Citymagazine

Books herfst 22

Oostends Woordenboek
Roland Desnerck

Na de ‘Dikke van Dale’ is er nu ook een ’Dikke Desnerck’.
Inderdaad, de 5e verbeterde en vermeerderde editie van het Oostends Woordenboek van schrijver Roland Desnerck is uitgegroeid tot een turf van een alfabetische woordenlijst, gewijd aan het Oostends dialect. De term ‘dialectwoordenboek’ is bovendien een ‘understatement’. Dit 750 pagina’s tellend levenswerk van de auteur is meer dan een woordenboek. Het is een prachtig uitgegeven en veelvuldig geïllustreerd encyclopedisch werk dat ons op een hoogst aantrekkelijke manier loodst doorheen de taalrijkdom van het dialect van Oostende. Nagenoeg 15% van de termen houden verband met de zee en de visserij. Meer dan 50 jaar na de verschijning van de eerste editie is het Oostends woordenboek uitgegroeid tot een meesterwerk van de Nederlandstalige literatuur. Mét prachtige illustraties van Frederik Schmitt. Boeiend, niet alleen om in te lezen, maar bovenal uiterst aantrekkelijk zonder voorgaande.

Oostends Woordenboek 2022, Roland Desnerck, 2022, Uitgave Roland Desnerck, hardcover, 751pagina’s, ISBN 978-9-082-93895-1, € 50,-

Oostends Worodenboek 2022

Ik ben Mathieu
Daan Vanslembrouck

Mathieu is net 42 jaar geworden wanneer zijn kleurloze leven plots een andere wending krijgt. Hij woont nog steeds bij zijn bemoeizieke moeder Mireille in een claustrofobisch klein flatje. Ze koopt zijn potsierlijke kleding, wast zijn rug en maakt iedere dag zijn lievelingseten klaar. De navelstreng werd nooit doorgeknipt. Mathieu werkt in een klein postkantoortje, verzamelt alle fotomateriaal over primaten en wentelt zich dagelijks in een routineus leven zonder enige vorm van avontuur.

Verder dan Blankenberge en Durbuy raakte hij nog niet, maar wanneer hij onverwacht een wedstrijd wint, wordt hij brutaal uit zijn comfortzone gerukt. Mathieu vertrekt voor tien dagen op reis naar Rwanda met als hoogtepunt de loodzware trektocht door het Virungagebergte op zoek naar de natuurlijke habitat van de berggorilla’s. De groep bestaat uit zes excentrieke reizigers. Halverwege de reis slaat het noodlot echter keihard toe.

Daan Vanslembrouck debuteerde in 2021 met Wiggert, een sarcastisch, rauw en donker relaas waarin toeval en het vlindereffect ingenieus in elkaar werden gevlochten. Ik ben Mathieu en ik spaar apen schetst een ongewoon reisverhaal waarin verscholen eenzaamheid, vermakelijke tristesse, kleurrijke personages en een intrigerend plot een blijvende grimlach op je gezicht brengen. 
Uitgeverij Het Punt – 256 pagina’s – Vanaf 5 november 2022 in de boekhandel 

De Draaischijf
Tom Lanoye

Eens om de paar jaar steekt er een auteur zijn nek uit om een boek te schrijven dat alle andere boeken overtreft. Ook die van zichzelf. Lanoye haalt de voet vol van de rem en schreef met “De draaischijf” een theatrale roman om U tegen te zeggen. 

Hij volgt de levens van drie intimi, die door de gebeurtenissen van WOII op dramatische wijze uit elkaar gespelen. Alex, theaterdirecteur ziet zijn geliefde wegkwijnen door de onderdrukking, zijn broer zwicht voor de collaboratie en raakt uiteindelijk verwikkeld in een groots plot om de nazitop een kopje kleiner te maken.

Een genot van een roman, vol oningetogen dramatiek, grootsheid, spielerei en bravoure. Een nieuw meesterwerk in de Nederlandstalige literatuur!
Prometheus – Amsterdam 2022 – 473 pagina’s – Hardcover – ISBN 9789044649321 – € 25,99

De Laatste Witte Man
Mohsin Hamid

Dystopie? Utopie? Roman, pleidooi, parabel? Mohsin Hamid weet met zijn nieuwste roman in elk geval te fascineren. Hij schreef met “De laatste witte man” een straf boek, dat de verschillen tussen blank en zwart op scherp zet.

