Citymagazine

Books lente 2023

London Interiors

Emma J. Page

Voor de zelfuitgeroepen stijlgoeroe is nieuwe inspiratie altijd welkom! Op zoek naar elementen om je interieur meer karakter en identiteit te geven? Dan kan je rekenen op de nieuwe Interiors reeks van uitgeverij Lannoo. Na Barcelona is het de beurt aan typisch Londense vibes. Achter de deuren van de statige huizen schuilt een weelde aan Britse invloeden. 

Denk aan omgetoverde gindistilleerderijen, melkfabrieken, brutalistische gebouwen en ook de gekende rijhuizen. Een resem aan creatieve geesten drukten er hun stempel op met wellustige diepe kleuren, verwijzingen naar Britse pop, florale wanden, warme texturen en veel meer. Tegelijk zoeken recentere ontwerpers ook weer de luchtigheid en humor op. Let op dat je na het bekijken van dit boek niet al meteen met de verfborstel in de hand staat!

Lannoo
Tielt
2023
253 pagina’s
Hardcover
ISBN 9789401485258
€ 49,99

Brick by Brick

Natalia Torija & Robert Klanten

Zo oud als de herinnering is de baksteen. Dit ongezien betrouwbare blok heeft ons land mee een gezicht gegeven al wordt ze niet altijd even eerbiedig gebruikt. “Brick by Brick” brengt daar verandering in en toont niet alleen hoe sterk, duurzaam en veelzijdig dit materiaal is, maar ook hoe het op creatieve manieren kan worden ingezet.

Dat de horizon breed mag zijn, bewijst dit boek ook door een internationale selectie bouwprojecten te tonen waarin de steen in haar volle glorie wordt getoond. Van structurele hoeksteen tot vormelijke fantasie, van decoratief element tot esthetisch interieurelement. Dit boek toont je dat dit oerklassieke blok ook in de 21e eeuw nog een levendige toekomst verdient.

Gestalten
Duitsland
2022
304 pagina’s
Hardcover
ISBN9783967040012
€ 49,90

Chess Design

Romain Morandi

“Chess isn’t always competitive. Chess can also be beautiful.” – Walter Tevis 

De koning der spelen blijft na eeuwen nog steeds bovenaan staan en heeft doorheen de tijd vele vormen gekend en gezien. Het ontwerp van een schaakbord en de bijhorende stukken is in die tijd voor veel designers en kunstenaars een dankbare uitdaging geweest.

Chess Design verzamelt de crème de la crème van unieke en iconische uitvoeringen van pionnen tot koningin. Het overzicht doorloopt zowel artistieke stromingen als de tijd, of het nu een art nouveau uitvoering, futuristische interpretatie of surrealistisch experiment is. En of die in hout, glas, keramiek of andere vervaardigd zijn of zelfs enkel als tekeningen op papier bestaan. 

Chess Design doet je niet enkel stilstaan bij het spel, maar ook de kunsten, design, de grote gebeurtenissen van de 20e eeuw en meer. Een beter koffietafel boek kan je momenteel niet vinden. 

Norma Editions
Frankrijk
2022
320 pagina’s
Hardcover
ISBN 9782376660668
€ 49,00

Boudoir

Ifa Brand

Ifa Brand heeft als fotomodel haar lot in eigen handen genomen. Als model vond ze niet de creatieve vrijheid die ze zocht om de beelden, die zij voor ogen had, te maken. Ze maakte daarop een bocht van 180 graden, nam zelf de camera ter hand en sindsdien leeft ze zich in haar zelfportretten helemaal uit.

Het resultaat is een groeiende reeks zelfportretten, waarin de vrouwelijke seksualiteit, erotiek en mysterie, kracht en zelfstandigheid centraal staan. Ifa Brand zoekt kracht in het beeld van een jonge, zelfstandige vrouw en maakt er een punt van enkel voor zichzelf te modelleren en enkel zichzelf te portretteren. Een meer dan geslaagde missie!

ACC Art Books
Verenigd Koninkrijk
2022
250 pagina’s
Hardcover
ISBN 9781911422310
€ 62,95

Back to Back – From Backyard to Boulevard

Stig De Block

“From Backyard to Boulevard” toont een opmerkelijke blik in het werk van jonge fotograaf Stig De Block. Als modefotograaf, die voor alle grote magazines werkt, raakte hij verslingerd aan de straatcultuur van LA, met name de scene rond de lowrider-wagens, die door hun eigenaars sterk gepersonaliseerd worden. Denk gechromeerde grills, vlammende paint-jobs en motoren waar de gemiddelde stadswagen van in een hoekje kruipt.

