Citymagazine

Zomers onthaasten…

9 augustus 2023 – Onthaasten op en rond het strand

We hebben het altijd allemaal zo druk-druk-druk… Heb je deze zomer nood aan wat rust en kalmte? Dan is de Belgische kust de ideale plek om te onthaasten en tot rust te komen. Gezonde zeelucht, golven die altijd in beweging zijn, een oneindig ogende horizon: het strand is een magische plek.

Meditatieve staat

Je hebt het misschien zelf al ervaren tijdens een dagje aan zee: op het strand komen je hersenen tot rust, en voel je je ‘zen’ en kalm. Volgens de Amerikaanse klinisch psycholoog Richard Shuster komt dit door verschillende factoren. Ten eerste roepen de golvende bewegingen van het zeewater, in combinatie met de blauwe kleur, bij veel mensen spontaan gevoelens op van rust en kalmte. Als je staart naar de zee, verandert de frequentie van je hersengolven en zo kom je in een milde, meditatieve staat. Ook het consistente geluid van de golven brengt je hersenen tot rust. Door wat je ziet en hoort op het strand, wordt je parasympatisch zenuwstelsel geactiveerd, wat ertoe leidt dat je hartslag daalt en je ademhaling rustiger wordt. Kortom, door de prikkeling van je zintuigen op het strand ontstaat er een ‘zen’ gevoel in je geest.

Het heilzame karakter van een dagje strand is volgens Shuster ook te verklaren door het ‘placebo-effect’. Want wanneer we aan het strand denken, denken we bijna allemaal vanzelf aan een relaxte en vredige plek. En we verwachten dat we ons ook ontspannen gaan voelen als we ernaartoe gaan. We zijn dus in feite geconditioneerd om ons mentaal goed te voelen op het strand. Hoe dan ook, wie wil onthaasten twijfelt maar beter niet: het strand is de place to be!

Weldadig genieten
Dat de kust een heilzaam effect heeft, is ook wetenschappelijk bewezen. Uit een Engels onderzoek blijkt immers dat mensen die aan de kust wonen zich fysiek en mentaal beter voelen. Geen nood als je je geen strandhuis kan veroorloven: af en toe een tripje naar de zee is ook al weldadig voor je algemeen welzijn.

Wil je relaxt terugkeren na een dagje strand? Dan kan je dit op het programma zetten tijdens je uitstap naar zee:

Mindfulness
Mindfulness is dé manier om je geest de maximale voordelen te laten ervaren van een dagje strand. Door je eigen denkprocessen en gevoelens te observeren, kan je meer afstand nemen van je gedachten en word je minder ‘meegesleurd’ door alle gedachten die op een dag door je hoofd razen (en dat zijn er heel wat!). Gevolg: je kan je beter concentreren en zaken onthouden, je kan veerkrachtiger omgaan met stress en je ervaart meer innerlijke rust. Mindfulness helpt bij angst, spanningen, slaapproblemen en depressieve gevoelens. Maar ook als je geen specifieke klachten hebt, kan het een positieve invloed op je leven hebben. Het strand is een geschikte plek om in een mindful staat te komen. Laat je telefoon links liggen en wees je bewust van alle prikkels die je zintuigen verwerken. Het zeewater, de golven, de wind en het zand doen de rest. Zeker het proberen waard als je op zoek bent naar wat rust.

Beach yoga & pilates
Mag het voor jou wat actiever zijn? Dan kan je je wagen aan een yoga of pilates workout op het strand. Lees: een uurtje genieten en tot rust komen terwijl je je spieren versterkt en je lenigheid en souplesse verbetert. Het geeft energie en werkt ontspannend. En doordat je je volledig focust op de bewegingen van de workout, ben je ‘in het moment’ en vergeet je even de drukte van de dag. In de zomer worden in verschillende kustgemeentes yoga- en pilateslessen georganiseerd op het strand. Je kan dit checken bij de plaatselijke toeristische dienst of het gemeentebestuur. De lessen zijn toegankelijk voor alle niveaus, dus je hoeft zeker geen doorwinterde of uitermate lenige yogi te zijn. Het enige wat je nodig hebt is een comfortabele outfit en een grote strandhanddoek. Enjoy!

