Citymagazine

Mu.ZEE

SONY DSC

11 april 2023 – Anna Boch, een impressionistische reis!

Deze zomer brengt Mu.ZEE een eerbetoon aan Anna Boch (1848-1936), 175 jaar na haar geboorte. ‘Anna Boch, een impressionistische reis’ belicht de veelzijdigheid van deze inspirerende kunstenares: als schilderes, filantroop, mecenas, melomaan én als vrouw aan het einde van de negentiende eeuw in België. Hiermee neemt Mu.ZEE mee het voortouw in de (inter)nationale tendens van musea om meer vrouwelijke kunstenaars onder de aandacht te brengen, en hen zo dezelfde waardering te geven als hun mannelijke collega-kunstenaars. Curator Dr. Virginie Devillez licht een tipje van de sluier.

Dr. Virginie Devillez – gespecialiseerd in impressionistische, moderne en hedendaagse kunst – is de persoon bij uitstek om de kunsthistorische context rond de figuur van Anna Boch te duiden. Sterker nog: meer dan twee jaar vooronderzoek ging aan deze tentoonstelling vooraf. Dit deed ze samen met de Mu.ZEE curatoren Dr. Stefan Huygebaert en Wendy Van Hoorde. Het resultaat is te zien in Mu.ZEE van 1 juli tot 5 november 2023. 

Mevrouw Devillez, maakte zich vrij voor dit interview.

Virginie Devillez: “Net zoals haar impressionistische tijdsgenoten Berthe Morisot (1841- 1895) in Frankrijk of Mary Cassatt (1844-1926) in de Verenigde Staten, wordt Anna Boch geboren in een erg welgesteld milieu, dat openstaat voor kunst en muziek, twee disciplines die destijds populair waren bij gegoede families. Haar familie is eigenaar van de Manufacture Boch Frères Keramis in La Louvière. Anna’s broer Eugène Boch (1855-1941), ook schilder, is bevriend met Vincent van Gogh en haar neef, de advocaat en schrijver Octave Maus (1856-1919), is de grondlegger van de impressionistische kunstenaarsgroepen Les XX en La Libre Esthétique, in Brussel. Anna Boch genoot internationale waardering. Ze was een groot muziekliefhebber en ze verzamelde werk van o.a. Paul Gauguin, Vincent van Gogh en Paul Signac – en had een neus voor jong talent. Net zoals bij haar Franse collega-kunstenaars, nemen in haar oeuvre zeelandschappen, de natuur en reizen een belangrijke plaats in. Ook de Noordzee als onderwerp verschijnt in haar oeuvre: de Belgische kust en vooral Oostende, de stad van James Ensor, voor wie ze ontzettend veel bewondering had. Ze verwierf zelfs een van zijn sleutelwerken ‘La Musique russe’.

De titel van de tentoonstelling ‘Anna Boch, een impressionistische reis’, is wellicht niet toevallig gekozen?

Virginie Devillez: Het is geweten dat Anna Boch veel reisde. Haar familie gaf haar ook die ruimte en vrijheid, iets wat toen niet evident was. Zo verbleef ze graag in Bretagne, Zuid-Frankrijk, enzovoort. Ook Oostende, de stad van James Ensor, lag haar nauw aan het hart. De zee oefende een enorme aantrekkingskracht op haar uit.

Naast kunstenaar en muziekliefhebber was Anna Boch ook een groot kunstverzamelaar. Ze was in het bezit van een enorme rijke collectie: werk van onder meer Vincent van Gogh, Paul Signac, Victor Horta en dus ook van James Ensor. Bruiklenen van officiële instellingen zoals de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en het Musée d’Orsay in Parijs in combinatie met privé-collecties maken het mogelijk haar unieke kunstcollectie als het ware te reconstrueren. Met ook werk van Paul Gauguin, Théo van Rysselberghe, Maurice Denis en vele anderen uit die periode. De tentoonstelling wordt een fantastische reis doorheen Anna Bochs impressionistische oeuvre aangevuld met sleutelwerken uit haar eigen collectie. Symbolischer kan niet.

Meer info via www.muzee.be

Lees het volledig artikel in OMAG Citymagazine lente 2023!