Citymagazine

Lentemodegids: (aan)trekpleisters voor hem en haar

We schudden het niet uit onze mouwen: een kostuumjas met een joggingsbroek kan en mag, voor man én vrouw, zelfs van Dries Van Noten, één van de grondleggers van de Belgische mode. Deze combinatie brengt je waarschijnlijk even van de kaart, maar alleszins niet letterlijk uit je comfortzone. Ook wanneer ik je vertel dat nog andere modetrends gelijklopen voor mannen en vrouwen ben ik het modebewuste noorden niet kwijt. Dit seizoen gaan jullie samen back on track met athleisure wear en nemen jullie een short cut in korte kostuumbroeken. Daarnaast zijn mouwloze stuks voor beide geen verboden terrein meer en is het idee dat gebreide stofjes enkel voor de winter zijn volledig van de baan. Even de stijlvolle modemarkt afschuimen? Follow me, dames en heren. We gaan op vestimentaire citytrip!

Het pak, anders aangepakt

De mode heeft de strak in het pak-look al langer losgelaten voor de dames, maar ook bij de heren ligt het skinny model niet meer zo nauw aan het hart. Stijlvol comfort draagt de broek, dus dragen we onze kostuumbroek wijd en hoog. Én kort: de mode maakt korte metten met die vaak plakkende pakken in de zomer. Ga voor een short suit of hou het lang en luchtig, met soepelere en lichtere materialen als rode draad. Ook aan het kostuumvest passen de merken een mouw aan. Of zelfs geen, want mouwloze blazers steken er met kop en schouders bovenuit in de damescollecties. In de versie mét mouwen bloeit er ook een nieuwe trend: het cropped model. De meeste vrouwen krijgen het wel eens op de heupen van dat woord, maar met de juiste hoge taillebroek is het zeker het proberen waard. De power suits zijn dus kort van stof dit seizoen, maar niet figuurlijk. De dames- en herenkostuums kleuren namelijk vrolijk, in frisse pasteltinten of opvallende kleuren. Er zijn dan ook indrukwekkend minder prints, maar een monochrome look is verre van eentonig. Vind je het als vrouw allemaal iets te oversized, steek jezelf dan een hart onder de riem en snoer je blazer in rond je taille. Nu weet je van aanpakken, dus pak er mee uit!

Sportief, ook naast het veld

Van power suit naar tracksuit. Volg de mode op de voet met athleisure wear, waar stijl en comfort gelijkspel spelen. Sinds de pandemie spelen we in onze sport- en vrijetijdskledij niet enkel meer thuiswedstrijden, maar scoort man en vrouw er ook mee op straat. Het joggingpak anno 2022 (met de hoodie) is dan ook niet meer vormloos, maar stijlvol effen in neutrale of frisse tinten. Game, set en match het met een oversized blazer of trench coat. Ook het gerestylde, gestreepte en geritste trainingspak of tracksuit maakt zijn comeback. Trends uit verschillende sporten gaan buitenspel en de ontwerpers serveren ze met een mooie effectbal. Zo winnen polo’s en tennisrokjes aan terrein in moderne stoffen of sla je een vestimentaire homerun in de vernieuwde varsity of American college-stijl. Dit met het baseball bomber jacket en de preppy spencer, de debardeur met de omlijnde V-hals. Ook met denim op denim, liefst in een lichte wassing en losse fitting, loop je trouwens modegewijs geen blauwtje meer. Blaas iedereen van hun sokken met opgetrokken sportkousen of pak ze in met je hoodie rond je middel. Uitgedost, maar niet uitgeput met deze athleisure wear!

Mouwloos, terug stijlvol

Iconische kledingstukken die aan een zijden draadje hingen, zijn plots weer heet van de naald. Zo is de bodywarmer terug van weggeweest, met alles erop en eraan (buiten de mouwen dan). Man en vrouw draagt het praktische maar nu ook modebewuste jasje in fleece- of gewatteerde stoffen, neutrale of uitgesproken kleuren, lange en korte modellen en met of zonder bovenzakken. Spaghettibandjes vallen terug in de smaak bij de dames en ook de debardeur is van onder het oubollige stof gehaald. Het opatruitje zal hem en haar bij aprilse grillen verwarmen zoals afgelopen herfst, maar nieuw is dat we de debardeur ook werkelijk met de armen bloot zullen dragen. De stof zal dan misschien eerder gehaakt zijn, maar het hoeft dus geen knitweather te zijn voor knitwear. Zo is de cardigan coat de nieuwe zomerjas voor de heren en zijn de piqué-gebreide katoenen overhemden een streling voor ons oog en hun huid. Ontvang de mouwloze stuks dus met open (en blote) armen, samen met breigoed in de zomer, een jogging onder je blazer en de short als kostuumbroek. De klik met deze eclectische modetrends maak je sneller dan je denkt. Durf ook kleuren, vormen, stoffen en prints te mengen. Een allegaartje van het allerbeste. Zoals op citytrip, maar dan eentje waar valiezen uitpakken leuk is!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als KUST