Citymagazine

Books

books

Niet alles wat verschijnt is de moeite waard om gelezen te worden. Voor opname in deze rubriek zijn er namelijk twee belangrijke voorwaarden:  het moet gaan over een recente publicatie én het moet een positieve boodschap, al dan niet gekoppeld aan praktisch bruikbare informatie bevatten. Of het nu gaat over fictie of non-fictie, het doet er niet toe. De doelgroep van GENT Citymagazine vraagt erom. Om die reden maken wij een doordachte keuze. De trouwe lezers van ons magazine zijn immers mensen met een positieve instelling en levensvisie. Dat willen we ook via onze boekenselectie onverminderd uitstralen.

Zorro draagt een paarse toga

Peter Labens is ere-advocaat en creatieve duizendpoot. In 2019 gooit hij zijn leven over een andere boeg. De 55-jarige dromer arriveert in zijn ‘Nooitgedachtland’ nabij Uzès in het Zuid-Franse departement Gard. Op humoristische wijze vertelt hij over warme ontmoetingen dans le Sud, de streek van Gauguin en Van Gogh. Spookt het in het kasteel van Fontarèches? Wie is ‘la Bête du Gévaudan’ en hoe komen twintig minnaars op een rouwbrief terecht? Wat valt er te lezen in ‘de Balzac’ van labrador reu Pollux? De ode aan de fantasie werpt een tedere blik op zijn kinderjaren. Als jongen van 10 verblijft Peter tijdens de vier seizoenen van 1975 in Lichtervelde bij zijn grootouders, op wandelafstand van boer Gust en diens merrie Flika. Een Leuvense stoof, ‘Zigeunerkindje met traan’ aan de muur, ‘Tita Tovenaar’ op tv en het ratjesspel tijdens ‘Margrietekermis’ vormen samen de ingrediënten van een zorgeloze kindertijd. Met verbeelding en op een luchtige manier kijkt mr. Labens terug op 30 jaar advocatuur. Een deurenkomedie met Hells Angels en monniken in een decor van Assisen en Dancing Parasol. Een autobiografische inkijk met verwondering als ‘passe-partout’ tot zelfontplooiing.”

Alice op het eiland

Alice is een jonge weduwe die koste wat kost wil uitzoeken wat haar man Chris deed op de plek waar hij dodelijk verongelukte en waar hij niets te zoeken had. Het woord ‘obsessie’ dekt amper de lading… Alice’s man is dood. Zomaar ineens. Met een dochtertje en zwanger van hun tweede kind, is ze al jong weduwe. Een auto-ongeluk, maar op een plek waar hij volgens zijn laatste telefoontje niets te zoeken had. De vraag wat haar man daar deed, dat hij tegen haar gelogen had, kortom, weegt bijna zwaarder dan het verlies. Waar was hij in vredesnaam op weg naartoe, of naar wie? Het raadsel laat haar niet los en de zoektocht leidt uiteindelijk naar Robin’s Island. Ze gaat er wonen, vastbesloten als ze is om Chris’ geheim aan dit oord te ontfutselen.

Droomlanders

Droomlanders’ is een prachtig geïllustreerd kunstboek dat het resultaat is van jarenlange research in de catacomben van de Belgisch-Nederlandse theatergeschiedenis. Aan de hand van oogstrelende decorbeelden, herontdekt erfgoed en verrassende verhalen licht onderzoeker Bruno Forment het doek over een spectaculair ambacht en zijn meesters van vroeger en nu. Wie waren deze kunstenaars, hoe gingen zij te werk en waarvan droomden zij? En waarom vielen zij plots uit de gratie? ‘Droomlanders’ beschrijft op een prachtige manier een kunstvorm die, zoals vele andere, door de komst van de digitale technieken stilaan in de vergeethoek dreigt te belanden.

Hier hoor je niemand over

In ‘Hier hoor je niemand over’ van Patricia Lockwood reist een vrouw als internetexpert de wereld rond met als doel panelgesprekken te bekomen nadat haar post ‘Kan een hond een tweeling zijn?’ viraal is gegaan. Het internet, ‘de portal’, bepaalt haar hele bestaan. In reactie op existentiële bedreigingen als klimaatverandering en economische onzekerheid post ze stug door, meer en meer berichten die haar steeds dieper de leegte van de portal in trekken. Als haar moeder haar appt met ‘Er is iets mis’ en ‘Hoe snel kun je hier zijn?’, wordt ze wakker geschud. Het echte leven dringt tot haar door en zet de toenemende absurditeit van haar online bestaan in een ander licht.

Nachtrust

Slapen is zonder twijfel de belangrijkste activiteit in ons leven. Slaap houdt ons fit en gezond, en zorgt ervoor dat we functioneren. Na een nacht vol slaap voelen we ons de volgende dag energieker, scherper en vrolijker dan na een slechte nacht. Jonge ouders zitten dan ook vaak met de handen in het haar, net als mensen met een intrinsiek slaapprobleem. Bovendien gaan slaapproblemen vaak gepaard met mentale stoornissen zoals angst, depressie en psychose. Maar waarom is slaap zo essentieel voor ons mentale welzijn? En als het zo belangrijk is dat we uitrusten, waarom dromen we dan zo levendig?In Nachtrust ontrafelt psycholoog en slaaponderzoeker Dalena van Heugten het mysterie rondom slapen. In een heldere stijl duidt ze de functies van slapen en dromen aan de hand van fascinerende praktijkvoorbeelden en toont ze de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen waar zij en haar collega’s van over de hele wereld aan werken.

Hoe koeien mensen redden

Met virussen zijn we inmiddels vertrouwd geraakt. Maar ze zijn niet nieuw. Auteur David Van Turnhout dook in de medische geschiedenis en fileerde de lange weg die de mens aflegde in de strijd tegen vreselijke ziektes en pandemieën. Zijn verhaal is doorspekt met leuke anekdotes over kleine overwinningen, tragedies van onderzoekers en baanbrekende ontdekkingen zoals deze van Louis Pasteur. Het boek is een reis doorheen de driehonderdduizend jarige zoektocht van de mensheid om ziektes te overwinnen. Vooral de voorbije 150 jaar is op dat vlak een enorme vooruitgang geboekt.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als GENT