Citymagazine

Books zomer 2022

Diner
Johanna Goyvaerts, Barbara Serulus, Tine Lejeune

Het summum van gezelligheid? Thuis de tafel zetten, de drank koel zetten, een muziekje opleggen en natuurlijk de keuken in volle voorbereiding brengen voor je vriendenkring aan tafel schuift. In Diner serveren Johanna Goyvaerts, Barbara Serulus en Tine Lejeune je alle ingrediënten voor een geslaagde avond op een dienblad. 

Van aperitief tot dessert stellen ze heerlijke menu’s samen met aandacht voor een mix van groenten, vlees en vis, het werken met lokale ingrediënten en in samenhang met de vier seizoenen. En om zelf optimaal van de sfeer te kunnen genieten, kan je het meeste kookplezier lekker op voorhand beleven. Zet de bubbels maar al koel!

Wijnweekends in België
Toni De Coninck

Staan de woorden rood, wit, rosé en brut in je woordenboek in fluo aangeduid? Dan ga je vast graag op verkenning naar de betere wijnen. Ver hoef je daar tegenwoordig niet meer voor te gaan. In België zijn inmiddels vele hectaren grond bezet met wijnstokken. Toni De Coninck maakt je zoektocht makkelijk en verzamelde – samen met Pieter Fraeyman, sommelier bij Hertog Jan – twintig Belgische wijnbouwers tussen Westhoek en Haspengouw en nodigt je bij hen uit aan de degustatietafel. 

Ga je graag voor wat meer? Maak van je châteaubezoek meteen een weekendje weg met de vele tips dit De Coninck je meegeeft. Een wandeling in de natuur, een lekkere bistro, charmante hotels of bed and breakfasts. Want wijn smaakt nog zo goed als je erna niet te ver meer hoeft te rijden.

Pluto
Lara Taveirne

Bengelende benen, een strooien hoed en een lange val. Zo belooft de cover van de nieuwe roman van Lara Taveirne. En liegen is dat niet. Tegelijk lichtvoetig en hartverscheurend tuimel je al snel het verhaal van Pluto in. Drie zussen rijden naar the middle of nowhere, waar hun moeder een oud dijkhuis heeft gekocht. Het ziet er niet uit, maar Antoinette heeft er de tijd van haar leven. Spoel vele jaren verder en het geluk keert. Antoinette zoekt haar ouderlijk huis terug op, maar ditmaal is er geen zomer en geen liefde, wel rauwe wind. En een huilende baby op de arm. 

Lara Taveirne heeft een talent voor verhalen die je niet meer loslaten en Pluto haakt zich met weelderige zinnen onverbiddelijk in je vast vanaf de eerste pagina.

Nieuw België – Een migratiegeschiedenis 1944 – 1978
Tom Naegels

Dat de 20e eeuw er een was van verandering weten we al lang, maar we raken er nooit over uitgepraat. Ook wat België betreft valt er nog heel wat in perspectief te plaatsen. Tom Naegels zette zich aan de klus om de vele vernieuwingen en extreem groeiende welvaart, die na WOII kwamen, te overschouwen. Hij zoomt daarbij in op volksverhuizingen en migratie in al hun vormen.

In dit eerste deel, dat spant van 1944 tot 1978 komen de impact van de Europese eenmaking, de Koude Oorlog, dekolonisatie en de machtsstrijd in het Midden-Oosten aan bod. Naegels maakt met een mozaïek van wisselende perspectieven een coherent verhaal over de plaats van België in de wereld. Geen betere manier om ons land van vandaag beter te begrijpen.

Epic Train Journeys
Monisha Rajesh

Een groot dichter zei ooit “De trein zingt liedjes van verlangen”. Groot gelijk had hij. Op welke andere manier kan je beter uitkijken naar je bestemming, dan terwijl je je heerlijk laat meevoeren op de sporen, geniet van het zicht op stad en land of intussen kan ontspannen met een goed boek, en dat nog eens doen in stijl en met klasse? 

In Epic Train Journeys worden de 50 meest iconische treinen en treinreizen samengebracht. Je wordt er op meer getrakteerd dan het vensterzitje, ook epische treinmomenten worden vanop afstand bekeken; een overtocht langs een waterval, scènes van een slingerende trein tussen de bergen, een traktatie op de rijke kleuren van de stad. Een blik op dit boek laat je al dromen van de rit!

Kruispunt
Jonathan Franzen

Dat kerst een belangrijke periode is voor families weten we allemaal. De wereldliteratuur windt er ook geen doekjes om. Jonathan Franzen breit er een uitzonderlijk verhaal rond van een groot gezin dat rond de kalkoen komt zitten, terwijl ze elk voor een belangrijke keuze in hun leven staan, op zoek naar een beter leven en de zoektocht naar geluk. Wat ze echter niet beseffen is dat ze ook elkaars steun en inzichten nodig hebben om hun wensen in vervulling te laten gaan.

Jonathan Franzen drijft de scenario’s van vader, moeder en kinderen van het gezin Hildebrandt op de spits en verweeft dat met een beeld van hedendaags Amerika. Hij tekent een portret van een generatie die voor nieuwe dilemma’s staat, over een tijd die anders voelt, maar toch hetzelfde blijft. Met de nodige humor en het stevig plot duik je met plezier deze vuistdikke roman in.

Vegan Party Food
Jason Tjon Affo

Wie zegt dat je geen zomers feest kan houden zonder prettig vettige barbecue? Jason Tjon Affo alvast niet! In zijn nieuwe boek spat het eetplezier van de pagina’s, met in de hoofdrol de lekkerste vegan goodies. In 60 recepten krijg je alles van foodsharing toppers tot verrassende bowls en smeuïge desserts.

