Geef de najaarsbleus geen kans!
De dagen worden korter, de blaadjes vallen van de bomen en we moeten nu definitief afscheid nemen van onze zomerse sandalen. We kunnen er niet meer omheen: de herfst is aangebroken. Sommige mensen vinden dit ontzettend gezellig terwijl veel anderen dan weer last krijgen van een najaarsdip. Behoor jij tot de tweede categorie? Met deze tips maak je korte metten met de herfst- en winterblues!
KEEP ON MOVING
Na een gure herfstdag is de verleiding groot om ’s avonds na het werk uitgeput in de zetel te ploffen en niks meer te doen – behalve dan televisie te kijken onder een dekentje met een lekkere snack erbij. Klinkt allemaal reuzegezellig maar helaas krijg je hier nóg minder energie van. Het is veel beter om te bewegen: dat gééft je energie, waardoor je achteraf des te meer kan genieten van die heerlijke zetel. Probeer 2 tot 3 keer per week te sporten, bij voorkeur in de frisse buitenlucht. Het maakt endorfines (het zogenaamde ‘gelukshormoon’) vrij in je lichaam, wat zorgt voor een goed gevoel. Je hoeft trouwens niet intensief te sporten om er de voordelen van te ondervinden. Elke vorm van beweging is prima dus ook een wandeling voor of na het avondeten of je kids te voet of met de fiets naar school brengen telt mee. Every step matters!
INVESTEER IN ZONNE-ENERGIE
Ook al is het koud en moet je je induffelen als een halve poolreiziger: door buiten te komen tank je veel Vitamine D. Dit is goed voor je tanden, je botten en je immuunsysteem. Ook als de zon niet volop schijnt, is er zonlicht dus kom zeker elke dag buiten, minimaal een half uurtje. De zon geeft energie en je wordt er vrolijk van! Combineer dit eventueel met een wandeling met je vrienden of familie. Dit is gezond én gezellig dus zo sla je twee vliegen in één klap! Extra Vitamine D haal je uit voeding zoals vette vis (haring, zalm, makreel) en in mindere mate vlees en eieren. Als je vermoedt dat je met een tekort kampt, ga je best eens langs bij de huisarts. Hij/zij kan via een bloedonderzoek bepalen of je een vitaminesupplement nodig hebt. Je begint hier beter niet op eigen houtje mee.
JE BENT WAT JE EET (& DRINKT)
Voeding heeft een zeer grote invloed op ons humeur en energiepeil. Zet veel verse en pure voeding op het menu, sla geen maaltijden over en blijf weg van overbewerkte en geraffineerde voedingsmiddelen. Eat your fruits & veggies, het liefst in alle kleuren van de regenboog. Elk kleurtje heeft namelijk specifieke gezondheidsvoordelen. Bovendien word je van een kleurrijk bord goedgezind! Zorg voor voldoende gezonde tussendoortjes zodat je niet hangry wordt en een eetbui krijgt… Maak bijvoorbeeld eens havermoutkoekjes (zie recept). Je hebt er maar 3 ingrediënten voor nodig, hoe makkelijk kan het zijn? Drink ook voldoende water en zo weinig mogelijk alcohol. Eén glas kan geen kwaad, bijvoorbeeld op een feestje, maar drink jezelf niet te pletter zodat je geen kater hebt ‘s anderendaags. Want dat is niet bepaald bevorderlijk voor je gemoedstoestand…
PLAN LEUKE DINGEN
Zorg dat er veel dingen in je agenda staan om naar uit te kijken: etentjes met vrienden, een dagje erop uit met je gezin, een museumbezoek, een namiddagje shoppen, een deugddoende sauna of massage, naar de schoonheidsspecialiste of de kapper, een weekendje weg of een citytrip,… Doe vooral de dingen waar jij vrolijk van wordt en die je energie geven! Wat ook kan helpen tegen de najaarsblues, is je storten op een projectje dat je maar blijft uitstellen. Denk aan een overvolle kast opruimen of eindelijk dat fotoalbum maken van die vakantie van 3 jaar geleden. Het klaren van een klus geeft je een heerlijk gevoel van voldoening! Of wat dacht je van een nieuwe hobby uitproberen? Iets leren (bv. breien, schilderen, pottenbakken, een nieuw recept, iets verzamelen, een grote puzzel maken) brengt je in een flow waar je jezelf in kan verliezen… Wég herfstdip!
ZORG VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
Het belang van slaap kan niet overschat worden. Bij een winterdip heb je minder energie dus het is dan extra belangrijk dat je goed slaapt. Het is wetenschappelijk bewezen dat alle mensen 7 à 8 uur slaap per nacht nodig hebben. Probeer altijd rond hetzelfde uur naar bed te gaan en op te staan. Blijf niet langer liggen, ook al is het verleidelijk om te snoozen omdat het buiten nog koud en donker is. Hier zijn 5 eenvoudige tips voor een goede nachtrust:
- Ontwikkel een vast slaapritueel. Doe elke avond hetzelfde voor je naar bed gaat, bv. een boek lezen of een bad nemen. Zo geef je je lichaam een teken dat het tijd is om onder de wol te kruipen.
- Eet tot 3 uur voor je naar bed gaat geen zware maaltijd of suikerrijke snack. Als je lichaam dit nog moet verteren, slaap je minder goed.
- Géén tv of telefoon in bed! Als je naar een scherm kijkt in bed, blijven je hersenen actief om alle informatie te verwerken. Hierdoor val je moeilijker in slaap.
- Sport ’s avonds niet te intensief. Het maakt endorfines vrij, waardoor je minder makkelijk inslaapt. Matig intensief sporten ’s avonds kan wél, daar slaap je net lekker door.
- Verlucht je slaapkamer goed. Zet ’s morgens het raam open en laat het eventueel overdag op een kier staan. De ideale slaapkamertemperatuur bedraagt 18 °C. Zet geen verwarming aan in je slaapkamer.
GENIET!
Hoe moeilijk je het ook vindt, probeer het mooie te zien van de herfst en de winter. Geniet van de kleurenpracht, de paddenstoelen, de geuren in de natuur en lekker warm aangekleed de koude trotseren. Gun jezelf ook tijd om te ‘niksen’: een bad nemen met wat essentiële olie erin, een uurtje in de zetel een boek lezen, een puzzel maken en aan niks anders denken… Zet dit eventueel in je agenda zodat je het niet kan skippen. Geniet tijdens het ontspannen van de ‘voordelen’ van de koude: zet de haard aan, nestel je onder een dekentje, trek een zachte trui aan, drink een warme chocomelk of maak een verwarmende ovenschotel. Maak het extra gezellig in huis met kaarsen en je favoriete muziek. Je zal zien: de winter is zo slecht nog niet!
VRAAG HULP AAN ANDEREN
Laat je stemming niet te veel afhangen van externe omstandigheden die je toch niet kan veranderen. Focus liever op de dingen die wél goed gaan, hoe klein ze ook zijn. Als het echt niet gaat en je hebt een slechte dag of een zware week, zeg het dan aan je vrienden en familie. Hou het niet voor jezelf. Het doet net deugd om erover te praten met anderen en zij kunnen je vast wel helpen en opbeuren. You are not alone! De meeste mensen hebben wel eens last van een winterdipje. Voel je je na een tijdje niet beter, dan schakel je best de hulp in van een professionele zorgverlener (huisarts, psycholoog). Blijf er niet mee zitten, er zijn veel mensen om je te helpen met je probleem.