“Unplug Yourself”
De zomer. Het doet ons meteen denken aan zon, zee of de geur van vers gemaaid gras, maar als er écht één iets is wat ons onvermijdelijk doet denken aan de zomermaanden dan wel de geur van de kolen op een barbecue die net worden aangestoken. De tijd dat we snel een worst op het rooster gooiden, heeft plaatsgemaakt voor gastronomie, innovatie omtrent outdoor cooking en kennis van hout, materiaal en producten die ‘barbecue’, naar een hoger niveau tillen.
Open je deuren naar outdoor cooking 2.0.
Terug naar de essentie
Het mooie aan outdoor cooking is dat je er de tijd voor moet nemen. Het is een belevenis, een activiteit, een attractie. Zo zeker de ‘firekitchen’ van Turson Ringston. Hij kookt op een unieke manier met vuur. “Kijk, we leven in een haastige wereld”, vertelt Ringston. “Een draai aan de knop en ons inductievuur krijgt warm. Alles is vanzelfsprekend. Als je met vuur kookt, ga je terug naar de essentie. Koken op vuur vraagt tijd. “Koken met vuur vraagt organisatie. Het juiste hout kiezen, klieven, welk soort vuur maken we, hoe lang moet het branden etc. Allemaal vragen die gesteld moeten worden voor je begint.” “Vuur wakkert alle zintuigen aan”, gaat Ringston verder. “Het kan krachtig of furieus zijn, maar ook teder en passioneel. Het is die dans – de harmonie – die mij zo aantrekt. Terug naar de roots van het koken en de wifi uitzetten. Unplug yourself. Koken met vuur roept iets ‘oers’ op in een mens, het brengt je dichter bij de natuur en je kan je ‘aarden’ na een lange werkdag.”
“Zeg eens eerlijk? Word je niet blij met een koude pint of een lekker glas wijn als je rond een vuur zit? Het geknetter van het hout, de warmte op je lichaam. Stel je dan voor dat je rond datzelfde vuur ook nog eens de geuren van een lekker gerecht ruikt.”
Vuur biedt ongelofelijk veel mogelijkheden en er kan eindeloos mee worden geëxperimenteerd. “Traag garen, koud roken, warm roken, garen in kolen, onder de grond koken, op een grill of plancha, in klei of op steen. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het met vuur klaarmaken.
Ecogrillen
Vuurtjes stoken, vuurkorven of outdoor cooking. Er wordt geregeld met het vingertje gewezen dat het klimaat er niet beter van wordt. Eén van de trends is dat milieubewuste barbecue-fans op zoek gaan naar alternatieven voor houtskool. Kokosnootschillen of bamboehoutskool zijn in opmars. Er wordt ook graag gekookt met lokale en biologische ingrediënten. Op die manier kan je aan je gasten een verhaal vertellen. De groenten komen van de boerderij even verderop, de vis werd gehaald in de vismijn en het vlees werd authentiek gekweekt in een bioboerderij uit de buurt. Dit helpt onze ecologische voetafdruk te verkleinen door de hoeveelheid transport en het gebruik van pesticiden te verminderen.
Vegan
De toekomst wordt steeds meer plantaardig en vertaalt zich ook in het verhaal van outdoor cooking. Er worden steeds meer creatieve, veganistische barbecuerecepten voorzien.
Van gegrilde groenten tot plantaardige hamburgers en worstjes. Er heeft een grote verschuiving plaatsgevonden naar een grotere verscheidenheid aan vleesalternatieven die speciaal zijn ontworpen om te grillen. Gasten kijken niet meer op als je uitpakt met een vegan voorgerecht of enkele hapjes op basis van alternatieve producten.
Smart cooking
In tegenstelling tot outdoor cooking en de nood om je even te deconnecteren van alle technologische snufjes zijn ook de slimme grills aan een opmars bezig. Handig voor wie niet zo handig is met vuur. Nooit geen zwartgeblakerde worstjes meer, geen vlammen in je vuur, je vlees of vis altijd optimaal? Slimme grills zijn uitgerust met Wi-Fi-connectiviteit en met smartphone-apps kan je deze grills gemakkelijk op afstand aansturen, monitoren en bedienen.
Velen zijn uitgerust met temperatuursensoren en sondes waardoor nauwkeurig koken mogelijk is en je voedsel goed gaar is voordat de gasten bediend worden. Een trend die vele liefhebbers ongetwijfeld doet huiveren want de echte barbecue-angel en de unieke beleving wordt zo volledig uit outdoor cooking gehaald.
Stukje pizza?
Bij outdoor cooking denken we vaak aan een grill of iets wat gerelateerd is aan barbecue, maar erg populair zijn momenteel ook de pizzaovens. Wie wat handig is kan in de tuin vrij eenvoudig een klein huisje bouwen wat kan dienen als pizzaoven. Het bakken van pizza’s in een traditionele houtgestookte oven wordt steeds populairder in achtertuinen over de hele wereld. Liefhebbers maken het deeg zelf, beleggen naar eigen smaak en genieten van de authentieke zelfgemaakte pizza.