Hoofdpersoon Anders wordt op een dag wakker met de bizarre gewaarwording dat zijn huid donker geworden is. Al snel wordt duidelijk dat zijn omgeving zich ongerust maakt over wat dit voor hem zal betekenen. Toch blijken uit het hele land plots gelijkaardige berichten op te duiken, met zulke grote gevolgen, dat verzet uiteindelijk onzinnig blijkt. De enige oplossing blijkt empathie en nuance en laat dat nu zijn waar Hamid in uitblinkt. 
De Bezige Bij – Amsterdam 2022 – 192 pagina’s – Hardcover – ISBN 9789403182810 – € 22,99

Klein Brittannië
Lia van Bekhoven

We kennen Lia van Bekhoven al jaren als journaliste voor de Vlaamse en Nederlandse radio en televisie. In haar veertig jaar als inwoner van het Verenigd Koninkrijk heeft ze het land zien veranderen van binnenuit en ook de Britse humor is haar niet vreemd gebleven.

In “Klein-Brittannië” schetst ze een veelzijdig portret van het kleine continent binnen ons continent. Ze bespreekt de Britse cultuur, hun houding ten opzichte van de buitenwereld, de vrolijkheid van de bevolking, en meer. En er is ook plaats voor de minder positieve kant van het verhaal van over het Kanaal. De politieke constructies, de Brexit en de enorme verschillen tussen diverse bevolkingslagen.

De diversiteit van onderwerpen maakt dat van Bekhoven’s boek een plezierige rit door het VK is, waarbij je de ene keer temidden de mensen staat en er soms als een helicopter boven hangt.
Borgerhoff & Lamberigts – Gent 2022 – 208 pagina’s – Paperback – ISBN 9789463936675 – € 22,99

Vega
Janneke Philippi

Janneke Philippi is een van Nederland’s meest sympathieke foodies. In haar boeken verzamelt ze recepten vooral op gevoel van smaak en met veel oog voor authenticiteit. En soms mag het er ook wel wat feestelijker aan toe gaan. In “Vega” biedt ze vegetariërs en nieuwsgierige groentenliefhebbers nieuwe inspiratie om hun weekmenu te verrijken.

Philippi bundelt de recepten hier op basis van soort groente, zo kan je niet alleen kiezen van welke basis je vertrekt, maar ook verschillende dagen koken met eenzelfde basisingrediënt. In plaats van zich daardoor te laten beperken, doet Philippi echter het omgekeerde. Ze gaat op zoek naar combinaties met andere gerechten, en geeft tips met hoe je op basis van een gerecht een heel menu kan samenstellen. Zo worden al je smaakpapillen op hun wenken bediend!
Nijgh & Van Ditmar – Amsterdam 2022 – 256 pagina’s – Hardcover – ISBN 9789038811307 – € 29,99

How to Get Away
Laura May Todd

Je wil er af en toe eens tussenuit en zoekt het graag wat verder dan de Belgische kust of de Ardennen en vooral een tikje exclusiever? In “How to Get Away” vind je gegarandeerd wat je zoekt. Laura May Todd ging over de hele wereld op zoek naar bijzondere plekjes die “out of this world” zijn.

Ze verzamelt in dit boek de vakantieprojecten van topdesigners, van een Frans kasteel in de Provence tot een architecturaal nest in de woestijn van Namibië, van een moderne interpretatie van een Amerikaanse hoeve tot een studio in de buitenwijken van Marrakech. Er valt een hoop te verkennen om je vakantie geïnspireerd en in volle glorie vorm te geven!
Lannoo – Tielt 2022 – 253 pagina’s – Hardcover – ISBN 9789401478328 – € 39,99

Trio
Johanna Hedman

Met haar debuutroman heeft de jonge Johanna Hedman haar plekje aan het firmament van de Zweedse literatuur meteen opgeëist. Trio wordt sinds verschijning geroemd en vergeleken met bijvoorbeeld Sally Rooney (van o.a. “Normal People”) of de klassiekers van Lucia Berlin (“Een handleiding voor poetsvrouwen”).