Het resultaat is zowel een levendig portret van de autocultuur op zich, als van alle clubs, vrienden, families eromheen. De Block’s basis in de fashion mag hier evenzeer spreken, met aandacht voor de gedurfde klederdracht van de eigenaars van de wagens en hun stralende kleuren en texturen, die in de Sunshine State rondrijden.

Hopper & Fuchs
Kortrijk
2022
240 pagina’s
Paperback
ISBN 9789464002089
€ 50,-

Lessen

Ian McEwan

Hoe beweegt een leven? En hoe spelen wij onze rol als het wereldtoneel voortdurend in beweging is? Ian McEwan bewijst zich met “Lessen” opnieuw als unieke schrijver, die er met elk boek weer in slaagt zichzelf opnieuw uit te vinden. 

Als jongeling wordt Roland in een kostschool ingeschreven, terwijl de wereld nog aan het bekomen is van de Tweede Wereldoorlog. Het pad dat hij droomde te bewandelen, kreeg daarmee een eerste grote wending. Als hij later wordt geconfronteerd met de verdwijning van zijn vrouw, wordt hij terug gekatapulteerd naar die periode, en overschouwt zijn leven. 

Verweven met de grote gebeurtenissen van de recente geschiedenis, komen zo de gemiste kansen bloot te liggen, die Rolands leven hebben getekend, van mislopen liefde en vriendschappen tot seks en politiek. Roland kan niet anders dan onder ogen komen hoe de Cubacrisis en de val van de Muur tot en met de huidige klimaatcrisis een rol hebben gespeeld in hoe zijn leven eruit ziet.

De Harmonie
Amsterdam
2023
571 pagina’s
Paperback
ISBN 9789463361606
€ 27,50

Het woud van Birnam

Eleanor Catton

Bijna tien jaar na haar alom geprezen vorige roman, is Eleanor Catton helemaal terug met een tegendraads, nieuw boek over activisme en zelfbehoud. Hoofdpersoon Mira Bunting leidt een groepje guerrillatuiniers, die planten kweken in de bermen van wegen en andere “lege” plekken. De spanning binnen de groep is hoog, maar ook van buitenaf is er druk, niet in het minst om te blijven overleven.

Hun toekomst lijkt echter verzekerd, wanneer ze kans maken om een stuk land te gaan bebouwen om in zichzelf te kunnen voorzien. Alleen is dat zonder miljardair Robert Lemoine gerekend, die andere plannen heeft voor de grond. Hij wil er een bunker bouwen om het einde der dagen het hoofd te kunnen bieden, maar is bereid Mira en haar vrienden er ruimte te geven. Alleen is niet duidelijk wiens trouw waar ligt en hoe de ideologieën van de groep beïnvloed raken.

Het Woud van Birnam is een mysterieuze en spannende roman, die hedendaagse thema’s openbreekt en je niet onbewogen laat.

Ambo/Anthos
Amsterdam
2023
400 pagina’s
Paperback
ISBN 9789026361487
€ 26,99

Welkom in de metaverse

Pieter Van Leugenhagen

De technologie van het internet zit in een grote stroomversnelling. Sinds 1996 heeft het WWW al enkele transformaties ondergaan. In 2023 staan we aan de vooravond van een geheel nieuw online fenomeen, aangedreven door enkele belangrijke spelers op het wereldtoneel. Het Metaverse, een digitale afspiegeling van de wereld, is geen fictie meer, maar wordt elke dag meer realiteit. 

Pieter Van Leugenhagen is tech-expert en neemt ons bij de hand rond wat deze nieuwe evolutie betekent voor de komende jaren, welke kansen het biedt voor de digitalisering én voor onze leefwereld, maar schijnt ook een licht op de uitdagingen en de mogelijke negatieve gevolgen voor hoe we met het online leven omgaan.

In elk geval lijkt de weg geplaveid en wordt het Web 3.0 iets dat we een plaats moeten geven in ons leven. Met dit boek krijgen we ook een mooie leidraad over hoe we dat op een constructieve, positieve manier kunnen realiseren.

