Citymagazine

Winterse vrouwenmode

Vrouwenmode

Een mode van uitersten: tussen escapisme en realisme.

Het winterseizoen. Blote benen in sandalen zijn nu definitief uit het modebeeld verdwenen, maar boots met panty’s hebben ook hun charmes.  Vanaf november moeten we al altijd veel vestimentaire knopen doorhakken, maar dit jaar is het niet enkel het weer dat tegendraads doet. Door je-weet-wel-wat willen we enerzijds alles uit de kast halen, om de dress-up schade in te halen, en anderzijds willen we cocoonen in comfortabele kledij, even knus als de gemiste knuffels. De mode geeft ons dan ook tijdloze tinten naast knallende kleuren, effen vlakken tegenover psychedelische printen en zowel truien om in te verdwijnen als veren om mee op te vallen. Nestel je dus gezellig in of kleed je zo vrij als een vogel. Of trek erop uit via de gulden middenweg en draag laagjes, weliswaar zonder die dikke jas, de invisibility cloak op je nieuwste aankopen. Hoe dan ook een pluim op je hoed met deze trends!

vrouwenmode

Cocoonen op z’n Coco Chanel

En dan hebben we het niet over geitenwollensokkentoestanden die de gelijknamige mode-icoon onrecht aandoen, maar stijlvolle stuks die moeiteloos te dragen en te combineren zijn. Misschien wel dé rode (en zachte) draad van dit tussenseizoensmodeverhaal zijn matching setjes in tricot. We zijn al sinds vorig jaar dol op een rok in wol, maar nu komen ook de broeken uit hun gebreide pijp, van de culotte tot de palazzobroek. Ook met wollen kleedjes laat je modegewijs geen enkele steek vallen. Brei-goed, inderdaad. We dragen het op handen, of zeg maar over je handen, want de mouwuiteinden komen langer en langer. We nestelen ons ook in grote cols, brede mouwen, wijde pijpen en dikke zolen. De maat is dus nog lang niet vol wat betreft oversized kleding. “Werk” vervolgens met monochrome vlakken in neutrale kleuren of zachte aardetinten, zoals beige, en je bent verre van een grijze muis. Wanneer je toch met een printje indruk wilt maken, ga dan voor de klassiekers: schaakmat met het damiermotief, haantje-de-voorste met pied-de-poule of royaal met prince-de-galles. Over prinsen gesproken, cocooning betekent ook bescherming. De vele capes, kappen en gewatteerde vesten zijn dan ook jouw redders in nood(weer).

vrouwenmode

Alles uit de kast halen

In pailletten naar het werk of met pluimen naar de supermarkt? Hoe meer glitter, hoe minder bitter! De mode steekt ons een hart onder de riem: alles kan, alles mag. In je garderobe komen er geen maatregelen aan te pas, het gaat van wijde jeansbroeken tot minirokjes. Denk out of the box met de colorblockingtrend, onderga een volledige refresh in het wit of doe het nog nazomeren met geel. Op vlak van prints ga je uit de bol met grafische patronen of op een modebewuste trip met psychedelische motieven. Trek bovendien je stoute schoenen aan en zet de stap van zwarte naar crèmekleurige laarsjes. Dat de mode ons wil helpen oplappen mag je ook letterlijk nemen. De patchworktrend, beter bekend als het vestimentaire ‘lapjesdeken’, klinkt misschien als een cocooningtrend, met onder andere de in ruitjes gestikte quilted jas, maar dit seizoen gaat het next level. We zien bijvoorbeeld mouwen in een verschillende kleur of één kledingstuk uit meerdere materialen, vaak geüpcycled uit vorige collecties. Ooit uit gebrek aan materiaal geboren, nu uit overschot aan materiaal herboren. Stijlvol, praktisch én duurzaam!

vrouwenmode

Stapelgek op laagjes 

Alles uit de kast halen, maar je toch gezellig induffelen? Kleed je dan in laagjes, zolang je die dikke jas maar nog even laat hangen, de invisibility cloak op je nieuwste aankopen. Draag die nieuwe short suit door met een collant, combineer die veel te leuke pofmouwjurk met een coltruitje onder of verwarm je favoriete witte bloes met een debardeur bovenop. De herfstmode steekt ons een handje toe, of zeg maar een ganse arm, want de mouwloze, stijlvolle stuks liggen voor het grijpen. De terug van weggeweeste debardeur verschijnt dit seizoen in alle geuren en kleuren. Met en zonder col, zowel los of gesnoerd, gekabeld of effen, van kort gepoft tot zelfs op kleedlengte… Het stuk breidt uit en zo ook een einde aan zijn oudbollige look. De mouwloze jas of blazer is voor sommigen misschien een ander paar mouwen. Het klinkt zo efficiënt als een handschoen zonder vingertoppen en een jeansbroek met gaten, die we uiteindelijk hebben leren (ver)dragen, maar het is werkelijk dé passe-partout van het seizoen. Toe of open, op een broek of een kleedje… de armloze vest verrijkt je outfit met cachet, vorm en warmte. Laat je volumineuze mouwen spreken en wees ruimdenkend in lengtes. Klaar om de handen uit de mouwen te steken?

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als GENT