Citymagazine

D-ZAJN

©Kim Vanbesien Fotografie

Interior & Hospitality Design

november 2023 – Interieurvormgever

Julie Dereu is binnenhuisarchitect en zaakvoerder van het ontwerpbureau D-ZAJN, gevestigd aan de Northlaan in Oostende. De voorbije jaren drukte zij haar stempel op de inrichting en herinrichting van tal van hotels, kantoren, diverse horecagelegenheden en een hele reeks andere interieurprojecten. Haar actieterrein situeert zich in de ganse kustregio en het achterliggende hinterland. Met terechte fierheid laat ze ons kennismaken met twee van haar recente projecten: Hotel Du Parc in Oostende en Restaurant NOBLA in Nieuwpoort.

Hotel Du Parc in Oostende

Hotel du Parc en Café du Parc zijn, sinds de opening in 1929 twee onafscheidelijke iconen in het centrum van Oostende. Dit historisch erfgoed, gelegen aan het Marie-Joséplein, op slechts enkele stappen van Kursaal Oostende en de zee, ademt anno 2023 nog steeds de geest van de glorierijke Art-Deco periode aan de Belgische kust. Hoewel de buitenzijde nagenoeg onaangeroerd was gebleven, had de tand des tijds binnenin behoorlijk gevreten aan de oorspronkelijke schoonheid en authenticiteit. Na de verkoop vorig jaar namen de nieuwe eigenaars het initiatief om het hotel een grondige facelift te geven,” begint Julie Dereu haar verhaal.

Herwaardering van Art-Deco

”De nieuwe inrichting van het gebouw leunt nog steeds op de pijlers van Art-Deco. De nieuwe eigenaars namen D-ZAJN als ontwerper onder de arm. Het erfgoed accommodeert met de hedendaagse functies en ademt terug Art-Deco. Dit vind je terug in de toepassing van nieuwe materialen met een knipoog naar de authenticiteit van vroeger. Vorm en functies smelten hierdoor perfect in elkaar. Het is uiterst belangrijk dat gasten zich onmiddellijk thuis voelen wanneer ze de deur van hun hotelkamer openen. Een wauw gevoel is hierbij heel belangrijk. Het gebruik van warme materialen, kleuren en verlichting spelen hierbij een grote rol. Luxe is belangrijk maar comfort is nog belangrijker en dat is niet altijd zichtbaar. Elke kamer werd uitgerust met een airconditioningssysteem, ventilatie en zelfs een spiegelverwarming in de badkamer. Ook de elektrische toegangscontrole zorgt ervoor dat gasten gemakkelijk toegang krijgen tot hun kamer.”

Moeilijke oefening

“Binnen het keurslijf van hedendaagse reglementeringen, onder meer op het vlak van brandveiligheid en de door de Dienst Erfgoed opgelegde beperkingen, ging ik op zoek naar aanknopingspunten van waaruit ik een evenwicht kon vinden tussen verleden en heden. Onder valse plafonds verdoken overblijfselen van moulures en de gebruikte materialen in de goed beschermde brasserie van Du Parc werden een inspiratiebron voor mijn ontwerpen. De oude structuren werden vervangen of aangepast door exemplaren die voldoen aan de huidige bouw- en veiligheidsvoorschriften. Het hotel bestaat nu uit 45 kamers en 2 luxe-suites op de eerste verdieping ter vervanging van de oorspronkelijke ontbijtruimte, elk voorzien van een antiek ogende badkuip op poten, een gebruiksvriendelijke inloopdouche, dubbele lavabo en een afzonderlijk salon met minibar-ruimte. Daarnaast is er in het gebouw ook nog een bibliotheek en uiteraard ook het gekende Café du Parc. 

Kortom: met gemeende fierheid durf ik te beweren dat Hotel du Parc anno 2023 en volgende in een zee van luxe opnieuw schittert in haar oude glorie. Met dit project heb ik alleszins mijn steentje bijgedragen aan de noodzakelijke renovatiegolf van de hotels aan de Belgische kust. Door de uitstekende ligging, moderne faciliteiten en bruisend stadsleven is dit hotel een meerwaarde voor Oostende. ”

Restaurant NOBLA in Nieuwpoort

Vorig jaar opende het gloednieuwe CORNR Hotel aan de Albert I laan in Nieuwpoort. Het volledige hotelinterieur dat zich situeert op de eerste en bovenliggende verdiepingen werd ontworpen door Julie Dereu. De hoteleigenaars hadden van meet af aan de bedoeling om op het gelijkvloers een hip&trendy restaurant te installeren. Bij het begin van de zomervakantie was ook dit project voltooid. Ook hier was het ontwerp voor de volledige restaurantinrichting toevertrouwd aan Julie Dereu.

“Geld noch moeite werd gespaard om de inrichting van dit gloednieuwe restaurant de nodige aantrekkingskracht te geven voor een select hyper-cliënteel”, begint een glunderende Julie Dereu haar verhaal. “Ook hier is de inrichting met heel veel dominante groen-accenten, volledig op maat gemaakt. Er werd bewust gekozen voor een heel speciaal interieur dat enerzijds gezelligheid en huiselijkheid diende uit te stralen maar anderzijds toch de stempel ‘uniek’ diende te verwerven. Bij de opdracht kreeg ik ‘carte blanche’ over de ganse lijn. Weliswaar was er regelmatig overleg met de opdrachtgevers waarna telkens de nodige bijsturingen werden verricht. Blikvanger is zeker de volledig op maat gemaakte indrukwekkende wijnkast waarin nu reeds een selectie van de meest uitmuntende wijnen wordt gepresenteerd. Dit en zoveel andere elementen sluiten aan bij de initiële opdracht: ‘maak er iets speciaals van, uniek voor de ganse Belgische kust, geschikt voor publicatie in de boekskes’. Dit alles gaf mij de mogelijkheid om volledig mijn ding te doen. Zo verwerkte ik in het ontwerp heel veel cirkelvormige elementen, gebruikte ik cortenstaal, werden de lichtarmaturen speciaal voor dit project vervaardigd en is er een overvloed aan natuurgetrouwe en onderhoudsvriendelijke kunststof-planten. Vanuit de signalen die ik nu reeds ontving, lonkt dit restaurant met een 50-tal plaatsen vooraan en ongeveer 100 plaatsen achteraan alvast naar een beter publiek.”

Inmiddels zit Julie Dereu zeker niet stil en is ze druk doende met de uitwerking van tal van nieuwe interieurprojecten voor diverse doelgroepen en sectoren. Met “Ik krijg heel wat positieve reacties op deze en andere projecten. Er zit nog heel wat in de pijplijn maar dat belet niet dat ik steeds open sta voor nieuwe uitdagingen. Ik ben ervan overtuigd dat er hier aan de kust maar ook tot ver in het binnenland nog behoorlijk wat moois kan gerealiseerd worden. Maar zelfs buitenlandse opdrachten schrikken mij niet af!,” besluit interieurarchitecte Julie Dereu haar presentatie.
www.d-zajn.be

Lees meer in de herfsteditie van OMAG Citymagazine