Borgerhoff & Lamberigts
Gent
2022
168 pagina’s
Paperback
ISBN 9789463938310
€ 22,99

De geuren van de kathedraal

Wendy Wauters

De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Antwerpen is een icoon voor de stad. De grootse pieken torenen boven de stad uit en tot op vandaag blijft haar status overeind. Het belang van dit indrukwekkende bouwwerk laat zich tot op vandaag voelen. De kerk trekt ook nu nog bezoekers van over de hele wereld aan. Dat is doorheen de geschiedenis ook niet anders geweest.

Historica Wendy Wauters stelt de kerk centraal in haar nieuwe boek. Ze doorloopt de eeuwen sinds het ontstaan van deze parel van de gotiek en doet dat op een unieke manier. Ze vertrekt namelijk vanuit het perspectief van de vele soorten mensen die de kerk bezochten, én aan de hand van wat ze er konden waarnemen. Zoals de titel al kan doen vermoeden, worden de smaakpapillen en neusharen ook grondig geprikkeld, zowel de weelderige flora en wierook als de stank van de dood. Het levert een erg indringende vertelling op

Lannoo
Tielt
2023
320 pagina’s
Hardcover
ISBN 9789401486415
€ 34,99

Van hart tot hart – Inspiratie vanuit het jonge kind

Binu Singh

Kinderen opvoeden is een fulltime job. Maar een veilige wereld creëren gaat verder dan de grenzen van een gezin. Het vergt een bredere ingesteldheid van een samenleving met meer perspectief vanuit het jonge kind. Binu Singh wil in haar boek een stem geven aan die jeugd en houdt een warm pleidooi voor de manieren waarop we onze nakomelingen een gelukkige en gezonde toekomst kunnen geven.

Singh belicht daarbij niet enkel de leefwereld van het kind, maar ook de ouders in het verhaal, met aandacht voor mentaal welzijn, zelfzorg en steun. Ze brengt haar visie samen met inspirerende quotes tot een vlot leesbaar boek, waar niet enkel ouders iets aan zullen hebben, maar eigenlijk álle volwassenen in alle lagen van de maatschappij. Een boek dat een voorzet geeft voor meer samenhorigheid en een hartelijkere wereld. 

Pelckmans
Antwerpen
2022
224 pagina’s
Paperback
ISBN 9789463373104
€ 20,-

Bistrotier – De beroemde Franse bistrokeuken bij je thuis

Stéphane Reynaud

Wie Frankrijk kent, weet dat er aan goed eten geen gebrek is. Het niveau van de keukens bij onze zuiderburen laat zich makkelijk onderscheiden en dat is mede aan de uitgebreide tafelcultuur. Je hoeft het nooit ver te zoeken, de bistro’s vormen een belangrijke hoeksteen van het culinaire leven en dat weet Stéphane Reynaud als de beste. 

In dit boek krijg je een staalkaart van de rijkdom die de bistro te bieden heeft. Met haar combinatie van de laagdrempeligheid van een café en de cuisine van een restaurant is ze van alle markten thuis. In Bistrotier vind je dan ook niet enkel recepten van klassiekers als steak tartare, escargots, terrines en stoofschotels, kaasplanken en fruits de mers, maar evengoed een uitgebreide wijnkaart, heerlijke desserts en meer! Met “Bistrotier” lijd je nooit meer honger en mag het ineens ook goed smaken.

Fontaine uitgevers

Amsterdam

2022

480 pagina’s

Hardcover

ISBN 9789464042016

€ 44,99

De Druif – Wine Class

Gianluca Di Taranto

Altijd al meer willen weten over wijn, maar nooit geweten waar te beginnen? Geraak je niet wijs uit alle druivensoorten die de wereld rijk is? Of wou je altijd wel eens dieper ingaan op waarom dat ene glas wijn je net meer smaakt dan een ander? Met Gianluca Di Taranto heb je een perfecte gids bij jou in huis. 

In “De druif” neemt hij je mee op pad van druif tot druif. Hij leert je alles van de karakteristieken van de Alvarinho tot allerhande weetjes over de Zinfandel. Als een bevlogen spreker vertelt hij met humor en passie over waarom de ene wijn de andere niet is, waar ze vandaan komen en hoe je je eigen smaak nog meer kan vinden of vormen. En niet te vergeten: hoe je bij een volgend diner iedereen onder tafel kan praten met je kennis over de grenzeloze wijnwereld. 

Lannoo
Tielt
2022
Hardcover
224 pagina’s
ISBN 9789401487146
€ 26,99