Wandelen in de weldadige zeelucht
In de coronaperiode hebben we allemaal gewandeld tot we er bijna bij neervielen. Misschien heb je daardoor een lichte afkeer van wandelen ontwikkeld, maar van wandelen aan zee blijft ons hartje sneller slaan. De charme van een strandwandeling, de prachtige fauna en flora van de vele natuurgebieden aan de kust, de architecturale parels uit de Belle Epoque en de mooie kunstwerken die je in de steden tegenkomt: dat geraak je toch nooit beu? Voeg daarbij de weldadige effecten van de gezonde zeelucht en je weet dat je je wandelschoenen niet mag vergeten als je op uitstap komt naar de kust deze zomer. Er zijn veel bewegwijzerde wandelroutes langs het strand en door de duinen en de natuurgebieden, alle info vind je op www.dekust.be/wandelen

Fietsen langs de kustlijn
Is wandelen niet jouw ding? No worries: de Belgische kust is ook een paradijs voor fietsers! Je kan vlot van de ene kustgemeente naar de andere fietsen. Voor fervente fietsers is een tochtje Knokke-De Panne een aanrader (ongeveer 67 km). Je kan daarna met de Kusttram terugkeren naar je beginpunt, want met een fietsticket mag je je fiets gedurende één uur meenemen op de tram. Handig! Vergeet niet om tijdens je fietstocht een pitstop in te lassen op een van de vele terrasjes die de kust rijk is. Op en top zomerse ontspanning!

Culinaire verwennerij met zeezicht
De kust is the place to be voor een lekker stukje vis, recht uit de Noordzee. Verser kan het niet! Naast de talloze visrestaurants zijn er nog veel andere keukens om culinair te genieten in de kuststeden. Aan de Belgische kust scheert de topgastronomie trouwens hoge toppen: je vindt er maar liefst 7 sterrenrestaurants en meer dan 70 Gault & Millau bekroonde restaurants. Je voetjes onder tafel schuiven in goed gezelschap: ook dat is onthaasten!

Inspiratie nodig voor een ontspannende activiteit aan de kust? Hier zijn 4 verrassende tips:

  1. Garnaalvissers: een bezoek aan de Belgische kust, daar hoort een lekkere portie garnalen – a.k.a. geirnoars – bij. Oostduinkerke is de enige plek ter wereld waar je nog garnaalvissers te paard ziet, en je kan er een kijkje nemen hoe ze te werk gaan. Als je geluk hebt, worden de garnalen niet alleen gevangen maar daarna ook gekookt en verkocht op het strand. Verser dan dat kan je ze niet eten! 
  2. Historisch tramritje: altijd al eens mee willen sporen op een oude tram? Begeef je dan naar De Panne: daar kan je aan boord stappen van een van de historische trams uit de jaren 1930 en 1950 en een uniek ritje maken. In de oude stelplaats vertellen vrijwilligers je alles over de tramstellen uit de vorige eeuw.
  3. Bootje varen: op verschillende plaatsen aan de kust kan je een gratis overzetbootje nemen. In Nieuwpoort vaar je naar het natuurgebied de Ijzermonding, en in Oostende naar het trendy stadsdeel Oosteroever. De bootjes zijn een kunstwerk op zich, van de hand van kunstenaar Roger Raveel.
  4. Kunst op topniveau bewonderen: de verschillende edities van het kunstenfestival Beaufort zorgden voor 40 permanente kunstwerken aan de kust. Het Beeldenpark Beaufort is verspreid over de kustlijn en de kunstwerken komen volledig tot hun recht dankzij de combinatie van strand, zee en duinen. Must-see voor kunstliefhebbers.

Lees meer in de zomereditie van OMAG Citymagazine.