Vegan Party Food staat voor uitbundigheid in alle betekenissen van het woord. Een regenboog aan smaken, kleuren, maar ook inspiratie voor je tafeldekking. En als je iets teveel van de voorgestelde cocktails hebt geproefd, zijn er ook nog een paar handvaten om je kater te bedwingen.

Hemelrijk
Chris De Stoop

Een lans breken voor blind veroordeelde mensen. Chris De Stoop plant zijn boeken met twee voeten in de realiteit, schrijft over echte mensen en breekt meer dan eens een lans voor dieper begrip voor de medemens. In Hemelrijk legt hij bloot hoe polariserend de hele coronacrisis is geweest voor wederzijds begrip onder mensen. Hoe gewone mensen elkaar hard veroordelen en bijna verketteren.

Kapstok daarvoor is de hulpsint, die positief testte en een heel zorgcentrum in kritieke toestand bracht. Als mantelzorger voor zijn moeder een hoogst ongelukkig voorval, waarbij goeie intenties kwade gevolgen hebben. Maar wanneer tegelijk in honderden andere zorgcentra uitbraken ontstaan, dient het perspectief misschien bijgestuurd. Een boek dat vragen stelt over niet enkel de gevolgen van ons handelen, maar ook de nasleep van schuld en schaamte, of hoe we soms anderen als minderwaardig beschouwen. En tonen we vergiffenis voor Sinterklaas?

Wat we toen al wisten
Geert Buelens

In 1972 maakte de bemanning van Apollo 17 de eerste kleurenfoto van de wereld. De planeet van bovenaf gezien, zoals nooit tevoren. Maar op het oppervlak – en daaronder – speelt zich vanalles af. De Club van Rome luidde 50 jaar geleden de alarmbel over het klimaat en hoe onze planeet werd uitgeleefd. Een halve eeuw van ontbossing, verdwijnende polen, plastic oceans, en meer. Dezelfde items die vandaag nog steeds hevig bediscussieerd worden.

Hoogleraar en essayist Geert Buelens herbekijkt aan de hand van onze populaire cultuur – films, series, romans, strips – en de toenmalige media wat we toen al wisten over onze impact op de aarde en toetst dit aan hoe we er vandaag de dag mee omgaan.

Het Alles
Dave Eggers

In de voorganger voor Het Alles werden we geconfronteerd met een sociaal mediaplatform dat alles in de hand had, onder het mom van openheid en transparantie. Alles en iedereen was dag in dag uit volgbaar, met verregaande gevolgen. In Het Alles springt Dave Eggers volop de dystopie in en maakt hij de denkoefening over hoe een volledig digitale cultuur eruit kan zien en wat met iemand gebeurt die er geen deel van wenst uit te maken.

Delaney Wells – gewezen boswachter en kritische geest – weet een job te bemachtigen bij de Every, het machtigste en tegelijk meest geliefde sociale medium ooit. Ze heeft slechts één doel: de boel saboteren.

Waar De Cirkel al een rollercoaster van een roman was, herinnert Het Alles ons nogmaals aan de grenzen van onze vrijheid onder het juk van sociale controle.

Ijzergeluk
Dirk Marteel

Aan de vooravond van WOII worden op het strand van De Panne tienduizenden Britse soldaten ontscheept. Een operatie die de inwoners van de Westhoek duidelijk maakt dat er onheil op komst is. Ook voor de zevenjarige Oskar, die in de duinen een verstopte soldaat ontdekt, begint het stilaan te dagen. Naarmate de uren verstrijken worden Oskar en zijn dorpsgenoten steeds verder meegesleurd in de hectiek van de oorlog. 

Dirk Marteel schreef de aangrijpende roman Ijzergeluk over de impact van oorlog op de gewone mens en hoe dramatische gebeurtenissen kunnen leiden tot meer verbondenheid. Een ode aan alle kinderen en hun families ter wereld die met oorlogsgeweld geconfronteerd worden.

Koekerellen
Maison La Confiance

In een goede koek proef je geschiedenis. De zoete lekkernijen die je in het nieuwe Koekerellen vindt, zijn gebakken in traditie. De samenwerking tussen La Confiance en Juliette in de Brugse binnenstad volgt de koekjesrecepten die inmiddels van generatie op generatie werden doorgegeven en geperfectioneerd.

En nu kan je ook zelf aan de slag. In Koekerellen maak je kennis met de geheimen van de juiste ingrediënten en leer je de verfijnde techniek om je koffie- of theepauze een paar niveaus hoger te tillen. En wees maar zeker dat je bij vrienden en collega’s ook punten scoort.

Je beste lijf na je 40ste
Ellen Charlotte Marie

Ellen Charlotte Marie houdt van alles dat je een goed gevoel geeft vanbinnen. Waar ze zich in haar vorige boeken vooral op de interne keuken van ons lichaam richtte, met name wat we erin staken, kijkt ze nu ook naar buiten. Samen met fitnesscoach Nelly Gorjainova werkte ze een programma uit waarin een combinatie van lichaamsbeweging, krachttraining, evenwichtige voeding en mentaal welzijn hand in hand gaan.

En dat het nooit te laat is om eraan te beginnen, maakt Marie helemaal duidelijk. Elk moment is het goeie moment om je lichaam in de goeie plooi te krijgen of te houden. En met de bijpassende filmpjes verlies je nooit de motivatie om te blijven gaan!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als KUST