Citymagazine

The Biggest 10

Gent… neuzekes en Gruut-bier, maar vooral ook een stad vol variatie en verrassende belevingen. Deze zomer lijken de evenementenkalenders zelfs extra goed gevuld. Dompel je onder in de magie van dansvoorstellingen, geniet van culinaire hoogstandjes, pik een tentoonstelling mee of snuif de bruisende sfeer op tijdens de Gentse Feesten. Wij brengen je alvast in de stemming. Zo haal je het maximum uit je vrije tijd!

‘KIND’ – PEEPING TOM

Op 8 en 9 juni neemt het danstheatergezelschap Peeping Tom de Theaterzaal van De Vooruit over met hun voorstelling ‘Kind’, die veel lof oogstte in de internationale pers. 

The Guardian deelde 4 sterren uit en schreef: “Hoewel het stuk over de kindertijd gaat, is ‘Kind’ toch geen kindervoorstelling. Achteraf zal je kinderen met zorg en voorzichtigheid willen behandelen.”
Zwitserse krant bz Basel vatte het dan weer zo samen: “Het is alsof Quentin Tarantino, de gebroeders Grimm en de surrealist René Magritte de handen ineen hebben geslagen om één ding opnieuw duidelijk te maken: we zijn geen meesters in ons psychologische bos.” Regisseurs Franck Carrizo en Gabriela Chartier onderzoeken in ‘Kind’ hoe kinderen reageren in traumatiserende situaties wanneer hun ouders niet in de buurt zijn. ‘Kind’ is het laatste luik van een familietrilogie, die startte met ‘Vader’ (2014) en gevolgd werd door ‘Moeder’ (2016). In ‘Kind’ zoomen Chartier en Carrizo in op de interne en externe wereld van kinderen. Zo proberen ze te achterhalen hoe kinderen de wereld rondom zich ervaren. Hoe verandert dit tijdens het opgroeien en welke lichaamstaal hoort hierbij?  

Is je nieuwsgierigheid gewekt? Kom kijken!

8 en 9 juni 2022 om 20u – De Vooruit Theaterzaal
€ 18 (vvk) / € 22 (add)
Info & tickets: www.vooruit.be/agenda

Jazz in ‘t Park

Begin september biedt Jazz in ‘t Park traditiegetrouw het allerbeste en nieuwste van de Belgische hedendaagse jazz met aandacht voor alle subgenres, volledig gratis en in een ongedwongen sfeer.

In het unieke decor van het Gentse Voorhavenpark trakteert het gezellige stadsfestival op 14 kwalitatief hoogstaande concerten en je hoeft absoluut geen kenner te zijn om daarvan te genieten.

Het gevarieerde programma heeft zowel aandacht voor gevestigde waarden als voor jonge talenten, voor klassieke jazz en voor avontuurlijke jazz waarbij genres en invloeden vrolijk gemixt worden.

Zowel de jazzkenner, de muziekliefhebber en de sfeerzoeker zijn van harte welkom. Jazz in ‘t Park is een gezellig en laagdrempelig festival waar kwalitatieve muziek en sfeer centraal staan.

Van 1 tot en met 4 september 2022
Info: www.stad.gent/jazzintpark

Fourchette

Verrassende culinaire paden verkennen? Dat is exact wat ‘Fourchette’ voor jou in petto heeft. Hou je van rock ’n roll op je bord of ben je een echte foodie? Dan is dit een niet te missen evenement! Tien topchefs uit Gent en omgeving toveren unieke creaties op het bord. Ze stomen een culinair vijfgangenmenu voor je klaar. Of liever twee, waaruit je dan zelf kunt kiezen. 

Waar moet je zijn? We verklappen alleen dat we je verwachten op een unieke openluchtlocatie in Sint-Denijs-Westrem. De rest blijft nog even geheim… 

Afspraak met sterrenchefs Michaël Vrijmoed (Vrijmoed**), Maarten Bouckaert (Castor**), Olly Ceulenaere (Publiek*), Vilhjalmur Sigurdarson (Souvenir*), Marcelo Ballardin (Oak*) en Hendrik Dierendonck (Carcasse*) en daarnaast de patissiers Joost Arijs en Pierre Marcolini, de toprestaurants Rebelle, L’épicerie du Cirque, ’t Vijfde Seizoen en Bar Bask.

Geef je je ook graag over aan de kunsten van Michelinchefs? Mis dan deze kans niet! 

