Citymagazine

Damesmode zomer 2024

Mis de boot niet: deze trends scheppen je (terug) plezier

Ahoy, je ziet het goed: het Marcelleke, het topje dat we jaren geleden allemaal overboord gooiden, is terug aangespoeld. En hopelijk maak ik je nu niet helemaal overstuur, maar ook de zwart-witte matrozenstreep strandt opnieuw neer in bijna elke collectie. De mode gooit de iconische stuks over een andere boeg, maar om recht door zee te zijn: ook ik hield even de boot af. Maar hier zit ik dan: in een tank top mét matrozenstreep. En dat onder een botergeel pak, het nieuwe modekleur waar ik meteen voor smolt. En wat blijkt: geen water te diep – of outfit te moeilijk – voor deze drie trends. Maar oost west, welke combinatie best? Met deze tips zet je in stijl koers naar elke BBQ, zomerbar of feestje. 

Altijd een streepje zon

Met deze trend heb je een streepje voor – en sorry dames: ook een door je rekening. Het lijnenmotief loopt namelijk de spuigaten uit, want naast allerlei richtingen, groottes en kleuren is zelfs de Bretonse streep terug boven water gekomen. We gaan dus weer overstag voor de zwart-witte matrozenprint, want geef toe: we wanen ons maar al te graag als een Française – of samen met een knappe sailor. De marinestreep heeft dat zekere ‘je ne sais quoi’ en past miraculeus bij alles, en dus niet enkel bij jeans, een stof die trouwens steeds meer de broek draagt. Zo heb je de wind in de zeilen met een kortgemouwd jeansvestje, een welgekomen laagje aan onze kust, en zijn er zelfs denim kostuumgiletjes in zicht. Je garderobe bijspijkeren kan ook met een maxirok met een split of all the way met een boven- én onderstuk in jeans, ook wel een Canadian tuxedo genoemd. En zo ga je deze zomer alvast modegewijs, op reis! 

Baden in tank tops 

We schudden het dus niet uit onze mouw: het Marcelleke is terug van zijn onbewoond eiland, herboren in stijl- en kwaliteitsvolle stoffen. De zomercollecties overspoelen je met tank tops, met dan nog eens een waaier aan soorten. De wit geribbelde klassieker blijft je redder in nood, maar neem gerust eens een verfrissende duik in een gekleurde versie of zoek de trend tot op de bodem uit met een gebreid model. Baantjes trekken kan saai zijn, dus ontwerpers gooien de schouderbandjes eens over een andere boeg – lees: schouder – en dat assymetrische maakt het topje net iets spetterender. Zowel koeler als cooler dan een T-shirt is het je nieuwe reddingsboei onder een blazer of hemd en zelfs op rokken drijft het je naar een sportieve look. Ook bomberjackets, polo’s, shorts en petjes maken trouwens hun comeback. (Spring)plankenkoorts? Vrees niet: door de stevigere stoffen tekenen de tank tops minder af, dus waag de sprong! 

Een kleur om van te smelten

Het ligt standaard in onze frigo, maar binnenkort ook in je kleerkast: boter. Het warme, zachte geel swingt namelijk de pan uit in de zomercollecties. Maar hoe breng je het op smaak? Net iets warmer en kleurrijker is het eigenlijk een heerlijk alternatief voor beige – en eindelijk eens een licht kleur dat toegelaten is op trouwfeesten. Op een werkdag loopt het dan weer gesmeerd met zowel witte als zwarte accenten, maar kan je er gerust ook een vleugje jeans aan toevoegen. Iets te experimenteel? Beproef de trend dan eerst met een botergeel schoentje of handtas, wat je outfit net iets romiger zal maken. Laat je het botervlootje liever aan je voorbij varen? Ontwerpers halen hun mosterd vaak van het internationale kleurbedrijf Pantone, dat peach fuzz tot de tint van het jaar heeft bekroond. Ook oranjeroze werpt dus modegewijs haar vruchten af. In welke rayon je nu gaat winkelen, met deze zonnige kleuren zit je deze zomer gebakken!

Tekst: Isabeau Verbist