Met ruim 150 zijn ze – uit alle windstreken – de authentieke platbodems, klassieke driemasters en andere maritieme kroonjuwelen die de zeilen zetten richting Oostende. Dé stad aan zee maakt zich opnieuw op voor het grootste maritieme festival aan de Noordzee: Oostende voor Anker. Van 19 tot 22 mei 2022 kunnen bezoekers genieten van de animo in en rond de historische schepen. Of waarom niet hun zeebenen testen. Het wordt opnieuw één groot nautisch feest met sfeervolle kraampjes, gezellig klinkende shanties en een scheepsambachtendorp. Het festival viert dit jaar de 500ste verjaardag van ontdekkingsreiziger Magellaan. Wie beter dan bezieler Hubert Rubbens kan ons hier meer over vertellen?
Een gesprek met Hubert Rubbens is als een onuitputtelijke stroom van verhalen en anekdotes. Hij is dan ook ruim twee decennia hét gezicht van dit grootscheepse evenement. Hij kent elke schipper, elke sloep, elke medewerker of vrijwilliger. Bezield door alles wat vaart en puttend uit een jarenlange ervaring bij de Belgische Marine, kent hij de nautische wereld door en door. Vandaag actief als algemeen secretaris van de Royal North Sea Yacht Club, maar ook een geëngageerd lid in vijfentwintig andere verenigingen. Een man met een indrukwekkend impresario. Het mag duidelijk zijn: een windstil leven is aan Hubert niet besteed.
Een amicaal verhaal
Zelf benadrukt hij dat de successtory het resultaat is van intense samenwerkingen. “We weten ons omringd door een hechte, trouwe ploeg vrijwilligers. De meesten – vaak koppels – draaien al heel lang mee in de organisatie. Ik vergelijk ze wel eens met de Pretoriaanse garde. Omdat ze zich als één grote familie achter het evenement scharen. Elk jaar opnieuw staan ze voor ons klaar. Even enthousiast als de eerste editie. Met ‘ons’ bedoel ik ook mijn trouwste metgezel en echtgenote Ann Dumarey. Na al die jaren ontstond er een soort van verbroedering. Af en toe een pint pakken of zelfs samen op weekend met de hele bende maakt de sfeer compleet.”
Bovendien kon Oostende voor Anker al die jaren op de steun rekenen van Toerisme Oostende vzw. Deze laatste nam drie jaar geleden het organisatorische roer over. Hubert blijft aan boord als curator.
Banden voor het leven
Er komt heel wat bij kijken, maar naast de tour de force genieten we ook samen van de sfeer. “Met Peter Craeymeersch, Vincent Drouard en Sofie Proot van Toerisme Oostende vzw hef ik het glas op twintig jaar samenwerking. Dat schept een amicale band”, vertelt de nautische expert.
En over de legislaturen heen, zagen verschillende burgervaders dat het goed is. Het startschot werd ooit gegeven door Jean Vandecasteele, opgevolgd door Johan Van de Lanotte, die eveneens het festival erg genegen was. “Ook burgemeester Tommelein verklapte mij onlangs dat hij reikhalzend uitkijkt naar de 21ste editie van Oostende voor Anker en dat hij driedubbel zo hard zal genieten dit jaar”, voegt Hubert eraan toe. Het vermaledijde virus gooide twee jaar op rij roet in het eten, maar 2022 wordt zonder twijfel een topeditie!
Hoogmis voor historische zeilschepen
Als je aan Oostende voor Anker denkt, denk je aan enkele publiekslievelingen. Zo meert de voormalige walvisvaarder ‘Artemis’ opnieuw in Oostende aan. Inschepen voor een dagtocht aan boord van deze driemastbark? Dat kan! Een prachtig staaltje zeevaarttraditie! Een andere blikvanger is de ‘Belem’, gebouwd in 1896 en vandaag de oudste nog varende Franse driemaster. Dit blijft uniek!
“Dit jaar verwachten we ook de historische parel ‘le Français’, van origine een Baltic trader nu onder Franse vlag”, vertelt de curator trots. “Het unieke schip schitterde meermaals als filmdecor.” Voor het eerst te zien in Oostende!
500 jaar Magellaan: ontdekking, verwondering en filosofische beschouwingen
Bovendien zetten we telkens een ander thema in de spotlights. Net die combinatie maakt de belevenis uniek. Zo viert Oostende voor Anker dit jaar de 500ste verjaardag van Ferdinand Magellaan (1480-1521). In de 16e eeuw, waagde deze Portugese ontdekkingsreiziger voor het eerst een reis rond de wereld met de ‘Nao Victoria’. Een uitgelezen kans om een bijzondere collectie zee-en wereldkaarten alsook tal van artefacten te ontdekken. Het festival krijgt de stukken uitzonderlijk in bruikleen van het Spaanse Geografisch Instituut. “In het zog van de tentoonstelling kom je ook te weten welke rol Vlamingen speelden tijdens deze allesbehalve evidente ontdekkingstocht”, vult Hubert aan. “Meer nog, tijdens voordrachten buigen we ons over de vraag hoe de ontdekkingen van Magellaan vandaag nog ons ideeëngoed beïnvloeden. Absoluut boeiend!”
Waar is da feestje?
Wat aanvankelijk bedoeld was als een feest voor Oostendenaars, is uitgegroeid tot een grootscheeps toeristisch evenement. Evengoed wekt het festival nog steeds fierheid op bij de lokale bevolking. Elk jaar in de tweede helft van mei, trommelen ze heel de familie bijeen voor het maritieme hoogtepunt dat niemand wil missen.
Zowel voor het publiek, de deelnemende schippers als de standhouders is en blijft Oostende voor Anker een uniek gebeuren. De blauwwitte vlaggen die wapperen van de Mercatorbrug tot de Visserkaai helemaal tot aan het Montgomerydok, het maakt onze zeebonkenharten trots. Bovendien draagt de animatie in straten en pleinen bij tot de feestelijke sfeer. Een tsunami aan indrukken tot in het hart van de stad!
Jaarlijks zakken 200.000 bezoekers af naar Oostende voor Anker. Jij komt toch ook? Maak je nu al klaar voor vier dagen feest van donderdag 19 tot zondag 22 mei 2022. Tip: reserveer tijdig een overnachting, de hotels zijn in die periode snel volgeboekt.
Meer info: oostendevooranker.be of visitoostende.be/oostende-voor-anker-2022