Van 4 tot en met 6 juni 2022
Meer info: www.visit.gent.be/agenda/fourchette

Bijloke Wonderland 2022

Langgerekt zomerfestival vol muziek, dans, literatuur en veel meer. 

Gratis muziek in de binnentuin van De Bijloke, prikkelende zonsopgangconcerten, huisartiesten van LOD muziektheater, dans van La Geste en Voo?uit, literatuur en de stralende zomerzon op een bruisende Bijlokesite: je krijgt het allemaal.

Check onze nieuwsbrief, Facebook en website bij het begin van de zomer voor het volledige programma.

Van 10 tot en met 28 augustus 2022
Bijlokesite, Godshuizenlaan 2, 9000 Gent
Meer info: www.bijloke.be

Boomtown

Het alternatieve muziekfestival Boomtown presenteert vier dagen lang optredens op en rond de Kouter. Op de affiche prijkt een mix van grote namen en artiesten uit de alternatieve muziekscene. Je kan er ook terecht voor food & drinks. De concerten op de Kouter en in de prachtige Opera zijn gratis, enkel Handelsbeurs is betalend.

Van 15 tot en met 20 juli 2022
Meer info: www.visit.gent.be/agenda/boomtown

De Gentse Feesten

Tradities zijn er om in ere te houden. Dus zeker ook de Gentse Feesten. Naast de vaste programmatie op de kernpleinen staan er opnieuw tal van vernieuwende voorstellingen, concerten en lezingen op het programma. Na twee jaar afwezigheid, eindelijk weer genieten van optredens, animatie, sfeer, mocktails, cocktails en bier… De feestelijke binnenstad wordt niet voor niets ‘het grootste culturele ontdekkingsfestival in Europa’ genoemd. Jij komt toch ook naar het populairste feest van het land? 

Van 15 tot 24 juli 2022 – Diverse locaties
Meer info: www.gentsefeesten.stad.gent

OdeGand

Van 16 tot 18 september ’22 palmt Gent Festival opnieuw de stad in met muziek uit alle windstreken. De 20ste editie van OdeGand staat in het teken van muzikale betovering op en langs het water. 

Er zijn verschillende routes naar keuze die je elk naar drie concertlocaties brengen, met of zonder traject per boot. Langs je feeërieke tocht word je ook nog getrakteerd op een reeks grandioze acts op de oevers van de Leie. Noteer de data alvast in je agenda! 

16, 17 en 18 september – Diverse locaties 
Meer info: www.odegand.gent

Gent Festival van Vlaanderen

Gent Festival van Vlaanderen gooit dit jaar de deuren open vanaf 10 september en brengt tien dagen lang klassieke concerten en artistieke performances. Het festival bestaat 65 jaar en is vermaard om klassieke muziek in haar puurste vorm, wereldmuziek en jazz. Deze jubileumeditie pakt uit met een programma om u tegen te zeggen: wereldberoemde musici, geniale componisten en andere culturele hoogstandjes. Ga je mee op muzikale ontdekkingsreis? 

Van 10 tot 30 september 2022 – Diverse locaties 
Meer info: www.gentfestival.be

Late donderdagen in de Gentse musea

In de Gentse musea kom je tijd en ogen tekort. Net daarom houden een aantal culturele toppers hun deuren langer open. Wanneer? Elke eerste donderdag van de maand ben je welkom tot 22u. En dat nog tot en met 1 december. De deelnemende musea zijn onder meer: het Stadsmuseum Gent (STAM), Museum voor Schone Kunsten (MSK), het Gents Universiteitsmuseum (GUM), het Industriemuseum, de St.-Pietersabdij, Huis van Alijn en het S.M.A.K.-museum. Een unieke kans! 

Elke eerste donderdag van de maand, tot en met 1 december ‘22
Meer info: www.visit.gent.be

Kassa Kassa
Geschiedenis van het winkelen

Hoe ons koopgedrag evolueerde, van 1850 tot nu, ontdek je nog tot 28 augustus in het Industriemuseum. Winkelen deed je vroeger bij de kruidenier om de hoek. Vandaag zijn webwinkels populairder dan ooit. Maak kennis met de transformaties in het winkellandschap, marketingtrucjes en nog veel meer. Een ouderwetse melkkar, vintage reclameborden, kassa’s, koffieblikken en weegschalen nemen je mee op een reis door de tijd. Van productie tot winkelrek. Nostalgie troef! 

Nog tot 28 augustus – Industriemuseum 
Meer info: www.industriemuseum.be

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als GENT