomgaard. Een aanrader! Ook voor wie zich te goed wil doen aan een dorstlessend trappistenbier of ander verfrissend drankje.

Terug op ons stalen ros, gidst de fietsroute ons vlotjes door het stille landschap. Verderop schittert het volgende polderdorp: Slijpe. Je kan je nauwelijks voorstellen dat deze plek ooit het toneel was van Tempeliers en Hospitaalridders. En al helemaal niet dat het 7 kilometer verderop gelegen natuurgebied ‘de Schuddebeurze’, samen met ‘de Boterpolder’, een frontlinie vormde tijdens de Eerste Wereldoorlog. In het bezoekerscentrum Westfront Nieuwpoort, kom je meer te weten over dit opmerkelijke stukje geschiedenis. 

Deze lusvormige route is bewegwijzerd. Klaar om de zeshoekige bordjes met opschrift ‘Middenkust’ te spotten? Of volg de knooppunten van het ‘Fietsnetwerk Kust’. Je kan kiezen voor een lange (35,8 km) of korte (28,4 km) versie. 

Vlak en vlakbij

Sinds de VRT-serie ‘Onder Vuur’ is ‘De Spuikom’ een nieuwe recreatieve trekpleister. Zijn de stranden en dijken je net even te druk in het hoogseizoen? Dan vormt de gezellig aangelegde wandel- en fietspromenade inderdaad een aangename afwisseling. Balancerend op de grens tussen Oostende en Bredene, heb je een heerlijk uitzicht op de voorbij dobberende zeilbootjes. Hier start onze 43 km lange fietsroute die ons opnieuw laat proeven van prachtige polderdorpjes. Laten we eerst genieten van de ongerepte duinenrij, die kenmerkend is voor de kuststrook tussen Bredene en De Haan. Met pal op de grens zelfs de hoogste zeereepduin van het land: de Spanjaardduin. Ter hoogte van de Vosseslag werd de strandtoegang recent helemaal vernieuwd. Zin om even te verpozen? Vlij je neer op een van de nieuwe zitbanken aan de voet van de wit-groen gestreepte vuurtoren, ontworpen door de gerenommeerde kunstenaar Guillaume Bijl. Authenticiteit alom in De Haan waar sfeervolle Belle Epoque villa’s een lust voor het oog vormen.

Iets verderop, tussen De Haan en Wenduine, strekt het natuurgebied ‘de Duinbossen’ zich langs ons uit. Aangekomen in Wenduine, duiken we het hinterland in. Je fietst doorheen lieflijke polderdorpen: Houtave, Vlissegem en Klemskerke. Stuk voor stuk stille getuigen van een eeuwenoude geschiedenis. Overal nodigen gezellige terrasjes uit om te relaxen in een ongedwongen sfeer. Bovendien zijn de heerlijke hoeve-ijsjes op zich al reden genoeg om even van je tweewieler af te stappen.

De smaak te pakken? Deze lusvormige route is geïnspireerd op de route ‘Proeven van polderdorpjes’ (43 km), onderdeel van het fietsnetwerk ‘Brugse Ommeland’.

Meer info: www.visitwestvlaanderen.be/nl/proeven-van-polderdorpjes

Lees meer in de zomereditie van OMAG Citymagazine.