In Trio raken Thora, August en Hugo helemaal van elkaar in de ban. Ondanks hun compleet verschillende achtergrond groeit de vriendschap snel en intens en brengen ze twee zomers in elkaars bijzijn door. Jaren later is Hugo naar New York verhuist en krijgt er plots bezoek van de dochter van Thora en August. Zo leert niet enkel zij haar ouders op een andere manier kennen, maar worden ook heel wat van Hugo’s herinneringen opnieuw opgerakeld.
Ambo|Anthos – Amsterdam 2022 – 368 pagina’s – Paperback – ISBN 9789026359309 – € 23,99

De Drie Duifkes
Hilde Van Mieghem

Na de storm van WOI verloopt het leven in het dorp maar op een triest niveau. Ondanks hun dramatische tegenslagen, laten drie vrouwen het er echter niet bij. Ze vinden elkaar en vormen een hechte band, die hen de kracht geeft om het schrale leventje achter zich te laten en met opgeheven hoofd verder te gaan.

We kennen Hilde Van Mieghem natuurlijk van haar films en documentaires, maar met deze eerste roman won ze meteen het grote publiek voor zich. Ze weet als geen ander een sfeer neer te zetten en een verhaal te construeren, waarbij je haar verschillende straffe vrouwen doorheen de tijd volgt.
De Arbeiderspers – Amsterdam 2022 – 408 pagina’s – Hardcover – ISBN 9789029545860 – € 24,99

Het Boek Is Beter
Frederik De Backer
Als boekenliefhebbers staat deze titel natuurlijk zo goed als op onze arm getatoeëerd. Frederik De Backer is als vaste mediacolumnist voor De Morgen een graag gelezen journalist. In dit boek worden zijn stukjes verzameld en is de optelling daarvan meer dan de som van de individuele columns. 

De Backer fileert met scherpe pen het medialandschap en de Vlaamse TV-wereld. Van Winteruur tot Big Brother, alles tussen “Stukken van mensen” en “Met vier in bed” en van James Cooke tot … Mia Doornaert. Met een collectie als deze krijg je niet alleen een gezonde dosis scepsis en humor, maar ook een blik van wat Vlaanderen aan de TV gekluisterd houdt.
Borgerhoff & Lamberigts – Gent 2022 – 212 pagina’s – Paperback – ISBN 9789463938181 – € 22,99

Het Begin van Alles
David Graeber & David Wengrow

Wist je dat er tussen de eerste menselijke stammen al vrouwelijke leiders waren? Of dat er ook in de prehistorie al grote steden bestonden? Het zijn slechts enkele voorbeelden die David Graeber en David Wengrow in hun nieuwe boek aanhalen om aan te tonen dat veel fenomenen die we nu modern noemen, vroeger ook al bestonden.

Ze hertekenen daarmee de manier waarop we naar onze afkomst en geschiedenis kijken op een manier die aansluit bij het werk van Rutger Bregman of Yuval Noah Harari. Hun blik op de mensheid – een reis van ruwweg 30.000 jaar – is vernieuwend en verrijkend en werd al snel een van de grote bestsellers van 2022.
Maven – Amsterdam 2022 – 656 pagina’s – Paperback – ISBN 9789493213265 – € 35,00

Bloedlijn
Amélie Nothomb

Amélie Nothomb is terug in vol ornaat! De afgelopen jaren is elke nieuwe roman weer helemaal raak en ook “Bloedlijn” laat niks te wensen over. Nothomb schreef een literaire ode aan haar vader, die opgroeide in het spanningsveld tussen nieuwe rijkdom en vergane glorie. Als zoon van een gegoede familie werd hij als diplomaat naar Congo gestuurd, waar het lot hem opwacht.

