“Hier leert ons land wat lekker is”
Ter Groene Poorte is al meer dan vijftig jaar de toonaangevende voedingsschool nabij het station van Brugge. Het begon met een bakkerijschool in de jaren zeventig, maar niet veel later kwam er ook een slagerij- en een hotelafdeling bij. De school telt momenteel duizend leerlingen die verspreid zijn van de eerste graad tot en met de specialisatiejaren.
“Hier leert ons land wat lekker is”, is het credo van de school. “En dat is bewust gekozen”, vertelt Iris Cornette, algemeen directeur van Ter Groene Poorte. “Denk maar eens na over de maaltijden die je iedere dag thuis of op restaurant eet? Het brood, de pistolets, het vlees, de charcuterie, kant-en-klare maaltijd of een etentje met je partner? Veel kans dat Ter Groene Poorte iedere dag wel ergens je leven kruist. Wij bepalen voor een groot stuk wat er op het bord van de Vlaming komt.”
Cornette geeft aan dat lekker eten het uithangbord van de school is. “Er zijn altijd mensen voor wie eten functioneel is, maar wij kunnen dat moeilijk snappen”, lacht de directeur. “Aan eten moet je toch plezier beleven. Doe maar eens je ogen dicht en denk na over de beste momenten in je leven. Ik durf wedden dat er eten en drinken mee gemoeid was. En dat is precies wat wij willen schenken: mooie momenten.”
Driesterren of frituur
“Elk jaar leveren we honderdtallen getrainde bakkers, patissiers, slagers, traiteurs, chefs, zaalmeesters en voedingsspecialisten af. Sommigen worden driesterrenchef, andere openen een frituur. En het klopt dat we trots zijn op oud-leerlingen als Sergio Herman, Gert de Mangeleer of Roger van Damme, maar we zijn gewoon fier op AL onze oud-leerlingen die tonen dat ze hun stempel zetten op ons voedingslandschap.”
Iris Cornette vindt de band met de oud-leerlingen zeer belangrijk: “Hier wordt de navelstreng nooit echt doorgeknipt. Een ‘Ter Groene Poorter’ ben je voor het leven. Onze oud-leerlingen zijn eigenlijk onze beste ambassadeurs. Je herkent ze aan het logo aan hun zaak, maar je herkent ze vooral ook aan hun vakmanschap, passie en creativiteit.”
Goesting
Goesting vormt de rode draad doorheen de opleidingen. “Goesting om mensen te laten genieten”, vertelt Cornette. “Goesting om nieuwe dingen te ontdekken. Goesting om mensen te laten proeven wat écht lekker is. Een dag niet lekker gegeten is een dag niet geleefd. Wij zorgen alvast dat je de smaak te pakken krijgt. Goesting in lekker eten verbindt ons. Onze goesting is om jongeren beter te maken, de talenten te ontplooien en een mooie toekomst binnen de voedingswereld te garanderen.”
En/en verhaal
Als voedingsschool is Ter Groene Poorte toonaangevend. Wie pakweg een opleiding tot ICT-medewerker volgt, moet ook continu zelf bijleren. “Met voeding is dat precies hetzelfde”, gaat Cornette verder. “We moeten de vinger aan de pols houden en inspringen op bepaalde trends. Ok, wij hebben een slagerijschool, maar is het dan verkeerd om met vegan-producten te experimenten binnen de school? Bij ons is het geen en/of verhaal, maar een en/en verhaal. Vlees en gezonde voeding gaan hand in hand. We gaan misschien minder vlees eten, maar er komt wel beter vlees op het bord. Smaak staat voorop.”
“Of patisserie maken zonder lactose, ei of gluten? De markt vraagt steeds meer een gespecialiseerde aanpak. Onze voedingspatronen veranderen en als opleidingscentrum moeten we het voorbeeld geven. Dat is nu zo, maar dat zal over tien jaar nog altijd zo zijn.”
Innovatie wordt altijd naar voor geschoven. “Voeding verandert. Er komen en gaan bepaalde trends en wij moeten dat meegeven in de opleidingen. Als wij niet vooruit denken, dan zullen onze leerlingen dat ook niet doen. Toekomstgericht denken is een verantwoordelijkheid die wij niet uit de weg gaan.
Synergie
Ter Groene Poorte kneedt jonge talenten al op vroege leeftijd. Vanaf 12 jaar kan je starten binnen de A- en de B-stroom. “De eerste twee jaar proeven onze kids nog van alle opleidingen in modules bakkerij, slagerij en hotel-restaurant. Pas in de tweede graad maken ze een keuze voor een volwaardig voedingsberoep. Belangrijk is dat de kinderen hier in de eerste graad ook al les krijgen van échte bakkers, slagers en koks. Vakmensen die het verschil maken in kwaliteit en begeestering.”
“Al in de eerste graad begint de synergie tussen onze beroepen en dat houdt niet op. Hier wordt veel over het muurtje gekeken. Iedereen leert van elkaar. Dat uit zich vooral in de specialisatiejaren. Leerlingen studeren bijvoorbeeld af in het zesde jaar hotelschool en volgen daarna nog een specialisatie banket- en chocoladebewerking en een specialisatie traiteur. De kruisbestuiving tussen de verschillende opleidingen maakt de school juist uniek in zijn soort.”
Renovatie
“En er is ook nog groot nieuws”, besluit Cornette. “Om nog beter in te spelen om de noden van de moderne arbeidsmarkt renoveren we onze hotelschool van kop tot teen. Dit schooljaar openden we al onze nieuwe bakkerijschool en een paar jaar eerder kreeg ook de slagerij een nagelnieuw gebouw. Investeren in moderne infrastructuur is het beste bewijs dat we ook investeren in de toekomst van onze leerlingen.”
Ter Groene Poorte
Spoorwegstraat 14
8200 Sint-Michiels
050 40 30 20
www.tergroenepoorte.be