“Bloedlijn” start met een jongeman die voor een vuurpeloton staat. Zijn laatste minuten zijn geteld. En toch zijn er nog zoveel vragen. Nothomb weet weer als geen ander te boeien en de spanning op te drijven. Een roman waarin lichtheid en diepgang elkaar omarmen en je als lezer niet meer stopt tot de laatste pagina is omgeslagen.
Xander – Amsterdam 2022 – 176 pagina’s – Hardcover – ISBN 9789401617291 – € 20,99

My Boyfriend is Artsy, I Am the Fashionista
Leen Demeester & Jessica Garnetti Khalaf

Er lijkt soms als van oudsher een scheiding te zijn tussen de wereld van de kunst en die van mode. Maar moet dat wel zo zijn? Leen Demeester en Jessica Garnetti-Khalaf zijn van vele markten thuis, maar hun passies liggen precies hier: de plek waar mode en kunst elkaar ontmoeten en elkaar opheffen.

Ze verzamelden in dit boek een resem artiesten die beide disciplines omarmen en nemen ons tijdens een avond in dit boek mee op reis langs woord en beeld. Ze tonen de waarde van de klassieke illustratie aan, mode-ontwerpers die zich lieten inspireren door kunstenaars en omgekeerd, de mogelijkheden met nieuwe technieken, de invloed van wiskunde en digitale kunst, en veel meer. Het levert een boek op dat alle verbeelding tart!
Stichting Kunstboek – Brugge 2022 – 144 pagina’s – Hardcover – ISBN 9789058566720 – € 29,95

A World History of Women Photographers
Luce Lebart and Marie Robert

Een van dé fotoboeken van het jaar en een parel om centraal op de salontafel te laten liggen is dit rijke overzicht van vrouwelijke fotografen. De auteurs hebben een ton werk gestoken in het verzamelen, ordenen en bespreken van honderden vrouwelijke fotografen van de afgelopen 150 jaar. En nog mooi gerangschikt in tijd ook.

Je krijgt zo niet enkel een blik op de evolutie van fotografie en de wereld doorheen de tijd, maar ook heel specifiek bijvoorbeeld ook op de rol van de vrouw in de maatschappij en de ontwikkeling van seksualiteit doorheen de tijd. Het experiment, de vernieuwing en de boodschap zijn hier allemaal niet vergeten en maken van dit boek zowel een fantastisch naslagwerk als eentje om lekker te ontspannen en je ogen de kost te geven.
Thames & Hudson – London 2022 – 504 pagina’s – Hardcover – ISBN 9780500025413 – € 84,95

Atlas of Mid-Century Modern Houses
Dominic Bradbury

Alles komt terug. En goeie dingen nemen geen keer. Zo bewijst Dominic Bradbury met dit heerlijke boek rond de mid-century stijl van de jaren ’50 en ’60 van vorige eeuw. Een stijl die gepaard ging met strakke materiaalkeuze en bol stond van elegante architecturale invloeden. Denk aan woningen en interieurs van Le Corbusier, Alvar Aalto, Oscar Niemeyer en nog veel meer.

Bradbury is zijn boekje te buiten gegaan met dit overzicht. Met meer dan 400 projecten, uit meer dan 40 landen is deze atlas een lust voor het oog voor zowel architectuurliefhebbers, je innerlijke interieurstylist, fotografen of zij die wel eens graag met een long-drink aan het zwembad rondhangen. Aan dromen geen gebrek in dit boek!
Phaidon – New York 2022 – 448 pagina’s – Hardcover – ISBN 9781838663391 – € 25,99

Natuurlijk Oostenrijk
Laura De Grave

Ecologisch koken. Je hoort het goed. Ook dat is een ding. Auteur Laura De Grave reed op haar elektrische motor richting Oostenrijk om het land te verkennen en zich culinair te laten inspireren. Het Alpenland is namelijk een van de koplopers in biologische landbouw en de korte keten. Dat maakt de Oostenrijkse keuken er eentje die sterk gebaseerd is op lokale specialiteiten en traditionele gerechten, maar waar nieuwe chefs ook graag de moderniteit opzoeken.

De Grave reisde op haar tweewieler doorheen de negen provincies en verzamelde er de recepten die elke streek nog meer couleur locale geven. Zo zet ze de rijke diversiteit binnen het land in de verf. Maar ze geeft je ook graag een pleziertje: ook aan een typische Kasespatzle uit de berghut ontkom je niet!
Brandt – Amsterdam 2022 – 224 pagina’s – Hardcover – ISBN 9789493095793 – € 30,00